Λαχανικά: Όταν αλλάζει η εποχή δεν ανανεώνουμε μόνο την ντουλάπα μας και αυτά που φοράμε αλλά και το διατροφικό μας μενού. Υπάρχουν φαγητά που συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή τα έχουμε συνδεδεμένα με κάποια εποχή όπως π.χ τα γεμιστά που απολαμβάνουμε ιδίως το καλοκαίρι!

Τώρα που διανύουμε για τα καλά το φθινόπωρο υπάρχουν λαχανικά που είναι η εποχή τους και ενώ τα βρίσκουμε όλο το χρόνο τώρα είναι πιο νόστιμα από ποτέ! Βρήκαμε πέντε από αυτά και σας προτείνουμε φαγητά που τα περιλαμβάνουν για να εμπλουτίσετε τα φθινοπωρινά σας τραπέζια.

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

Τα παντζάρια είναι από τα πιο κλασικά, φθινοπωρινά λαχανικά και η διατροφική τους σημασία είναι μεγάλη για τον οργανισμό! Προσφέρουν ενυδάτωση και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μιλάμε δηλαδή για ένα πεντανόστιμο superfood με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πάρα πολλά φαγητά και συνοδευτικά. Από δροσερές σαλάτες με απλό βράσιμο και διάφορα άλλα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μέχρι λαχταριστά κυρίως πιάτα με πρώτο συστατικό το κοκκινό – μωβ ζαρβατικό όπως σπαγγέτι από παντζάρια και σάλτσα ναπολιτάνα ή ριζότο παντζαριών με εντυπωσιακό ροζ χρώμα!

ΠΡΑΣΟ

Το πράσο, με πολλές βιταμίνες και σημαντικά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μπορούμε να το βρούμε «στα καλύτερα του» τους φθινοπωρινούς μήνες που είναι η εποχή του και να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές. Η πρώτη επιλογή που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι σούπες που βάζουμε στο εβδομαδιαίο μας μενού όταν κρυώνει ο καιρός, όπως μια σούπα με πράσο και πατάτες αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί! Μπορούμε να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη πρασοτυρόπιτα αλλά και κυρίως γεύματα όπως κοτόπουλο, πράσο και ρύζι ή μια χοιρινή τηγανιά με πράσο και τηγανητές πατάτες!

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Γνωρίζατε ότι η κολοκύθα ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες που έχει, προσφέρει και ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαρκινακή δράση; Αν όχι, τώρα ειδικά που είναι η εποχή της εκτός από τις διακοσμητικές Halloween κολοκύθες που μπορείτε να φτιάξετε για να παίξετε με τα μικρά σας χρησιμοποιήστε την για να μαγειρέψετε νόστιμα φαγητά όπως η βελουτέ κολοκυθόσουπα, κολοκυθάκια σουφλέ με τυριά στο φούρνο και γλυκιά κολοκυθόπιτα με σιμιγδάλι!

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Τρώγεται βραστό, ωμό, στον ατμό ή τουρσί, το κουνουπίδι και είναι ένα ακόμα φθινοπωρινό λαχανικό που έχει τη δική του διατροφική αξία για τον οργανισμό μας. Πολλοί δεν τον τρώνε καθώς τους απωθεί η μυρωδιά του, μαγειρεμένο όμως χαρίζει μοναδική γεύση σε πάρα πολλά φαγητά. Δοκιμάστε για τα πρώτα σας φθινοπωρινά τραπέζια λαχταριστές συνταγές όπως: κουνουπίδι ογκρατέν στο φούρνο με τυρί της αρεσκείας σας, πουρέ από κουνουπίδι για να συνοδεύσετε το κρέας και το κοτόπουλο ή τηγανητό κουνουπίδι με πάπρικα και σως γιαουρτιού!

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

Το μπρόκολο είναι όχι μόνο φθινοπωρινό αλλά και χειμερινό λαχανικό που κάποιοι το χαρακτηρίζουν και «ασπίδα» για την υγεία μας! Αν βραστό το θεωρείτε άνοστο, βαρετό και άγευστο τότε σας προτείνουμε να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτές τις συνταγές στις οποίες δίνει μοναδική γεύση και θα σας αλλάξει τη γνώμη αν μέχρι τώρα θεωρούσατε ότι το τρώνε μόνο όσοι κάνουν αυστηρή δίαιτα ή διατροφή: σολομός με μπρόκολο και πράσινες πιπεριές αλα κρεμ, λαζάνια με κοτόπουλο, μπέικον, μπρόκολο σε λευκή σάλτσα ή την πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη μακαρονάδα με μπρόκολο, ντοματίνια και φέτα!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις