Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης 17/12 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πάντα είναι χαρά μου να επισκέπτομαι την ΕΡΤ» είπε στο ξεκίνημα της συνέντευξης του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε λίγες μέρες από τώρα, στις 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ενός πραγματικού προβλήματος για το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι είχα μιλήσει στην παρέμβαση που έκανα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Θα παρουσιάσουμε ένα πολύ συγκροτημένο και καλά μελετημένο πλαίσιο για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής, και τα μέτρα που αφορούν τα παιδιά κάτω των 16 – 15 ετών» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
«Υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης συνολικά για τα ζητήματα αυτά. Βλέπετε πόσο θετικά αποδεκτή έγινε η πρωτοβουλία μας για εφαρμογή της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία, κάτι το οποίο γίνεται στην πράξη. Τα παιδιά παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, παίζουν περισσότερο στα διαλείμματα, αλλά είναι το πρώτο βήμα το οποίο κάναμε στα πλαίσια μιας συνολικής στρατηγικής, της οποίας θα ξεδιπλώσουμε σ’ αυτόν τον σκοπό πάλι, να διαμορφώσουμε και ευρωπαϊκές απαντήσεις πάνω σε ένα πρόβλημα το οποίο νομίζω ότι αφορά κάθε ελληνική οικογένεια» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον προϋπολογισμό και τα μέτρα για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αυτό το οποίο επιχείρησα να κάνω στον προϋπολογισμό δεν είναι απλά να ανακοινώσω μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ήταν κυρίως να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο και κυρίως να εκπέμψουμε αυτό το μήνυμα της Ελλάδος της σιγουριάς και της σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο. Γεωπολιτικά αβέβαιο. Βλέπετε τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας – αλλά και οικονομικά αβέβαιο, σε μια εποχή όπου μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν καν να ψηφίσουν προϋπολογισμό. Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου, σταθερά βήματα σύγκλισης.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά έχουμε βάλει τα θεμέλια τα οποία μας επιτρέπουν αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης και της προόδου της οικονομίας σταδιακά και πάντα στα πλαίσια των κανόνων να το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία. Δεν κάναμε τώρα τις πρώτες κινήσεις στο ζήτημα των τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχαμε ήδη μειώσει κάποιες προμήθειες. Εμείς ήμασταν αυτοί που ουσιαστικά σπρώξαμε το σύστημα πληρωμών IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια συμπολίτες μας σήμερα και είμαι σίγουρος πολλοί τηλεθεατές για δωρεάν μεταφορές χρημάτων. Αυξήσαμε και το όριο στα 1.000 ευρώ, αλλά τώρα που βλέπουμε ότι οι τράπεζες πια -και είναι σημαντικό αυτό- πατάνε καλά στα πόδια τους, αρχίζουν και εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η ώρα, όπως και το ανακοινώσαμε, να ξεδιπλώσουμε μια πιο τολμηρή παρέμβαση μηδενισμού σε προμήθειες πληρωμών αλλά και σημαντικού περιορισμού των προμηθειών, σε μεταβιβάσεις χρημάτων ως τα 5.000 ευρώ. Και νομίζω ότι αυτή ήταν μια ενδεδειγμένη πολιτική παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης που ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη και τη συνολική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διότι ο φόρος τον οποίο εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν δώρο άδωρον. Διότι πρώτον, δεν μας αρέσει και θέλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των έκτακτων φόρων, αλλά δεύτερον, δεν θα μειώνονταν οι προμήθειες με το να βάλουμε έναν έκτακτο φόρο, οι τράπεζες να έχουν παραπάνω δάνεια».
Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είπε τουλάχιστον τρία διαφορετικά πράγματα και νομίζω ότι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ήταν -θα έλεγα- ένα παράδειγμα σύγχυσης και θα έλεγα έλλειψης και κατανόησης βασικών κανόνων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Αλλά από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι έχει κανένα ιδιαίτερο νόημα. Αυτός ο εσωτερικός πολιτικός ανταγωνισμός.
Αυτό το οποίο μένει τελικά και αυτό το οποίο αξιολογούν οι πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση η οποία ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες πελάτες των τραπεζών και διευκολύνει πολύ, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βαρύνονται δυσανάλογα από τέτοιου είδους προμήθειες. Θέλω να θυμίσω αυτό το οποίο κάναμε εμείς είναι τελικά διαφορετικό αυτό το οποίο πρότεινε το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εκδοχή της τροπολογίας του ότι είχαν ακολουθήσει προφανώς και άλλες προτάσεις, αλλά εγώ δεν έχω καμία δυσκολία.
Αν υπάρχει μια σωστή πρόταση από την αντιπολίτευση και να την χαιρετήσω και να την υιοθετήσω, δεν θεωρώ ότι ντε και καλά δεν πρέπει να δίνουμε, να αποδίδουμε τα εύσημα όταν αυτό συμβαίνει. Αλλά κατά κανόνα δεν συμβαίνει, αυτό το οποίο δυστυχώς βλέπω και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια σοβαροφάνεια, θα έλεγα, μια προσπάθεια να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο. Όταν όμως σκαλίζουμε λίγο και μπαίνουμε στην λεπτομέρεια των προτάσεων, διαπιστώνουμε ότι συχνά είναι και ατεκμηρίωτες και κοστολογημένες».
Ερωτηθείς αν το 2025 θα έρθουν ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη στην άμεση φορολογία ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα ή περιορισμό δαπανών. «Η κυβέρνηση έχει μειώσει συνολικά 72 φόρους. Το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είναι υγιές. Το κράτος εισπράττει περισσότερα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία. Περισσότερα χρήματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αυτά που παίρνουμε από τους λίγους που κλέβουν το κράτος, τα επιστρέφουμε στους πολίτες. Το πρόγραμμα για το 2025 είναι καθορισμένο. Όσο τα διαρθρωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποδίδουν, τόσο το βλέμμα μας θα στρέφεται σε μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σίγουρος για τις αναπτυξιακές δυναμικές της ελληνικής οικονομίας και πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αποκλίνει προς τα πάνω. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πιέζει για πιο γρήγορα εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Ντράγκι για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ειδικά για την άμυνα σημείωσε πως η Ελλάδα βγήκε μπροστά και εκτίμησε ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και δεν θα του κάνει εντύπωση αν μέσα στο 2025 παρθούν αποφάσεις.
Για την επίσκεψή του στον Λίβανο ο πρωθυπουργός σημείωσε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή και καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Μας δίνει αξιοπιστία. Είμαστε ντε φάκτο συνομιλητές όλων. Και στον Λίβανο και στη Συρία υπάρχει σημαντική ελληνορθόδοξη κοινότητα. Μας ενδιαφέρει η συζήτηση για τη διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας και την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων. Ήταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη. Είναι νωρίς να πει κανείς τι θα γίνει στη Συρία, θα το συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ελπίζω να καταλήξουμε σε ενιαία γραμμή».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί από την ενίσχυση της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η γειτονική χώρα είχε πάντα ένα λόγο στη Συρία και πώς αυτό θα καταλήξει είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και εκτίμησε πως έτσι θα συνεχίσουν.
«Είναι ένας άνθρωπος κοντά στο περιβάλλον Τραμπ και αυτό είναι καλό», ανέφερε για τη νέα πρέσβη σημειώνοντας πως όποιος και να ερχόταν θα υπηρετούσε το καλό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε ερώτηση για την προεδρική εκλογή και αν η πρότασή του θα είναι από την αντίπαλη παράταξη, ανέφερε ότι θα επανέλθει στο ζήτημα με το νέο έτος σεβόμενος και το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου την κατάλληλη στιγμή», σημείωσε προσδιορίζοντας πως οι σημαντικές προθεσμίες το προβλέπουν για το β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι θα ξεκινήσει αυτή τη συζήτηση στο β’ μισό του 2025. «Από τη φύση της η αναθεώρηση επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Προσέρχομαι στη συζήτηση με συναινετική διάθεση. Πόσα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους θα το δούμε», ανέφερε.
Σοκ στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ – Ο Γιάνις Τίμα βρέθηκε νεκρός στη Μόσχα
Νεκρή η 65χρονη που έπεσε από τον έβδομο όροφο ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"