ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση επενδύει σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας και φτηνής απασχόλησης»
"Δεν είναι εύκολο για τον εργαζόμενο να αρνηθεί το αίτημα του εργοδότη"

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει με το νομοσχέδιο σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και φτηνής απασχόλησης», υποστήριξε ο Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
«Όταν έχει θεσπιστεί το 8 συν 5 ώρες σε δύο εργοδότες, ποια είναι η λογική; Ότι, αν εγώ είμαι εργαζόμενος και θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου, θα μπορώ ελεύθερα να προχωρήσω καταρτίζοντας μία άλλη σύμβαση. Πράγματι, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο, τυπικά, να αρνηθεί αν του ζητηθεί να εργαστεί 13 ώρες, αλλά στην πράξη γνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
«Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, η μείωση του κόστους της υπερωρίας και η ευελιξία στην εκ περιτροπής απασχόληση», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έφερε, παράλληλα, στο τραπέζι τον νόμο 4808/2021, που έλεγε ότι «για να εργαστεί με διευθέτηση ωραρίου δεκάωρο ένας εργαζόμενος θα πρέπει να το ζητήσει ο ίδιος με αίτηση του» και πως «τώρα με την αλλαγή που έχει γίνει πρέπει απλά να συναινέσει σε αίτημα του εργοδότη».
«Αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι εύκολο για τον εργαζόμενο να αρνηθεί το αίτημα του εργοδότη. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή;», ρώτησε. Υποστήριξε ότι «το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί νέους εξαναγκασμούς πέραν της ελεύθερης βούλησης στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Και, όσο η απόλυση οποιουδήποτε εργαζομένου είναι αναιτιώδης, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ελεγχθούν, ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση».
Όσον αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «το ανέχτηκε και φαίνεται να έκανε ό,τι μπορούσε για να μη φτάσουμε στην αλήθεια. Μάλιστα, όποτε κάποιος διοικητής πήγαινε να λύσει το γόρδιο δεσμό και να εξυγιάνει τον Οργανισμό, τον έδιωχναν και οι διάδοχοι του έκαναν ακριβώς το αντίθετο». Υπενθύμισε ότι η πρώτη καταγγελία του ΠΑΣΟΚ ήρθε με ερώτηση στη Βουλή το 2020, ενώ στη συνέχεια «το 2023 ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση. Πέντε χρόνια το φωνάζει η αντιπολίτευση».
«Ο κ. Βάρρας, όπως ο ίδιος λέει -θα δούμε εάν είναι η αλήθεια- διώχθηκε από τον κ. Βορίδη επειδή πήγε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσα χρόνια ο κ. Βάρρας και ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκαν πέντε λεπτά να μιλήσουν για το ζήτημα;», διερωτήθηκε.
Υπογράμμισε ότι «όλο αυτό ήταν ένας μηχανισμός διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων, ρουσφετιών και ψηφοθηρίας, ενώ πρέπει να ελεγχθεί αν τα εμπλεκόμενα στελέχη που οργάνωναν τον μηχανισμό είχαν και οικονομικά ανταλλάγματα για τις εξυπηρετήσεις που έκαναν εκτός του πλαισίου του νόμο». «Εδώ δεν είναι μόνο ότι κάποιοι ενθυλάκωναν χρηματικά ποσά βασιζόμενοι σε αναληθή στοιχεία αλλά και ότι κάποιοι ζημιώνονταν οικονομικά», είπε.
Σημείωσε ότι «αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν και άλλα πρόστιμα, για το 2023-2025» και πως «αν μειωθεί άλλη επιδότηση των αγροτών από το 2026 και την επόμενη τριετία, πολλοί νομοταγείς νέοι αγρότες κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω της μείωσης των ενισχύσεων. Και συνακόλουθα ενδέχεται να αυξηθούν και οι τιμές των προϊόντων λόγω αλλαγής του μείγματος προμηθειών από τους χονδρέμπορους».
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις