Νέες αποκαλύψεις για το “πάρτι” στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι “ταρίφες” του κυκλώματος – Ζητούσαν προμήθεια έως και 80% από τις επιδοτήσεις

Πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα

Νέες αποκαλύψεις για το “πάρτι” στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι “ταρίφες” του κυκλώματος – Ζητούσαν προμήθεια έως και 80% από τις επιδοτήσεις
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αγανάκτηση και οργή προκαλούν οι νέες καταγγελίες για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για καταγγελίες “φωτιά”, που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, και αφορούν τις ταρίφες του κυκλώματος, δηλαδή τα ποσά που ζητούσαν σε κάποια από τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων, προκειμένου να εγκριθούν οι επιδοτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το πρώτο έτος:

– για τις επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ, το κύκλωμα ζητούσε προμήθεια 60%,

– για τις επιδοτήσεις από 5.000-15.000 ευρώ, το κύκλωμα ζητούσε προμήθεια που έφτανε έως και το 70%,

– για τις επιδοτήσεις άνω των 15.000 ευρώ, το ύψος της προμήθειας ανερχόταν στο 80%.

Επίσης, για τους κτηνοτρόφους υπήρχε μία επιπλέον ταρίφα πέντε ευρώ ανά ζώο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία.

Αντίστοιχα στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, ο «ταμίας» του κυκλώματος ήταν παρών την ώρα που οι παραγωγοί έκαναν ανάληψη των επιδοτήσεων, ώστε να λάβει αμέσως το ποσό της προμήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές, όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Καστοριά όπου το 2019 έγιναν 41 εικονικές αιτήσεις, εισπράττοντας 810.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μόλις έναν χρόνο μετά, το 2020, το ποσό εκτινάχθηκε στα 5.000.000 ευρώ με 128 εικονικές αιτήσεις.

Ο ρόλος των ελεγκτών

Στο φως ήρθαν και αποσπάσματα από e-mail που αποδεικνύουν ότι κάποιοι ελεγκτές προσπαθούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συναντώ νομότυπα έγγραφα, αλλά είναι εξόφθαλμη απάτη», έγραφε ένας ελεγκτής στην προϊσταμένη του. «Τυπικά ο έλεγχος γίνεται χωρίς ευρήματα, ηθικά δεν μπορώ να συνεχίσω», της έγραφε ένας άλλος.

Ωστόσο, η ίδια η προϊσταμένη απευθύνεται ειρωνικά προς τους συνεργάτες της λέγοντας: «Ετοίμασα σχέδιο με όλες τις απαραίτητες σάλτσες… Εγραψα και κάτι πετυχημένες σάλτσες για τους ελέγχους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ελληνικό FBI στη διερεύνηση των 700.000 ΑΦΜ

Όσον αφορά στη διερεύνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ΑΦΜ που έχουν πρόσβαση σε αγροτικές επιδοτήσεις, πρόκειται να την αναλάβει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι αγρότες έλαβαν χρήματα χωρίς να το δικαιούνται.

Σύμφωνα με το Open, το ελληνικό FBI θα έχει ένα βοηθητικό ρόλο στην Οικονομική Αστυνομία που αριθμεί περίπου 200 στελέχη έχοντας παράλληλα και άλλες ανεξάρτητες υποθέσεις που ήδη «τρέχουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που θα εντοπίζεται μια παράνομη επιδότηση, θα ενημερώνεται ο αρμόδιος φορέας και δεν θα ανοίγει άμεσα δικογραφία, καθώς η διερεύνηση των ΑΦΜ, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για απάτες με παράνομες επιδοτήσεις, θα τρέχουν οι διαδικασίες “κατάσχεσης” των χρημάτων μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα

Οι έλεγχοι αρχίζουν άμεσα, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

“Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων προκειμένου να καταπατεί δυνατός ο καταλογισμός ευθυνών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπογράμμισε μάλιστα πως “ήδη γυρίζουμε σελίδα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει από την κτηνοτροφία, όπου υπάρχουν 90.000 ΑΦΜ. Η ειδική ομάδα θα τα βλέπει ένα-ένα και όταν θα εντοπιστεί μια παράνομη επιδότηση, θα παρακρατείται το ποσό από την επόμενη δόση.

Στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση του οργανισμού και την ενίσχυση της διαφάνειας σε κάθε στάδιο της λειτουργίας του.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η νομοθετική παρέμβαση θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ