Κορονοϊός: Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της πόλης εξαιτίας του κορονοϊού περιέγραψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η συντονίστρια-διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη.

“Τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά και υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας” δήλωσε η κυρία Μπιτζάνη και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, το οποίο έχει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Βόρειο Ελλάδα και όμως υπάρχει πίεση. “Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Πάμε σε άσχημες καταστάσεις. Κάθε φορά που αλλάζει το στέλεχος, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι διαφορετική. Αυτή τη στιγμή νοσούν πάρα πολύ βαριά οι ασθενείς. Έρχονται και εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια επηρεάζονται σοβαρά και άλλα όργανα, τα νεφρά κυρίως και αργούν πολύ να αρνητικοποιηθούν, επίσης κάνουν μια πρόοδο και μετά μένουν σε ένα σημείο και χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Οπότε αργούν πολύ να βγουν και η πίεση έτσι αυξάνεται. Οι ηλικίες των νοσηλευμένων είναι σαφώς μικρότερες, νοσηλεύουμε αυτή την στιγμή και 20χρονο και 30χρονο. Η πλειοψηφία είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών. Από όσους έχουμε νοσηλεύσει μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία“, προσέθεσε

Ακόμα τόνισε πως πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε η ίδια πίεση, αφού τον περσινό Οκτώβριο είχαν αρχίσει όλα τα νοσοκομεία να ανοίγουν covid μονάδες.

“Δεν καταλαβαίνω υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν”

Ακόμα η κυρία Μπιτζάνη αναφέρθηκε σε περιστατικά που έχουν δηλώσει πως δεν επιθυμούν δαισωλήνωση εφόσον χρειαστεί. “Αυτό όμως είναι οξύμωρο, δεν μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και να αποφασίζεις εσύ πόση βοήθεια χρειάζεσαι“.

Στην πλειοψηφία τους όταν επιδεινώνονται, δέχονται να διασωληνωθούν. “Υπήρξαν επεισόδια και με τους συγγενείς αλλά συνήθως υπάρχει ένας λογικός στην οικογένεια. Όμως υπάρχει τόση δουλειά και εξάντληση και πρέπει να ασχολείσαι και με αυτά“.

Τέλος όσον αφορά τις αναστολές εργασίας, στο Παπανικολάου, υπάρχουν κενά, σημείωσε η κ. Μπιτζάνη. “Πιστεύω θα καλυφθούν, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο τμήμα μου, που έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 270 ασθενείς, που έχουμε δει τα πάντα, οικογένειες να ξεκληρίζονται, που έχουμε ξενυχτήσει με αγωνία, έχουμε 12 νοσηλευτές που βγήκαν σε αναστολή. Το επιχείρημά τους είναι ότι είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά αυτό είναι εντελώς ανόητο, αφού η υποχρεωτικότητα είναι συνέπεια της άρνησης”.

Αυξητική η τάση στα λύματα

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας στις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09 είναι:

  • αυξημένη (41%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18/09 και της Κυριακής 19/09,
  • οριακά αυξημένη (13%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 13/09 και Τρίτης 14/09.

Από την αρχή του Σεπτέμβρη καταγράφουμε διακυμάνσεις γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που αποτυπώνεται και στον σταθερά υψηλό -σε αναλογία πληθυσμού- αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες μέρες για την πόλη. Δεδομένου ότι στα λύματα μετράμε το ιικό φορτίο και των ασυμπτωματικών φορέων, μπορούμε να πούμε πως από την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε κάποια αξιοσημείωτη έξαρση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, αλλά και τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η αυξητική τάση που παρατηρούμε στις τελευταίες μετρήσεις είναι αναμενόμενη. Έχει άρα αξία να δούμε και να ερμηνεύσουμε εγκαίρως ενδεχόμενες απότομες αλλαγές, που θα δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα προμηνύουν πίεση στο σύστημα υγείας“, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

“Δεν έχει νόημα η σύγκριση με το περσινό Φθινόπωρο”

Σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα της πόλης πέρυσι το φθινόπωρο, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως “δεν έχει κανένα νόημα αυτή η σύγκριση, όταν υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο κι όταν επίσης, έχοντας θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζουμε πλέον καλά ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας κρατήσουν ασφαλείς».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις