#DEBATES

Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι δομές Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι;

ΝΑΙ
ΟΧΙ

Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι δομές Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι;

Η γνώμη σας μετράει!

Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι δομές Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι;

Αν και συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος, οι μνήμες παραμένουν νωπές και ο πόνος βαθύς.

Η πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την ανατολική Αττική, με επίκεντρο το Μάτι, άφησε πίσω της 104 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, με την πληγή να παραμένει ανοιχτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν, σπίτια και δάση έγιναν στάχτη, και το τοπίο μετατράπηκε σε σκηνικό αποκάλυψης μέσα σε λίγες ώρες, με την Ελλάδα να βιώνει τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της.

Επτά χρόνια μετά και παρά τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τέσσερις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη φυλακή, οι ευθύνες για τον επιχειρησιακό συντονισμό και την κρατική ετοιμότητα εξακολουθούν να απασχολούν τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις και αληθινή δικαίωση.

Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα, προκειμένου να μην βιώσουμε ξανά μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία.

Όλα αυτά τα χρόνια και μετά από εκείνη τη μαύρη μέρα του Ιουλίου του 2018, έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκσυγχρονίστηκαν τα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης με το 112, τα drones και τις προληπτικές εκκενώσεις.

Επιπλέον, υπάρχει καλύτερος συντονισμός με την τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και διεθνής συνεργασία (π.χ. RescEU), ενώ όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης “φέτος έχουμε τον υψηλότερο αριθμό όσον αφορά στη δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος ιστορικά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, παρά το τραγικό “μάθημα” του 2018, αρκετές είναι ακόμα οι παθογένειες που παραμένουν, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά κενά στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (π.χ. αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί οικοπέδων, τοπικά σχέδια δράσης κ.ά.)

Παράλληλα, η διάσπαση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, δήμων, περιφερειών και ανεξάρτητων υπηρεσιών δημιουργεί ένα διοικητικό… χάος που καθυστερεί την αντίδραση και καθιστά δύσκολη τη λήψη γρήγορων αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη και οι φωτιές τις καλοκαιρινές περιόδους είναι καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Το DEBATER για ακόμα μια φορά ζητά τη γνώμη σας: Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά οι δομές Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Μάτι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ