Άρχισαν οι δίκες για το ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο εδώλιο οι κατηγορούμενοι με τις “μαϊμού” επιδοτήσεις
Επτά κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απάτη για επιδοτήσεις

Άρχισαν σήμερα οι δίκες για τις παράνομες επιδοτήσεις που επικυρώθηκαν σε “μαϊμού” δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σήμερα (29/5) στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών κάθισαν επτά κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απάτη για επιδοτήσεις που έλαβαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να τις δικαιούνται μέχρι και πάνω από 90.000 ευρώ την περίοδο 2019-2020. Στην κατάθεση της στο δικαστήριο, η μάρτυρας, υπάλληλος που πρώτη ανέλαβε τον δειγματοληπτικό έλεγχο αιτήσεων τα έτη 2019-2020 ύστερα από σχετικές καταγγελίες, εξήγησε πως λειτουργούσε το σύστημα των απατών.
«Είμαι υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και ορίστηκα σε επιτροπή ελέγχου για έτη 2019-2020. Ελέγξαμε κάποια ΑΦΜ, υπήρχαν κάποιες καταγγελίες. Δεν γνωρίζω εάν υπήρχαν και επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Από αυτά που είχαν δει το φως της δημοσιότητας…» περιέγραψε η μάρτυρας.
Εν συνεχεία, η ίδια αναφέρθηκε σε τρία ΑΦΜ που αφορούν στη συγκεκριμένη δίκη. «Το πρόβλημα ήταν ότι εμφανίζονταν ιδιοκτήτες εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έβαζαν την έκταση στο Ε9 τους τη μια χρονιά και έκαναν την αίτηση οι ίδιοι ή οι μισθωτές τους, αλλά τα προηγούμενα έτη οι εκτάσεις αυτές ή ήταν δημόσιες ή μοιράζονταν σε κτηνοτρόφους ή ήταν άλλος ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή άλλος ιδιοκτήτης το 2019 και άλλος το 2020, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΑΑΔΕ».
Στη συνέχεια, η μάρτυρας είπε στο δικαστήριο, τα στοιχεία που εντόπισε κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου. «Είχα ελέγξει 99 ΑΦΜ εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες που έβαζαν στο ε9 τις εκτάσεις τη μια χρονιά για να πάρουν το απόθεμα είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως μισθωτές, αν πήγαινες μία χρόνια πίσω, έβλεπες πως δεν ανήκαν σε κάποιον άλλον είτε ήταν δημόσιες. Ζητήσαμε στοιχεία από ΑΑΔΕ. Σε μας φαινόταν πολύ καθαρά. Αν έμπαινες στη μια χρονιά έβλεπες ποιος ήταν τη μία και την άλλη. Γενικά αυτό ήταν το πρόβλημα».
Η κυρία Τυχεροπούλου εξήγησε επίσης ότι «σε πρόσωπο που εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης έκτασης, έγινε έλεγχος στο Ε9 του και δεν την είχε δηλώσει ποτέ. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει το 2016 και δεν εμφανιζόταν ποτέ στο Ε9 οι εκτάσεις του, ωστόσο φαινόταν το 2015 να τις μισθώνει…»
Η μάρτυρας είπε ότι για το έτος 2020 τα έντυπα ελέγχου που πέρασε στο σύστημα για τα συγκεκριμένα ΑΦΜ, έβλεπε ότι υπήρχε ένα σήμα να μην λαμβάνονται υπόψη.
«Έμαθα ότι τα συγκεκριμένα ΑΦΜ διατηρούνταν σε ένα excel για κάποιο λόγο ξεχωριστά. Δεν είχαν την αντίστοιχη πορεία που θα μπορούσε να έχουν μέσα στο σύστημα. Τελευταία ανακάλυψα ότι υπήρχε και ένσταση των ελεγχόμενων για να αλλάξουν αυτά τα αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ ο ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας έχει ελέγξει τα ίδια ΑΦΜ… υπήρχε μια διαδικασία που οι συγκεκριμένοι ήταν πάντα στο σύστημα πληρωμών δεν είχαν βγει οριστικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις από τη στιγμή που υπήρχε έντυπο ελέγχου θα είχαν απομακρυνθεί, δεν θα τους είχαν αποδοθεί δικαιώματα και δεν θα είχαν πληρωθεί» είπε.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις