Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία Τραμπ και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τι περιλαμβάνει «το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει ποτέ»

Και τώρα η Κίνα

Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία Τραμπ και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τι περιλαμβάνει «το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει ποτέ»

Σε εμπορική συμφωνία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση στο γκολφ θέρετρό του στο Turnberry της Σκωτίας.

Αφού ξεκίνησε η συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, πέρασε μόλις μία ώρα και οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν στην πολυτελή αίθουσα χορού στο συγκρότημα «Τραμπ Τέρνμπερι». Οι δύο ηγέτες δήλωναν μέχρι και νωρίτερα σήμερα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ήταν μόλις 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταλήξαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την «τη μεγαλύτερη» που έχει επιτευχθεί ποτέ σε θέματα εμπορίου και διακρίνοντας σε αυτήν μια υπόσχεση «ενότητας και φιλίας».

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε μια «καλή συμφωνία» που θα φέρει «σταθερότητα» για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι δύο αντιπροσωπείες χειροκρότησαν όταν οι ηγέτες τους αντάλλαξαν χειραψία, δύο φορές.

Ο Τραμπ περιέγραψε σε αδρές γραμμές τη συμφωνία: δασμοί ύψους 15% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων, η ΕΕ δεσμεύεται να αγοράσει ενεργειακά προϊόντα ύψους 750 δισεκ. δολαρίων και να κάνει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 δισεκ. στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστές, θα πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Οι μόνιμοι πρεσβευτές τους, που βρίσκονται στη Γροιλανδία, ενημερώθηκαν το πρωί για τις τελευταίες εξελίξεις και θα συνεδριάσουν για να την επικυρώσουν.

Η φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, σχολιάζοντας τη συμφωνία, είπε ότι οι δασμοί ύψους 15% θα ισχύουν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμάκων. Ειδικά για την αυτοκινητοβιομηχανία, είπε ότι οι δασμοί 15% ήταν «το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μηδενικούς δασμούς εκατέρωθεν για ορισμένα είδη, όπως αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών, κάποια αγροτικά και κάποια χημικά προϊόντα. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα αγοράσει μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Έχουμε ακόμη πάρα πολύ ρωσικό LNG και επομένως είναι καλοδεχούμενο να αγοράσουμε περισσότερο προσιτό LND από τις Ηνωμένες Πολιτείες», σχολίασε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση για τον τομέα των αλκοολούχων ποτών και του κρασιού, σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν. Περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για το πλαίσιο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η σημερινή συμφωνία φέρνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς, φέρνει σταθερότητα και προβλεψιμότητα», είπε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Σκωτία.

Ντόναλντ Τραμπ: Έπεται η Κίνα

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την ΕΕ, αμέσως μετά από εκείνες των προηγούμενων ημερών με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να εκτρέψει την προσοχή από την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα; Ένας δημοσιογράφος έθεσε ευθέως το ερώτημα στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. «Μου κάνετε πλάκα; Δεν έχει καμία σχέση. Μόνο εσείς το σκέφτεστε αυτό, σήμερα που είναι μια καλή ημέρα για την ευρωπαϊκή οικονομία και την αμερικανική οικονομία», απάντησε ξερά ο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύριο, θα είναι η σειρά της Κίνας και οι διαπραγματευτές των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση, στη συνάντηση που θα έχουν στη Στοκχόλμη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η σημερινή συμφωνία επιτυγχάνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς»

“Η σημερινή συμφωνία επιτυγχάνει βεβαιότητα σε αβέβαιους καιρούς”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε δηλώσεις της λίγο μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, η οποία κατέληξε σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που περιλαμβάνει δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη «προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» και υπογράμμισε, ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, με εμπορικές συναλλαγές ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αυτό είναι το δεύτερο δομικό στοιχείο που επιβεβαιώνει τη διατλαντική συνεργασία», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις λεπτομέρειες της εμπορικής συμφωνίας, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι προβλέπεται ένας «ενιαίος δασμολογικός συντελεστής 15%» για τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών της ΕΕ, ο οποίος ισχύει στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ημιαγωγών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μηδενικοί δασμοί σε μια σειρά στρατηγικών προϊόντων: σε όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους, σε ορισμένα χημικά, ορισμένα γενόσημα φάρμακα, σε ημιαγωγούς, σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα, σε φυσικούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσθέσουμε περισσότερα προϊόντα σε αυτόν τον κατάλογο», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Όσον αφορά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κοινή εξωτερική πρόκληση της παγκόσμιας υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας και θα συνεργαστούν για να διασφαλίσουν τον δίκαιο παγκόσμιο ανταγωνισμό και να μειώσουν τα εμπόδια μεταξύ τους. Οι δασμοί θα μειωθούν και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα ποσοστώσεων.

Τέλος, η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αυξηθεί η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. «Οι αγορές αμερικανικών ενεργειακών προϊόντων θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού μας και θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αντικατασταθεί με σημαντικές αγορές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «για την προσωπική του δέσμευση και την ηγεσία του στην επίτευξη αυτής της σημαντικής επιτυχίας», λέγοντας πως είναι « ένας σκληρός αλλά ικανός διαπραγματευτής».

Ερωτηθείσα για τη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο που διήρκησε περίπου μία ώρα, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες» και «δίκαιες», αλλά κυρίως «δύσκολες» και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καλό» και «ικανοποιητικό». Παραδέχτηκε ότι οι τελωνειακοί δασμοί 15% είναι σίγουρα μια πρόκληση για ορισμένους, αλλά διατηροόυν την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Σημείωσε, τέλος, ότι η ΕΕ προσπαθεί να ανοίξει νέες αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ