tΤο “The Bachelor” είναι ένα παγκόσμιο ριάλιτι έρωτα και αγάπης το οποίο έχει καταφέρει να φέρει τα πάνω-κάτω
στις ΗΠΑ, αφού μετρά περίπου 20 σεζόν, ενώ σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία χαίρει μεγάλης αναγνώρισης. Στο εξωτερικό το εν λόγω ριάλιτι αφορά τόσο σε εργένηδες, όσο και σε εργένισσες, αφού σε κάποιες χώρες τόσο ο “Bachelor” και η “Bachelorette” – δηλαδή η γυναικεία εκδοχή του ριάλιτι.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται το εν λόγω ριάλιτι τον Σεπτέμβριο του 2020 και ο πρώτος “εργένης” ήταν ο Παναγιώτης Βασιλάκος ενώ πρωταγωνίστριες ήταν 21 γυναίκες οι οποίες ήταν κυριολεκτικά έτοιμες για όλα αρκεί να κερδίσουν την καρδιά του. Η εικόνα 21 γυναικών να “παλεύουν” με τούρτες, μπάλες ποδοσφαίρου και να πέφτουν από άλογα για τα μάτια του εργένη προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και καθημερινά στα social media, πολλές γυναίκες αντιδρούσαν με όσα έβλεπαν. Παράλληλα υπήρχε και μεγάλη μερίδα του ανδρικού πληθυσμού που διαφωνούσε κάθετα με τις πρακτικές που εφάρμοζε ο εργένης.

Πέρυσι, το ριάλιτι του “έρωτα” είχε προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στο τηλεοπτικό κοινό και οι τότε πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχει κόσμος ο οποίος προχώρησε σε καταγγελίες στο ΕΣΡ για το “ποιον” του τηλεοπτικού προγράμματος.

Οι αντιδράσεις του κόσμου αφορούσαν κατά βάση την προσβολή του γυναικείου φύλου και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες. Παράλληλα, πολλές αναφορές υπήρξαν στο γεγονός πως παρουσιάζονται ακραίες συμπεριφορές που θιγούν την ανθρώπινη υπόσταση. Εντούτοις, στα social media γινόταν πάρτι καθημερινά και τα νούμερα τηλεθέασης στα μέσα της σεζόν είχαν ανέβει αρκετά, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως υπάρχει και -σημαντική- μερίδα κόσμου που απολαμβάνει να βλέπει όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του εργένη και των γυναικών που τον διεκδικούν.

Φέτος, έχει δημιουργηθεί εκ νέου ντόρος γύρω από τον τρόπο προβολής του γυναικείου φύλου στο εν λόγω ριάλιτι και ήδη μαζεύονται ηλεκτρονικές υπογραφές για την οριστική διακοπή του. Με λίγα λόγια είναι αρκετοί εκείνοι πλέον που υποστηρίζουν πως το “The Bachelor” αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα.

Ο νέος κύκλος του ριάλιτι

Ο ALPHA επέλεξε να ανακοινώσει τον νέο κύκλο του ριάλιτι με τυχερό εργένη τον Αλέξη Παππά, ο οποίος ψάχνει και αυτός με τη σειρά του τον έρωτα ανάμεσα σε 21 κορίτσια. Και οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθηθεί το trailer ήταν οι εξής:

Μια φορά κι έναν καιρό, στη μέση του πουθενά κι εκεί που δεν το περιμένεις, η ζωή θα σου χαρίσει έναν αναπάντεχο έρωτα. Όπως στο σινεμά…

Αλλά για να τον ζήσεις, θα χρειαστεί να παλέψεις για τα θέλω σου και να γίνεις η ηρωίδα της ιστορίας σου.

Γιατί η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο.

Και ο έρωτας… το πιο μαγικό παραμύθι που γράφτηκε ποτέ“.

Στη β΄σεζόν του “The Bachelor“, 21 γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν, διεκδικούν τον “πρίγκηπα”, θέλοντας να κερδίσουν το πολύτιμο τριαντάφυλλο του έρωτά του, σε ένα σύγχρονο παραμύθι. Εκείνος ψάχνει τη γυναίκα των ονείρων του, την παραμυθένια ηρωίδα που θα “κλέψει” το μυαλό και την καρδιά του, για να ταξιδέψουν μαζί με τα φτερά του έρωτα στο πιο ρομαντικό ταξίδι της ζωής τους. Αυτά ήταν τα λόγια που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τον φετινό κύκλο του ριάλιτι.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την ημέρα της ανακοίνωσης του τηλεοπτικού προγράμματος ενώ στη συνέχεια “φούντωσαν”, καθώς οι γυναίκες που συμμετέχουν δεν έχουν σταματήσει να δείχνουν τα “νύχια” τους και με ιδιαίτερους χαρακτηρισμούς και με συμπεριφορές που ίσως να μην έχει συναντήσει άνθρωπος στη ζωή του, προσπαθούν να διεκδικήσουν έναν άνδρα ο οποίος πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η γυναίκα της ζωής τους. Αφού πρώτα, φυσικά, τις έχει τεστάρει όλες.

Σύμφωνα με πολλές οργανώσεις, η συγκεκριμένη εκπομπή υποβιβάζει τη γυναίκα και δίνει την εντύπωση πως ο άνδρας είναι αυτός που κυριαρχεί σε σχέση με την επιλογή μιας συντρόφου ενώ παράλληλα προσβάλλει την ισότητα των δυο φύλων. Παράλληλα, υπάρχει και ένα διαδικτυακό ψήφισμα μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να υπογράψει για την κατάργηση της συγκεκριμένης εκπομπής, έτσι ώστε να εξεταστεί από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Τελικά υποβιβάζει το Bachelor τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία;

Σε μια εποχή όπου κάθε μήνα σχεδόν μαθαίνουμε για μια γυναικοκτονία, μαθαίνουμε για γυναίκες οι οποίες κακοποιούνται σε πολλούς εργασιακούς χώρους ή ζουν εφιαλτικές στιγμές εξαιτίας του φύλου τους, μειώνονται από εργοδότες γιατί θεωρούνται “αδύναμες”, άραγε χωράει ένα ριάλιτι σαν το “The Bachelor” στην καθημερινότητα μας ή θα ήταν φρόνιμο να προάγουμε εκπομπές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση και να εκπαιδευτούμε, τόσο εμείς όσο και οι νέες γενιές, πάνω σε κοινωνικά ζητήματα για να εξαλειφθούν ακραία φαινόμενα που δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές όλων;

Βέβαια, υπάρχει και η πλευρά του κοινού που επιλέγει να παρακολουθήσει το ριάλιτι για τους δικούς του λόγους και δεν αισθάνεται θιγμένος/ή από το “προϊόν” που βλέπει, καθώς γελάει με τις ατάκες που μπορεί να ακούσει ή μπορεί όντως να πιστεύει στον έρωτα που μπορεί να προκύψει εφόσον έχουν “ελεγχθεί” τα κατάλληλα πρόσωπα.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα, προσπαθούν να δείξουν ότι είναι δυνατές και ενωμένες και να βάλουν τέλος στην πατριαρχία και τον φόβο, υπάρχει χώρος για ένα ριάλιτι, το οποίο -ενδεχομένως- να προβάλλει λάθος πρότυπα; Ή μήπως παίρνουμε στα σοβαρά μια τηλεοπτική εκπομπή που έχει ως στόχο την ψυχαγωγία και όχι την προβολή σημαντικών θεμάτων που μας απασχολούν καθημερινά;

Ψηφίστε στο νέο μας debate μας, γιατί η γνώμη σας στο DEBATER μετράει πάντα!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις