Λυκόβρυση: Οι ισχυρισμοί των γονιών του βρέφους 9 μηνών που έφερε μώλωπες στο σώμα του

Το σχόλιο του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Λυκόβρυση: Οι ισχυρισμοί των γονιών του βρέφους 9 μηνών που έφερε μώλωπες στο σώμα του
Unsplash

Τους δικούς τους ισχυρισμούς για το πως προκλήθηκαν οι μώλωπες στο βρέφος 9 μηνών που ζούσε στη Λυκόβρυση ανέφεραν οι γονείς του.

Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου 19 Ιουλίου, προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» διαπίστωσε πως ένα βρέφος ηλικίας εννέα μηνών έφερε μώλωπες σε διάφορα σημεία του σώματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις, οι μελανιές είχαν προκληθεί τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη διακομιδή του παιδιού στο νοσοκομείο. Ο γιατρός που εξέτασε το παιδί ενημέρωσε άμεσα το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, το οποίο ανέλαβε την υπόθεση. Οι γονείς ανέφεραν πως οι μώλωπες έγιναν κατά την ολιγόλεπτη απουσία τους στην τουαλέτα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό παιδικής κακοποίησης που εντοπίζεται από γιατρούς και νοσηλευτές των παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών, οι οποίοι καθημερινά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αποκαλύπτουν περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων. Όπως τονίζει, «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό των νοσοκομείων που με επαγγελματισμό και ευαισθησία καταγγέλλει τέτοια περιστατικά στις αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει και το σοβαρό πρόβλημα φιλοξενίας των κακοποιημένων παιδιών. Αυτή τη στιγμή, περίπου 60 παιδιά βρίσκονται «παρκαρισμένα» με εισαγγελική εντολή στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (Παίδων «Αγία Σοφία», Παίδων Πεντέλης, Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»), λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων σε προνοιακές δομές. Σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν για μήνες στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας ξεπερνά τα 80.

«Δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων να φιλοξενούν παιδιά με εισαγγελική εντολή», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα δύο αδελφάκια του 43χρονου καθηγητή από την Πολωνία, με κατηγορούμενη τη μητέρα τους. «Ξαφνικά βρίσκονται κλεισμένα σε έναν θάλαμο νοσοκομείου, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατάλληλες δομές φροντίδας και στήριξης».

Ο κ. Γιαννάκος κατηγορεί την Πολιτεία για αδιαφορία και υποστελέχωση των προνοιακών μονάδων, πολλές από τις οποίες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιδιά που έχουν ήδη υποστεί τραύματα —σωματικά και ψυχικά— να βιώνουν έναν επιπλέον «χαμένο χρόνο» παραμένοντας σε νοσοκομεία χωρίς καμία πρόβλεψη για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ή ομαλή μετάβαση σε ασφαλές περιβάλλον.

Παρά την αγανάκτηση που έχουν προκαλέσει στο ιατρικό προσωπικό πρόσφατες δικαστικές διώξεις για αναφορές κακοποιήσεων που δεν επιβεβαιώθηκαν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των Επειγόντων σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον των παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ