Σκηνές που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας προηγούμενων δεκαετιών, παραπέμπουν τα “drones-καμικάζι, τα οποία πραγματοποιούν εκτεταμένες καταστροφές στο πεδίο της μάχης.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του το Deutsche Welle (DW) και όπως σημειώνει είναι τα εν λόγω drones είναι εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες “κλειδώνουν” τον στόχο τους και επιτίθενται. Μάλιστα ο αλγόριθμος τους δίνει αυτή την ανεξαρτησία αφού με το ολοκληρώσουν το χτύπημά τους αυτοκαταστρέφονται.

Η διαφορά που έχουν από τηλεκατευθυνόμενα όπλα έχουν την ικανότητα να αναζητούν, να επιλέγουν και να χειρίζονται ανεξάρτητα την τελευταία φάση της επίθεση.

Οι εταιρείες στον τομέα των αμυντικών συστημάτων επενδύουν όλο και περισσότερο σ’ αυτά τα θανατηφόρα όπλα, τα οποία μπορεί να είναι είτε drones είτε ρομποτικές μηχανές είτε υποβρύχια.

Ωστόσο οι επικριτές τους τα αποκαλούν “δολοφονικά ρομπότ”, ενώ για τα συγκεκριμένα όπλα ο ΟΗΕ προσπαθεί να πάρει μέτρα και να βρει μια εναλλακτική λύση για τον περιορισμό στη χρήση αυτής της τεχνολογίας που μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη και γι’ αυτόν τον λόγο η διεθνής κοινότατα πραγματοποιεί από το 2014 δύο φορές το χρόνο συνόδους, ωστόσο τα κράτη οι περίπου 80 χώρες που συμμετέχουν έχουν διαφορετικές θέσεις.

Ψάχνει λύσεις ο ΟΗΕ

Στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για Συμβατικά Όπλα (CCW), ορισμένοι ζητούν να απαγορευθεί η χρήση τους καθώς ένας αλγόριθμος δεν πρέπει να κρίνει την έκβαση μιας πολεμικής διένεξης, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για θέσπιση δεσμευτικών κανόνων. Βασική απαίτηση είναι η διατήρηση του ανθρωπίνου δυναμικού που θα ελέγχει τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ανά πάσα στιγμή.

ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αντιστέκονται σε μέτρα που θα θέσουν δεσμευτικούς κανόνες που θα σημαίνουν απαγόρευση χρήσης αυτών των όπλων, καθώς φοβούνται στρατηγικά και στρατιωτικά μειονεκτήματα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς η Ρωσία άσκησε βέτο στην τελευταία συνάντηση μη εγκρίνοντας την ατζέντα.  

Μάλιστα σύμφωνα με τον Ουζμάν Νοόρ ο οποίος είναι μέλος μιας ΜΚΟ η οποία συμμετέχει στην εκστρατεία “Σταματήστε τα Ρομπότ Δολοφόνους“, έχουν ως στόχο την απαγόρευση τέτοιων όπλων, οι Ρώσοι προέβησαν στο συγκεκριμένο μέτρο επειδή ήταν “δυσαρεστημένοι καθώς τους επιβλήθηκαν κυρώσεις“.

Μάλιστα η αρχή της συναίνεσης που ισχύει στη σύνοδο σύμφωνα με τον Νόορ, αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο καθώς μία χώρα μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.

“Μια χώρα μπορεί να σταματήσει με το βέτο όλη τη διαδικασία! Ήρθε η ώρα όσοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσής τους, να εγκαταλείψουν το αναποτελεσματικό φόρουμ στη Γενεύη που έχει καταστεί πλέον ξεπερασμένο“, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ερευνήτρια αυτόνομων όπλων του Πανεπιστημίου της Bundeswehr στο Μόναχο, Βανέσα Βος, που υποστήριξε πως “οι συζητήσεις στη Γενεύη απέτυχαν“.

Εάν τα αυτόνομα οπλικά συστήματα κάνουν λάθος και διαπράξουν πιθανώς εγκλήματα πολέμου, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;” διερωτάται η Ρος υπογραμμίζοντας ένα βασικό ζήτημα που υπάρχει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρά τις εκκλήσεις που υπάρχουν για απαγόρευση έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα καθώς τα κράτη επενδύουν όλο και περισσότερο σε οπλικά συστήματα νέας γενιάς.

Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία επενδύει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ στον ομοσπονδιακό στρατό και σε οπλικά συστήματα, όπως το Future Combat Air System (FCAS) που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη. 

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο Ουζμάν Νοόρ “υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτόνομα οπλικά συστήματα στον πόλεμο με την Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι είναι drones – καμικάζι“.

“Κραυγή” αγωνίας από τους επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη χρήση αυτών των μικρών οπλισμένων drones, καθώς μπορούν να παραχθούν μαζικά και φθηνά.

Μάλιστα ακόμα πιο φθηνός είναι ο προγραμματισμός τους καθώς μπορεί να γίνει ακόμα και από φοιτητές πληροφορικής.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, στηλίτευσε μιλώντας στο DW ο Βρετανός ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης Στιούαρτ Ράσελ.

Αν δεν χρειάζεται χειριστής των όπλων, μπορεί κανείς να στείλει δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια όπλα“, είπε χαρακτηριστικά.

“Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούμε όπλα πιο θανατηφόρα από την ατομική βόμβα“, συμπλήρωσε.

Ο ΟΗΕ αναζητά ένα κράτος το οποίο θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί στο κίνημα της απαγόρευσης, έναν ρόλο που ίσως θα μπορούσε να παίξει η Ολλανδία.

Πάντως η Βανέσα Βος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως χρειάζονται επιβεβλημένα νέοι κανόνες πριν επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο“.

Ειδήσεις σήμερα

Χαμός στο Twitter με δήλωση Κατερινόπουλου για τις γυναικοκτονίες – Έξαλλος ο ταξίαρχος, “αγράμματε, κακεντρεχή” (vid)

Τρεις λόγοι για να επισκεφτείς την Κύθνο τον Αύγουστο για διακοπές!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις