25 Μαρτίου 1821: Η εθνική και θρησκευτική γιορτή της 25ης Μαρτίου πλησιάζει και έτσι την Παρασκευή μετά την παρέλαση και την πρωινή μας βόλτα θα συγκεντρωθούμε στο σπίτι οι περισσότεροι για να απολαύσουμε όλοι μαζί το οικογενειακό τραπέζι που περιλαμβάνει παραδοσιακά μπακαλιάρο με σκορδαλιά και πολλά ακόμα νόστιμα ορεκτικά.

Το μαγείρεμα του μπακαλιάρου μπορεί να γίνει με αρκετούς τρόπους ανάλογα τις προτιμήσεις μας, όποια όμως συνταγή και να διαλέξουμε για να πετύχει απαιτεί σωστό ξαλμύρισμα πριν. Αυτό είναι και το μυστικό επιτυχίας του!

Πώςόμως θα ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο αποτελεσματικά; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε για να σας πετύχει στο μαγείρεμα αυτό το λαχταριστό ψάρι.

Το σωστό ξαλμύρισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή αλλά και καλή διάθεση. Κοινώς κάντε το με αγάπη για να ανταμειφθείτε! Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται συνήθως σύμφωνα με τα κομμάτια αυτού του ψαριού που είναι πιο πολύ διαθέσιμα στην Ελλάδα είναι 24 με 48 ώρες.

Πάμε όμως να δούμε βήμα-βήμα πως θα ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο αποτελεσματικά:

  1. Ξεκινάμε αφαιρώντας προσεκτικά από το ψάρι την πέτσα και την ουρά. Στη συνέχεια κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια.
  2. Ξεπλένουμε πολύ καλά όλα τα κομμάτια του ψαριού με κρύο νερό.
  3. Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα μεγάλο στρογγυλό σκεύος με βάθος και ρίχνουμε άφθονο, καθαρό και κρύο νερό. Ρίχνουμε μέσα τον μπακαλιάρο και κάθε 4-5 ώρες αλλάζουμε το νερό.
  4. Όταν περάσουν οι απαιτούμενες ώρες και το ψάρι ξαλμυριστεί, το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μας για να φύγουν όλα τα υγρά που έχει ρουφήξει. Τέλος τον σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  5. Αφού στεγνώσει καλά, αφαιρούμε τα κόκκαλα του.
    Διαβάστε ακόμα κάποια tips που προτείνουν οι ειδικοί της κουζίνας για το σωστό ξαλμύρισμα:
  6. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τον μπακαλιάρο σε σουρωτήρι και να τον βάλουμε μαζί με αυτό στην κατσαρόλα με το νερό καθώς έτσι προφυλάσσουμε το ψάρι από το να ρουφάει ξανά το αλάτι το οποίο έχει αποβάλλει.
  7. Αν θέλετε να τηγανίσετε τον μπακαλιάρο καλό είναι να κρατήσετε στο ψάρι αρκετή σάρκα και να μην είναι πολύ λεπτό.
  8. Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το αλάτι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο παστός μπακαλιάρος χρειάζεται περισσότερο από 48 ώρες για να ξαλμυριστεί εντελώς.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαλάτα με κροκέτες μπακαλιάρου, παντζάρια και βαλσάμικο

Πήγε στο βενζινάδικο, γέμισε το ρεζερβουάρ και έγινε καπνός χωρίς να πληρώσει μία

Τρία ζώδια ευνοούνται ερωτικά την εποχή του Κριού, 20 Μαρτίου – 19 Απριλίου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις