Τη διαβίβαση στη Βουλή της ογκώδους δικογραφίας που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Mεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για την τραγωδία στα Τέμπη, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης το πρωί της Τετάρτης 30/4.

Ο προεδρεύοντας της Βουλής λίγο μετά τις 10 το πρωί ανακοίνωσε στο Σώμα ότι η δικογραφία επισήμως πλέον έφτασε στη Βουλή. Πρόκειται για μια ογκοδέστατη δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία πρέπει διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, πρόκειται για ογκωδέστατο υλικό, δεκάδων χιλιάδων σελίδων. «Για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές, που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες, από κανέναν, κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής [. . .] Διαμορφώσαμε την αίθουσα “168-Παύλος Μπακογιάννης” με 10 τερματικά, ένα για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ένα για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν το σύνολο της δικογραφίας, που μας διαβιβάστηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αίθουσα αυτή, εκτός από σήμερα, που θα ανοίξει από τις 11:00 για να δούμε τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, θα είναι επτά ημέρες την εβδομάδα ανοιχτή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

Σημειώνεται, ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας βρίσκεται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ενώ οι υπολογιστές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επίσης, δεν μπορούν οι βουλευτές, οι οποίοι θα ενημερώνονται, να φωτογραφίζουν το υλικό αυτό, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας, μπορούν όμως να κρατούν σημειώσεις.

Από την αξιολόγηση της θηριώδους δικογραφίας θα εξαρτηθεί η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή οι κ.κ. Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.

Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κάθε προσώπου που είναι αξιόποινες, όπως και τις διατάξεις που παραβιάζονται.

Συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης, την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Μαΐου, για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, πρότεινε από την πλευρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  Ζητώντας τον λόγο, μετά την ανακοίνωση της παραλαβής από τη Βουλή, της ποινικής δικογραφίας για τα Τέμπη, που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 έως και 28/2/2023, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι απευθύνει «ευθεία και ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους αρχηγούς τους. Αυτή δεν είναι μια στιγμή κομματικών υπολογισμών αλλά κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής ευθύνης, απέναντι στις νέες μεθοδεύσεις που ήδη οργανώνονται, να κάνουν, δηλαδή, ότι έκαναν με τον Τριαντόπουλο». Και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αρθούμε στο ύψος της οφειλής μας: Καλώ τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, την επόμενη Δευτέρα 5 Μαΐου, να συναντηθούμε σε συμβούλιο αντιπολίτευσης και να συμφωνήσουμε για την κατάθεση αιτήματος προανακριτικής επιτροπής, όπως επιβάλλεται, και καλώ την κυβέρνηση να τοποθετηθεί εάν έχει την πρόθεση να καταθέσει, η ίδια, αίτημα προανακριτικής επιτροπής, εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να θέσει τον εαυτό του στην διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής και της προανακριτικής επιτροπής, και εάν θα δεχθείτε κύριοι της κυβέρνησης με πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σας».

“Η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη” ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Παύλος Μαρινάκης, εξήγησε ότι “το μοντέλο Τριαντοπούλου είναι οδηγός”, τονίζοντας ότι η κίνηση του πρώην υφυπουργού, που ζήτησε να κριθεί απευθείας από την δικαιοσύνη, ήταν μια σωστή κίνηση. “Αφού μελετηθεί η δικογραφία, θα τοποθετηθούμε”, πρόσθεσε.

“Το μοντέλο Τριαντοπούλου είναι οδηγός για επόμενες περιπτώσεις” επανέλαβε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και επέμεινε ότι πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία καθώς θα ήταν ανεύθυνη οποιαδήποτε τοποθέτηση πριν δουν τι λέει. “Θα διαβάσουμε τα πραγματικά δεδομένα και όταν έχουμε εικόνα θα επανέλθουμε” κατέληξε.

Τέμπη: Ποια αδικήματα διερευνά ο εφέτης ανακριτής

Ο εφέτης ανακριτής, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών με το που “σκόνταψε” πάνω σε υπουργούς, μετά τα απολογητικά υπομνήματα γενικών διευθυντών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, έστειλε αμέσως τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ο Σωτήρης Μπακαΐμης δεν αναφέρει για ποια αδικήματα πρέπει να διερευνηθεί ο Κώστας Καραμανλής καθώς αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, είναι αρμοδιότητα της Βουλής.

Ωστόσο, αναφέρει τα πέντε αδικήματα που ερευνά συνολικά για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται μέχρι στιγμής.

Αυτά τα πέντε αδικήματα είναι αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών που είναι κακούργημα καθώς και τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος, των σωματικών βλαβών και της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: Ένταση στην συνέντευξη με δημοσιογράφο του ABC – “Δεν είσαι και πολύ ευγενικός” (Βίντεο)

Θεσσαλονίκη: 72χρονη βρήκε φρικτό θάνατο στο εξοχικό της – Την καταπλάκωσε η καγκελόπορτα


Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις