Δένδιας – Τσαβούσογλου: Θετική ή αρνητική η αποτίμηση της συνάντησης;
Στο DEBATER θέλουμε να μάθουμε την άποψη σου!

Αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη στην Άγκυρα στα μέσα Απριλίου, αυτή η συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έμοιαζε καλοκαιρινή ημέρα με ένα δροσερό- ανακουφιστικό αεράκι.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν από διπλωματικές πηγές, κάνουν λόγο για συζητήσεις που έγιναν σε φιλικό κλίμα καθώς και ότι κατά τη διάρκειά τους υπήρξε ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.
Όλα έμοιαζαν σα να έγιναν για να επιβεβαιωθεί το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 του μηνός, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Και για τον λόγο αυτό, όλα κρατήθηκαν χαμηλά. Ούτε προσπάθεια για ρεβάνς, ούτε προσπάθεια για νέα νίκη.
Φυσικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη και ενώ τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, έθεσε θέματα για τη μειονότητα στα οποία απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών– δεν θα μπορούσε μάλλον να γίνει και διαφορετικά.
Φυσικά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας έθεσε μια σειρά ζητημάτων- και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Ήταν μια συνάντηση στην οποία επικράτησε ήπιο κλίμα και το ερώτημα είναι εάν τελικά άφησε θετικό αποτύπωμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το λέμε, όχι γιατί πιστεύουμε και προκρίνουμε την σκληρή αντιπαράθεση, αλλά γιατί δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Γιατί ιστορικά, πολλές φορές έχουμε βρεθεί προ εκπλήξεων.
Αυτό είναι και το ερώτημα του νέου debate:
Δένδιας – Τσαβούσογλου: Θετική ή αρνητική η αποτίμηση της συνάντησης;
Αλλά πριν απαντήσετε, καλό είναι να διαβάσετε τις απόψεις δύο πολιτικών διαφορετικών κομμάτων, με μεγάλη γνώση της εξωτερικής πολιτικής και των ελληνοτουρκικών σχέσεων:
Δημήτρης Καιρίδης – Συγκρατημένα θετική η συνάντηση
“Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα είναι συγκρατημένα θετική. Επιβεβαιώθηκε η ύφεση στην ένταση – που απαράδεκτα είχε προκαλέσει η Τουρκία το 2020 – και διαφάνηκε ένας διάδρομος μιας πρώτης καταρχήν συνεννόησης, μαζί με μια πρώτη ελαφριά θετική ατζέντα σε μέτρα οικονομικής συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιβεβαιώθηκαν και οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τις δυο χώρες. Ιδίως δε υπάρχει σημαντικότατη εμπλοκή στο Κυπριακό.
Από εκεί και πέρα, ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη.
Φαίνεται ότι οι Τούρκοι, στο πλαίσιο της προσέγγισης με τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους έχουν αποφασίσει σε ένα πιο ήρεμο καλοκαίρι φέτος – σίγουρα σε σχέση με πέρυσι.
Εντούτοις, τίποτα δεν έχει κριθεί, στον βαθμό που η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες, ακόμα και στο σχετικά πιο απλό θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπου το Διεθνές Δίκαιο παρέχει όλα τα εργαλεία για την επίλυσή της, παραμένει μεγάλη με ευθύνη της Τουρκίας”.
Δένδιας – Τσαβούσογλου: Γιώργος Κατρούγκαλος – Ο πήχης θα έπρεπε να τεθεί υψηλότερα
“Η επίσκεψη ικανοποίησε τις προσδοκίες και των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης, πράγμα προφανώς θετικό, δεν προώθησε όμως ουσιωδώς το διάλογο για την προώθηση των εθνικών μας συμφέροντων. Δεν αρκεί να επιδιώκουμε την ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας. Έπρεπε παράλληλα να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η Άγκυρα «δίνει εξετάσεις» σε Αμερική και Ευρώπη, για να την πιέσουμε να αποδεχθεί λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, διακινδυνεύουμε να επιστρέψει στο μέλλον σε επιθετική πολιτική, έχοντας προηγουμένως αποκαταστήσει τη διεθνή της εικόνα χωρίς κόστος.
Θεωρώ συνεπώς ότι θα έπρεπε ο πήχης να είναι υψηλότερα και να αφορά την προώθηση της θέσης μας για επίλυση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες με την διασύνδεση τυχόν αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, με την υποχρέωση της να αποδεχθεί την παραπομπή της διαφοράς για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο δικαστήριο της Χάγης, κατά την πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική της μη-λύσης και να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων“.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις