Το απόλυτο πρωτοχρονιάτικο debate είναι ένα: βασιλόπιτα τσουρέκι (πολίτικη) ή βασιλόπιτα κέικ; Γιατί σημασία δεν έχει μόνο σε ποιον θα τύχει το φλουρί, αλλά και η γεύση που θα μας αφήσει ο αποχαιρετισμός της παλιάς χρονιάς και το καλωσόρισμα της νέας.

Όποια κι αν είναι η προτίμησή σας, εμείς σας παρουσιάζουμε δύο λαχταριστές και εύκολες συνταγές, τόσο για πολίτικη όσο και βασιλόπιτα κέικ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
  • 60 γρ, μαγιά νωπή ή 32 γρ, μαγιά ξερή
  • 360 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβειο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κοφτό κ.γ κοπανισμένη μαστίχα
  • 1 κ.γ μαχλέπι
  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος σε λίγο νερό
  • σουσάμι λευκό και μαύρο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη μαγιά σε μπολ με 120 γρ. χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε 3 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου σε ζεστό και ξηρό μέρος. Τρίβουμε το πορτοκάλι και παίρνουμε το ξύσμα. Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει. Όταν έχει φουσκώσει η μαγιά τη ρίχνουμε στο μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το υπόλοιπο γάλα. Τοποθετούμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 34 εκ. Αλείφουμε την επιφάνεια με το κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τα σουσάμια. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ξανά για 45 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 1 ώρα.

Σημείωση: Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί στο μείγμα (τυλιγμένο σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο) πριν το τελευταίο φούσκωμα ώστε να “χαθεί” μέσα στη βασιλόπιτα.

βασιλόπιτα

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ

ΥΛΙΚΑ
  • 280 γρ. ελαιόλαδο ή 140 γρ. ελαιόλαδο και 140 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 400 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με ένα κουταλάκι γλυκού
    baking powder
    ή απλό αλεύρι με μια μεγάλη κουταλιά της σούπας baking powder
  • 5 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
    κοπανισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μαχλέπι με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking powder και στο τέλος το χυμό πορτοκαλιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για μία ώρα.

Σημείωση: Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί στο μείγμα (τυλιγμένο σε ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο) πριν το τελευταίο φούσκωμα ώστε να “χαθεί” μέσα στη βασιλόπιτα.

Καλή απόλαυση και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ευτυχία!

Ειδήσεις σήμερα:

Κορμός σοκολάτας με κάστανο από τον Στέλιο Παρλιάρο

Οι ταινίες της εβδομάδας – Το πνεύμα του Κουροσάβα και βιογραφίες

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις