Τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν έπειτα από τον ντε φάκτο χωρισμό τους το 1949 ήρθε να επιβαρύνει σημαντικά η επίσκεψη της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, η πρώτη μιας υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στο νησί έπειτα από 25 χρόνια.
Με την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν να “δυναμιτίζει” σημαντικά το κλίμα και να φέρνει τις δύο χώρες κοντά σ’ ένα πιθανό πολεμικό επεισόδιο με την Κίνα ν’ ανακοινώνει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στον τομέα της τεχνολογίας.
Μία σύγκρουση Κίνας – Ταϊβάν, η οποία είναι χώρα παραγωγός για ημιαγωγούς θα επιδείνωνε σημαντικά την έλλειψη σε μικροτσίπ η οποία ήδη υπάρχει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Συγκεκριμένα δεδομένου ότι στην Ταϊβάν, εδρεύει η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η μεγαλύτερη παραγωγός μικροτσίπ για εταιρείες κολοσσούς στον χώρο της τεχνολογίας όπως η Apple, Qualcomm και Nvidia, μία σύγκρουση στο νησί θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην τεχνολογία των υπολογιστών όσο και των κινητών.
Μάλιστα μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος της TSMC, υποστήριξε πως ένας πόλεμος ανάμεσα στην Ταϊβάν και στην Κίνα θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν όλοι.
“Εάν λάβετε στρατιωτική επίθεση ή εισβάλλετε, θα καταστίσετε το εργοστάσιο της TSMC μη λειτουργικό“, είπε χαρακτηριστικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Η TSMC είναι μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στην Ασία, καθώς παράγει το 90% των υπερεξλιγμένων μικροτσίπ σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικό του αντίκτυπου της έντασης από την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι πως η μετοχή της TSMC, η οποία που αξίζει 440 δισεκατομμύρια δολάρια έχασε το 2,3% της αξίας της.
Επίσης δεδομένου ότι η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές για προϊόντα τεχνολογίας μία στρατιωτική εισβολή θα είχε επιπτώσεις και στο εμπόριο.
Η Βρισηίδα Ανδριώτου αποκαλύπτει το πρόβλημα υγείας που της άφησε το Survivor
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"