Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στο Divani Palace Acropolis Hotel, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Τύπου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO, το οποίο υλοποιείται από επτά Οργανώσεις Παραγωγών από την Ελλάδα και τον Spanish Association of Kaki από την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό ενημερώθηκε αναφορικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των φρέσκων λαχανικών και του λωτού που παράγονται στην Ευρώπη, αλλά και για τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» κ. Δουλούμης Ξενοφών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιάς Γεώργιος και ο εκπρόσωπος του Spanish Association of Kaki κ. Pascual Prats. Ενώ από την πλευρά της εταιρείας NOVACERT, που σε συνεργασία με την ιταλική BLANCDENOIR έχουν το ρόλο του εκτελεστικού οργανισμού, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος και η Διευθύντρια προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης κα. Μαρία Ναλμπάντη.

Από αριστερά: Μαρία Ναλμπάντη, Θανάσης Ταμπαρόπουλος, Γιώργος Χαλκιάς, Ξενοφών Δουλούμης, Pascual Prats, Ευάγγελος Ζουμπανέας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιάς μίλησε στο DEBATER για την επικοινωνιακή σημασία της εκδήλωσης.

Συμμετέχουμε μαζί με 6 ακόμη ελληνικούς συνεταιρισμούς στο πρόγραμμα MEDITERRANEAN COMBO σε συνεργασία με τον ισπανικό συνεταιρισμό Spanish Association of Kaki. Αυτό το εγχείρημα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με στόχο την συνεργασία Ελλάδας και Ισπανίας για την προώθηση των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών. Τα προϊόντα και των δυο αυτών χωρών είναι πολύ γευστικά, παράγονται κάτω από αυστηρές προδιαγραφές και είναι απολύτως ασφαλή. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε την εξαγωγική δυναμικότητα της Ισπανίας και της Ελλάδας σε υπάρχουσες και νέες αγορές“.

Ο κ. Ταμπαρόπουλος, εκπροσωπώντας την NOVACERT, μίλησε στο DEBATER και τόνισε τα εξής:

Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο με οδηγό τις πολιτικές της Ε.Ε., αποσκοπεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, τόσο γεωργικών, όσο και πρώτης μεταποίησης. Επιπλέον στόχος είναι η ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την ποιότητα και τις αυστηρές προδιαγραφές, κάτω από τις οποίες παράγονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα -συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τέλος, το πρόγραμμα MEDITERRANEAN COMBO αποσκοπεί στη προώθηση των προϊόντων των δυο προαναφερθέντων χωρών, διότι είναι ασφαλή και παράγονται κάτω από ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, τα οποία είναι τα αυστηρότερα στον κόσμο”.

Ο εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος αυτού είναι η NOVACERT, μια εταιρεία υπηρεσιών που υλοποιεί τους στόχους του προγράμματος. Η NOVACERT έχει όλους τους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας -όπως είναι τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, η φέτα, η κομπόστα- έχει δηλαδή μεγάλη συμβολή στην εξαγωγική προσπάθεια της Ελλάδας στις αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών”, κατέληξε ο κ. Ταμπαρόπουλος.

Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος των φρέσκων προϊόντων, και ιδιαίτερα των κηπευτικών και του λωτού, σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Παράλληλα, τονίστηκε το γεγονός ότι τα υπό προώθηση προϊόντα επιλέγονται από τους ευρωπαίους καταναλωτές τόσο για τη διατροφική τους αξία και την ξεχωριστή τους γεύση, όσο και λόγω των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του διακεκριμένου διαιτολόγου- διατροφολόγου κ. Ευάγγελου Ζουμπανέα, ο οποίος υπερτόνισε την αξία των φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μας.

Ο κ. Ζουμπανέας μίλησε στο DEBATER για την υψηλή διατροφική αξία των ελληνικών φρούτων και λαχανικών. “Στόχος του προγράμματος είναι να προάγει τη σημασία των ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών. Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να καταναλώνει κατ’ ελάχιστο 400 γραμμάρια ημερησίως φρούτων και λαχανικών για την προάσπιση της υγείας του. Μέσω αυτού του προγράμματος, λοιπόν, προσπαθούν οι συμμετέχοντες συνεταιρισμοί να επικοινωνήσουν τη σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής”.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η κα Αποστολάκη Ελένη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η κα Γεωργιοπούλου Τάνια από τη Καθημερινή, ο κ Σουροβέλης Παύλος από τον Ελεύθερο Τύπο,  ο κ Ορφανός Τάκης από τα Φρουτονέα, ο κ Πανάγος Γιάννης από την Agrenda, ο executive chef κ. Φωτιάδης Νίκος από το Slow Food, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τύπου από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι περιοδικών γαστρονομίας, υγείας – ευεξίας και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δείπνο στο εστιατόριο που στεγάζεται στο roof garden του Divani Palace Acropolis Hotel, με συνταγές βασισμένες στα ευρωπαϊκά λαχανικά και τον ευρωπαϊκό λωτό.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στον παγκόσμιο στίβο – Νεκρή από μαχαιριές η πρωταθλήτρια Άγκνες Τίροπ

Οδηγός νταλίκας έκανε το απίστευτο – Έκανε αναστροφή και έκλεισε έναν ολόκληρο δρόμο (pics)

Το κόλπο των ανεμβολίαστων για να μπαίνουν στα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις