Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η 33χρονη μητέρατων παιδιών από την Πάτρα είναι κατηγορούμενη για τον φόνο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν συλληφθεί, η μητέρα επέδειξε πρωτοφανή ψυχραιμία και υπερπροθυμία για μιλήσει για την υπόθεση θανάτου του παιδιου της. Όταν όμως κατάλαβε ότι πρόκειται για σύλληψη, άλλαξε στάση και έκλεισε ερμητικά το στομα της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο, οι καταθέσεις που “έκαψαν” τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν τρεις.
Οι καταθέσεις αυτές ήταν ενός ιατροδικαστή, μιας νοσηλεύτριας και ενός γιατρού στο Ωνάσειο.
Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης είπε ότι στην Τζωρτζίνα είχε χορηγηθεί “ποσότητα κεταμίνης που θα… σκότωνε ελέφαντα”.
Η νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Παίδων περιέγραψε μια “απάθεια και νωχελικότητα” της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν της απευθύνθηκε λέγοντάς της ότι το παιδί της πεθαίνει.
Τέλος, ο καρδιοχειρουργός του Ωνασείου κατέθεσε ότι η καρδιά του παιδιού ήταν “θωρακισμένη”.
Η κατάθεση του Σωτήρη Μπουζιάνη
“Η κεταμίνη σκότωσε την Τζωρτζίνα το πολύ σε 20 λεπτά.
Το μυστήριο άρχισε να ξεκλειδώνει πριν από μερικές ημέρες, όταν εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας. Ακολούθησε η εξέταση στα εργαστήρια του ΑΠΘ υπό τον Νίκο Ράικο με αντικείμενο την ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο παιδί. Τα αποτελέσματα εστάλησαν στον ιατροδικαστή Μπουζιάνη και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τις Αρχές ότι η δόση που χορηγήθηκε αφενός δεν ήταν στο ιατρικό σχήμα που ελάμβανε το παιδί, αφετέρου χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα σε θανατηφόρα ποσότητα.
Τα 6 mg κεταμίνης ανά ml αίματος που βρέθηκαν στο αίμα του παιδιού, ουσία που του είχε χορηγηθεί πιθανότατα ενδοφλέβια από την πεταλούδα στο χέρι του, προκάλεσαν τον θάνατό του σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η ποσότητα της κεταμίνης ήταν τέτοια που θα σκότωνε ακόμη και ενήλικα.
Η κεταμίνη δεν πρόλαβε να μεταβολιστεί (μεταβολίζεται σε 1,5 ώρα, αλλά το παιδί πέθανε και δεν μεταβολίστηκε εν προκειμένω) και γι’ αυτό ανιχνεύτηκε, αναφέρει ο ιατροδικαστής.
Ο κύριος Μπουζιάνης κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης ότι “ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι: άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χρήση, 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χρήση, 5-10 λεπτά ενδορινικά και 15-20 λεπτά με λήψη από του στόματος.
Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί κ.λπ”
Στα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων υπάρχουν κάποια ευρήματα της ουσίας στο ήπαρ, τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών.
Τι κατέθεσε η νοσοκόμα
Η νοσοκόμα που κατέθεσε είναι έμπειρη νοσηλεύτρια στο Παίδων, επιβεβαίωσε ότι η μητέρα ήταν τελείως μόνη στο δωμάτιο με το παιδί τα τελευταία κρίσιμα 20 λεπτά πριν από τον θάνατό του.
“Λίγο πριν τις 14:30 της 29ης Ιανουαρίου 2022, ενώ ήμουν νοσηλεύτρια πρωινής βάρδιας, βρισκόμουν στη “Στάση” των νοσηλευτών. “Στάση” των νοσηλευτών ονομάζεται ένα ανοιχτό γραφείο με τζάμι και πάγκο εργασίας, στο μέσον περίπου του διαδρόμου της Κλινικής, στο οποίο στέκονται οι νοσηλευτές όταν δεν έχουν επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών.
“Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στη μέση της Κλινικής και είναι “ανοιχτό” προκειμένου να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθεια νοσηλευτή. Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά μου για να μετακινήσουμε το παιδί (υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό. Βρισκόταν στο γραφείο της, δίπλα από τη “Στάση” των νοσηλευτών και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στον θάλαμο της Γεωργίας”.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε τη νοσοκόμα στις 14:30. Οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης για περισσότερη από μία ώρα. Η ώρα που καταγράφηκε ως αιτία θανάτου ήταν 15:50.
Τι κατέθεσε ο καρδιολόγος
“Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή, ουσιαστικά, έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής. Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρ’ όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές”.
Πρόστιμα για τις αυξήσεις στα σουβλάκια προανήγγειλε ο Γεωργιάδης
Η Πάτρα που “βράζει” και το ανατριχιαστικό μήνυμα που άφησαν στον τάφο των τριών κοριτσιών (vids)
Πρωταπριλιά – Πώς να “τσιμπήσετε” τους ψεύτες και να μη σας κοροϊδέψουν
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"