Κένεντι: Στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του – Τι αναφέρουν

Με απόφαση Τραμπ αποχαρακτηρίστηκαν 63.000 σελίδες

Κένεντι: Στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του – Τι αναφέρουν

Χιλιάδες φάκελοι σχετικά με την δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ανάρτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χθες (18/3) το βράδυ.

Πολλοί από τους φακέλους που σχετίζονται με τη δολοφονία του JFK έχουν ήδη αποκαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος 13.000 εγγράφων που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ωστόσο, πολλά από τα έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα είχαν προηγουμένως διαγραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη αίσθηση που μεταφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι στα έγγραφα δεν περιλαμβάνονται συνταρακτικές αποκαλύψεις που να ανατρέπουν το ότι ο JFK δολοφονήθηκε στο Ντάλας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί χρόνος για να ελεγχθούν εξονυχιστικά οι χιλιάδες σελίδες που αναρτήθηκαν.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα, αφού επισκέφθηκε το Ίδρυμα Κένεντι, ότι «ο κόσμος περιμένει εδώ και δεκαετίες» να δει τις 80.000 σελίδες αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κένεντι. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φάκελοι θα περιέχουν οποιεσδήποτε «βόμβες», σύμφωνα με έναν άνθρωπο που έχει ήδη δει πολλά από τα αρχεία.

Τα αρχεία που αφορούν τον δολοφόνο του Κένεντι

Ο αντιπρόεδρος του Mary Ferrell Foundation που διατηρεί δημόσια βάση δεδομένων για την δολοφονία Κένεντι, έκανε λόγο για «τα πιο θετικά νέα μετά το 1990» εξηγώντας ότι «ρίχνουν φως στη δυσπιστία του JFK απέναντι στη CIA, τα σχέδια δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, την παρακολούθηση του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού και την προπαγάνδα της CIA για τον Όσβαλντ».

Ένα από τα έγγραφα περιγράφει την έρευνα που έγινε για τις πιθανές σχέσεις του Όσβαλντ με την ρωσική KGB. Ο Όσβαλντ έζησε στην τότε Σοβιετική Ένωση από το 1959 έως το 1962 με τους συνωμοσιολόγους να πιστεύουν ότι ο δολοφόνος του JFK ενεργούσε εκ μέρους της Μόσχας.

Στο έγγραφο αυτό ο Αμερικανός καθηγητής E.B. Smith περιγράφει ότι ο επί μακρόν Ρώσος φίλος του Slava Nikonov, που ήταν στέλεχος της KGB του περιέγραψε «πέντε μεγάλους τόμους» που η ρωσική μυστική υπηρεσία είχε για τον Όσβαλντ του είπε πως «είναι πεπεισμένος ότι ο Όσβαλντ σε καμία περίπτωση δεν ήταν πράκτορας ελεγχόμενος από την KGB».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο έγγραφο αυτό, που είναι υπόμνημα του σταθμού της CIA στην Αγία Πετρούπολη τον Νοέμβριο του 1991, περιγράφεται ότι βάσει των όσων περιλαμβάνονταν στους φακέλους αυτούς, ο αξιωματούχους της KGB είχε τις αμφιβολίες του ότι «κάποιος θα μπορούσε να ελέγχει τον Όσβαλντ, ωστόσο η KGB τον παρακολουθούσε στενά και συνεχώς όσο ήταν στην ΕΣΣΔ».

Στους φακέλους αυτούς που αποτέλεσαν τη βάση για το υπόμνημα αυτό, ο Όσβαλντ περιγράφεται ως ένας κακός σκοπευτής όταν είχε προσπαθήσει να κάνει σκοποβολή στα χρόνια του στη Σοβιετική Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα έγγραφα περιλαμβάνεται και ένα υπόμνημα από τον τότε διευθυντή του FBI, Έντγκαρ Τζέι Χούβερ, στο οποίο εξέφραζε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Όσβαλντ σκοτώθηκε δύο ημέρες μετά τη δολοφονία Κένεντι κάτι που καθιστούσε δύσκολο «να πείσουμε την κοινή γνώμη ότι ο Όσβαλντ είναι ο πραγματικός δολοφόνος». Το υπόμνημα αυτό συντάχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1963, την ημέρα που ο Όσβαλντ έπεσε νεκρός από τα πυρά του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, Τζακ Ρούμπι, ενώ ήταν σε εξέλιξή του μεταφορά του από την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο νο. 1 πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν – Γιατί τον πολεμά ο Τούρκος πρόεδρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουκρανικό: Την Κυριακή οι νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας – Τι κέρδισαν και τι έχασαν Τραμπ και Πούτιν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ