Το παρασκήνιο της κίνησης Χαφτάρ να διώξει την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη – Πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πλεύρη αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου

Το παρασκήνιο της κίνησης Χαφτάρ να διώξει την ευρωπαϊκή αποστολή από τη Βεγγάζη – Πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν
SPUTNIK POOL

Ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λιβύη μετά την απόφαση του Χαλίφα Χαφτάρ να διώξει την αποστολή της ΕΕ για το μεταναστευτικό, μέρος της οποίας ήταν και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.

Η διπλωματική κρίση προέκυψε την ώρα που παρατηρούνται έντονες μεταναστευτικές ροές, ιδίως, νότια της Κρήτης. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ θεώρησε την αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προπαγανδίσει την αναγνώριση της κυβέρνησής του. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως μοναδική κυβέρνηση της Λιβύης, εκείνη της Τρίπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τη στιγμή που το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ και τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας προσγειώθηκε στη Βεγγάζη, η αντιπροσωπεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή ενέργεια. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης του Χαφτάρ ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους απεσταλμένους ότι θα έπρεπε να συναντηθούν με ολόκληρη την κυβέρνησή του που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ο Χαφτάρ προσπάθησε να «εκβιάσει» την αναγνώριση της κυβέρνησής του, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία από την πλευρά της να δηλώνει πως έχει εξουσιοδότηση για να συναντήσει μόνο τον ίδιο και να τεθούν επί τάπητος μόνο θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η άρνηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου να «νομιμοποιήσει» το σύνολο της «κυβέρνησης της Βεγγάζης» ήταν εκείνη που πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ που έσπευσε με ανακοίνωση να κηρύξει «ανεπιθύμητη» την αντιπροσωπεία.

Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών κανόνων», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την επίσκεψη αμέσως μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο.

Οι υπουργοί κηρύχθηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το έδαφος της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι οι διπλωμάτες και τα μέλη κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών πρέπει «να σέβονται την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Συνάντηση Πλεύρη – Μητσοτάκη

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επέστρεψε στη χώρα μας το απόγευμα της Τρίτης (08.07), κι ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις. Οι δυο τους αύριο σε προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το γεγονός, γιατί αυτό αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ