“Άγριος” πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετα την κυβερνητική πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικών.

Το θέμα προέκυψε όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στην ουσία αποδέχθηκε την πρόταση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη η οποία σε συνέντευξή της σε ομογενειακή εφημερίδα τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των όποιων περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ήδη αντιμετωπίζουν θετικά το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που επιμένει στους περιορισμούς στην ψήφο. Σε περίπτωση πάντως που τα δύο αυτά κόμματα δεχθούν την κυβερνητική πρωτοβουλία τότε υπάρχουν 190 ψήφοι, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα κάτι τέτοιο απαιτεί 200 θετικές ψήφοι.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απο την πλευρά δεν δέχεται την κυβερνητική τακτική και φέρνει τη δική του πρόταση με την οποία επιτρέπεται η απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων μόνο εάν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν δε δέχεται τις δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού.

Η ψήφος των απόδημων όμως προκάλεσε και εσωτερικό πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να υπαναχωρεί από την πρόταση Τζάκρη για άρση των περιορισμών στην εξ αποστάσεως άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η κα Τζάκρη είχε χαρακτηρίσει προσβλητικούς τους περιορισμούς στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση.

Ο Μάκης Βορίδης απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως αλλάζει κάθε μέρα άποψη και κάνει παιχνίδια εντυπώσεων,.

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις