Πρώτο και στον β’ γύρο των εκλογών έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνική Συσπείρωση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre Belgique.

Τα πρώτα ανεπίσημα exit polls τα οποία μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, δείχνουν ότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, δεν λαμβάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρχεται δεύτερη, με 170 έδρες, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του Μακρόν «Ensemble», η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει 140 έδρες. Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικανοί του Ερίκ Σιοτί με 60 έδρες.

Σημειώνεται ότι τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δεν υπόκεινται στην απαγόρευση που ισχύει για τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν μπορούν να δημοσιεύσουν εκτιμήσεις και αποτελέσματα πριν τις 9 ώρα Ελλάδος που κλείνουν οι κάλπες και στις μεγάλες πόλεις.

Οι εκτιμήσεις για την τελική συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Tι ώρα θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα

Άγνωστη είναι προς το παρόν η ώρα που μετά βεβαιότητας θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στις μεγάλες γαλλικές πόλεις οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Στις μικρότερες πόλεις και στις αγροτικές περιοχές θα κλείσουν στις 19.00 ώρα Ελλάδας και εκεί θα ξεκινήσει αμέσως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Στις 21.00 τα Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα προβλέψουν πόσες έδρες περίπου λαμβάνει το κάθε κόμμα βασιζόμενα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν νωρίς και στις εκτιμήσεις ψήφου των εκλογικών τμημάτων που έκλεισαν αργότερα.

Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα θα ανακοινώσουν δύο αριθμούς εδρών για κάθε κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο. Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος είναι μικρότερος από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Σε επιφυλακή η αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων

Σύμφωνα με το γαλλικό το υπουργείο Εσωτερικών 30.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων, ειδικά αν η νίκη της ακροδεξιάς συνοδεύεται και από αυτοδυναμία. Από αυτούς, οι 5.000 έχουν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπό αυτό τον φόβο, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί καταστηματάρχες λαμβάνουν τα μέτρα τους και οχυρώνουν τις επιχειρήσεις τους με προστατευτικά παραπετάσματα.

Η κατανομή των εδρών

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι πολιτικοί αναλυτές τα αποτελέσματα. Ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία, και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές. Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι σταδιακά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ σήμερα. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερυθρά Θάλασσα: Η φρεγάτα “Ψαρά” κατέρριψε drones που επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο

Γαλλικές εκλογές: Σήμερα ο κρίσιμος δεύτερος γύρος για το μέλλον της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις