Δείτε ποιες παραλίες είναι “καθαρές” από μωβ μέδουσες (χάρτης)

Πώς να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα

Δείτε ποιες παραλίες είναι “καθαρές” από μωβ μέδουσες (χάρτης)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο καύσωνας ωθεί πολλούς στις παραλίες, η ανησυχία για τις μωβ μέδουσες επανέρχεται, αφού και φέτος κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα μέρη της χώρας.

Πολλοί αναζητούν πληροφορίες για το ποιες παραλίες είναι ασφαλείς για κολύμπι, ειδικά στην Αττική, όπου λόγω της ζέστης παρατηρείται μεγάλη κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις των ειδικών, οι ακτές της Αττικής παραμένουν προς το παρόν απαλλαγμένες από μωβ μέδουσες.

Αυτό οφείλεται κυρίως στους βοριάδες που πνέουν αυτές τις μέρες και μετακινούν τις μέδουσες προς τα νότια, κυρίως στην περιοχή των Κυκλάδων. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να εντοπιστούν σε κάποιες παραλίες του Αργοσαρωνικού, γι’ αυτό οι λουόμενοι καλό είναι να είναι προσεκτικοί.

Δείτε στον χάρτη τις αναφορές για μωβ μέδουσες και τσούχτρες:

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος από μωβ μέδουσα:

Οι μέδουσες διαθέτουν μικροσκοπικά κεντριά, που όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες, πρήξιμο και έντονο τσούξιμο ή κάψιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα, μπορεί να υπάρξουν πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως βλάβες στο δέρμα, καρδιολογικά ή νευρολογικά συμπτώματα.

Μετά από ένα τσίμπημα, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι έντονος πόνος σαν κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος και μερικές φορές εμφανίζεται στο δέρμα και το αποτύπωμα της μέδουσας. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ναυτία, χαμηλή πίεση, ταχυπαλμία, πονοκέφαλος, εμετός, διάρροια, βρογχόσπασμος και δυσκολία στην αναπνοή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πολύ χαμηλή πίεση, βραχνάδα, συριγμός στην αναπνοή, έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο σώμα, εξάνθημα σε όλο το σώμα, σύγχυση ή λιποθυμία, απαιτείται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Αυτές οι περιπτώσεις, αν και σπάνιες, χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Αφαιρέστε προσεκτικά τα πλοκάμια που μπορεί να έχουν κολλήσει στο δέρμα σας, αλλά μη χρησιμοποιείτε τα γυμνά χέρια σας, γιατί μπορεί να κολλήσουν και στα χέρια σας και να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Ξεπλύνετε καλά το σημείο με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν έχετε, τρίψτε το με άμμο που έχετε πάρει με το χέρι σας. Μην βάζετε γλυκό νερό, γιατί μπορεί να ενεργοποιήσει τα κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Βάλτε πάγο ή κρύες κομπρέσες στο τσίμπημα για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Απλώστε μια κρέμα με κορτιζόνη για να μειώσετε τη φλεγμονή και να ανακουφιστείτε από το τσούξιμο και την φαγούρα.
  • Πάρτε κάποιο αντισταμινικό χάπι για να μειωθεί ο κνησμός και άλλες αντιδράσεις. Αν το τσίμπημα είναι μεγάλο, τα φάρμακα αυτά βοηθούν περισσότερο.

Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή δεν περνούν με τα παραπάνω, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση, πηγαίνετε αμέσως σε νοσοκομείο ή σε Κέντρο Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ