Ενώπιον του εισαγγελέα βρίσκεται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης Λάρισας, προειμένου να του ασκηθούν ποινικές διώξεις για τα λάθη του που οδήγησαν στο τρομακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Από νωρίς το πρωί, τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό Μέγαρο Λάρισας είναι πολύ αυξημένα.
Ο 59χρονος φέρεται κατά την προανακριτική διαδικασία να ομολόγησε το λάθος που έκανε, το οποίο απέδωσε στην “κακιά ώρα”.
Αν και αρχικά υποστήριξε ότι η σύγκρουση των τρένων οφείλεται σε λάθος του συστήματος, τελικά παραδέχθηκε ότι τροχοδρόμησε την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.
Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Ο εισαγγελέας αναμένεται ότι θα του απαγγείλει ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, ένα αδίκημα με κακουργηματικό χαρακτήρα, που με βάση και την πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291 Π.Κ.) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.
Διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.
Σημειώνεται ότι λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης, ακόμη και η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σταθμάρχη, αναμένεται η υπόθεση να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σταθμάρχης βρισκόταν σε άλλα πόστα, είχε εκπαιδευθεί ένα χρόνο και είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή μόλις πριν από ένα μήνα.
Όπως είπε συνάδελφός του του 60χρονου ήταν “πρώην αχθοφόρος στον ΟΣΕ, που εκπαιδεύτηκε πριν από λίγους μήνες”. Ο ίδιος ανέφερε πως ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας, που ανέλαβε σταθμάρχης πρόσφατα.
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Το ηχητικό με τις μοιραίες εντολές
Η τελευταία συνομιλία του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό του μοιραίου τρένου προκαλεί ανατριχίλα:
Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;
Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.
Υπάλληλος: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.
Στη συνέχεια, μιλώντας με τον μηχανοδηγό της μίας εκ των δύο αμαξοστοιχιών, ο σταθμάρχης, που “ξέχασε” να γυρίσει το κλειδί για την αλλαγή στις ράγες, έδωσε έγκριση στο τρένο να προχωρήσει.
Μηχανοδηγός: Η Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.
Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;
Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.
Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.
Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Τα τρία μοιραία λάθη
Εν τω μεταξύ, ο πραγματογνώμονας Αναστάσιος Δέδες, μιλώντας στο Mega εξήγησε πως ο σταθμάρχης Λάρισας δεν έκανε ένα, αλλά τρία λάθη.
“Από όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, θα υποβάλλω δύο ρητορικά ερωτήματα τα οποία εάν απαντηθούνε θα οδηγήσουν εκεί που πρέπει. Το πρώτο είναι εάν γνώριζε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως το σύστημα που έπρεπε να κάνει επιτήρηση σωστής λειτουργίας του τρένου, δεν υπήρχε. Εάν το γνώριζε έθεσε σε κίνδυνο όλους τις επιβαίνοντες” είπε αρχικά και συνέχισε:
“Το μόνο που προκύπτει αρχικά, είναι πως ο σταθμάρχης έκανε τρία λάθη. Το πρώτο ήταν πως άφησε την αριστερή παράκαμψη ενώ έπρεπε να τη μεταφέρει στη ευθεία. Το δεύτερο είναι πως αφού έφυγε το τρένο έπρεπε να κατέβει ο ίδιος να ελέγξει προς τα που πηγαίνει το τρένο, όπως λέει ο κανονισμός. Και το τρίτο είναι πως αφού είχε μπροστά του το πάνελ και ακολουθεί την λοξή πορεία, έπρεπε να δει πως είναι αναμμένα τα λαμπάκια και θα καταλάβαινε πως πήγαινε λάθος”.
Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, ο σταθμάρχης έπρεπε να έχει έναν επιπλέον, άνθρωπο δίπλα του ανεξάρτητα με την εκπαίδευσή του.
“Πήρα στάχτες και αποκαΐδια, τι να αναγνωρίσω;” – Έχασε τον σύζυγο και τον 5χρονο γιο της στα Τέμπη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"