Με εκ διαμέτρου αντίθετες “αναγνώσεις” και προσεγγίσεις είναι οι τοποθετήσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης στο εργασιακό νομοσχέδιο “για την προστασία της Εργασίας”, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια.

ΝΔ: Εμείς εκσυγχρονίζουμε, εσείς κάνετε κακή αντιπολίτευση

Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά με αποφασιστικότητα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση στην εργατική νομοθεσία , προσαρμόζοντάς την στις σύγχρονες κοινωνικές , οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Διότι, πρόοδος σημαίνει να κατανοείς την εποχή , να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της και να σχεδιάζεις το μέλλον».

Ο υπ. Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Η βουλευτής της ΝΔ ‘Αννα Σκόνδρα, από τη δική της πλευρά, επέκρινε την αντιπολίτευση ότι εμπνέεται από το παρελθόν, ασκεί πολιτική με συνθήματα και κακή κριτική, βασισμένη σε ψέματα. Εμείς, είπε, «εκσυγχρονίζουμε το εργασιακό δίκαιο, ώστε να παρέχει ουσιαστική προστασία στον εργαζόμενο, να αντιμετωπίζει τη βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας, να προστατεύει τον νέο πατέρα από απόλυση και να παρέχει γονική άδεια και στους δύο γονείς, μετά τη γέννηση του παιδιού.

Πρόταση για τα δάνεια των κομμάτων κατέθεσε ο Νίκος Βούτσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σφυροκόπημα στο νομοσχέδιο – Πρόταση Βούτση για χρέη κομμάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέφερε πως η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τις επιχειρήσεις, επικαλείται δήθεν αναχρονιστικές παθογένειες στον τομέα της εργασίας, για να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το τίμημα οι εργαζόμενοι.

Ενώ ο Νίκος Βούτσης επανέφερε στην διάρκεια της συζήτησης το θέμα των χρεών των πολιτικών κομμάτων: «Καλώ, όμως, όλα τα κόμματα και βεβαίως και το κυβερνών κόμμα να φέρουν στην Ολομέλεια και να υπερψηφίσουμε όλοι/ες μαζί την πρόταση νόμου που κατετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ή και άλλες προτάσεις ή προσεγγίσεις, εάν υπάρχουν από τα άλλα κόμματα, έτσι ώστε διαφανώς και βλέποντας προς το μέλλον να γνωρίζει η κοινωνία που τώρα υφίσταται ό,τι υφίσταται -και όχι μόνο από τον πτωχευτικό αλλά και από τις δύο κρίσεις που έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές φτωχοποιήσεις- το πώς τα πολιτικά κόμματα και δη τα κυβερνητικά χειρίζονται, διαχειρίζονται ή δεν χειρίζονται και υπονομεύουν τη γενικότερη εθνική προσπάθεια πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας μέσω των απλήρωτων δανείων», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ειδική αναφορά στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ανδρέας Λοβέρδος: Επιτέθηκε στον… ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε εξηγήσεις για AstraZeneca

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την έναρξη της ομιλία του παρενθετικά σε σχέση και με την επικαιρότητα ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να δώσει πολιτικές εξηγήσεις για τη διαχείριση του εμβολίου Astrazeneca, καθώς υπάρχουν πολλοί -όπως είπε- συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί για πρώτη φορά με Astrazeneca, δεν είναι άνω των εξήντα και αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν. Καταλόγισε στην Επιτροπή των ειδικών ότι εκδίδει οδηγίες που είναι «μπρος-πίσω» και δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα που για ορισμένους ανθρώπους για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα να μιλήσει σε πολίτες που είναι αναστατωμένοι. Επίσης, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ευθέως εάν καταγγέλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό. Πρέπει, είπε, να αποσαφηνίσει σήμερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση την θέση της. Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο βουλευτής ανέφερε ότι είναι αλαζονικό από τον υπουργό να λέει ότι αλλάζει και μεταρρυθμίζει τη νομοθεσία, μετά από σαράντα χρόνια.

“Πολεμική” ρητορική από το ΚΚΕ

ΚΚΕ: Το αντεργατικό νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, από την δική της πλευρά, ανέφερε πως με το νομοσχέδιο αυτό «θαυμάζουμε για μια ακόμα φορά την αστική σας δημοκρατία που βασίζεται στο ψέμα και στην εξαπάτηση, για να προστατέψετε το σάπιο σύστημα, βαφτίζετε τη νύχτα – μέρα. Το εργασιακό νομοσχέδιο αυτό αυξάνει δικαιώματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβάλλοντας περισσότερη και απλήρωτη δουλειά ακόμα και της Κυριακής στους εργαζόμενους. ζητάμε την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου γιατί είναι μόνο για τα σκουπίδια»

Ελληνική Λύση: Δολοφονικό έκτρωμα

«Δολοφονικό έκτρωμα» χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Η αρχή των καταστροφικών εργασιακών σχέσεων, είπε, ξεκίνησε από την εποχή της θεσμοθέτησης των ελαστικών μορφών εργασίας επί ΠΑΣΟΚ και σήμερα η αλήθεια είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης όλο αυτό το πάζλ έρχεται και το συνδέει. Υποστήριξε ότι καταργείται επί της ουσίας το 8ωρο και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ακόμα και ενός των επιχειρήσεων με εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Δημιουργούνται σπαστά ωράρια εργασίας μετατρέποντας την εργασία σε δουλειά.

ΜέΡΑ 25: Εργαζόμενος και εργοδότης δεν είναι ισότιμοι

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως το σημαντικό λάθος του σημερινού σχεδίου νόμου είναι ότι αντιμετωπίζει σαν να είναι ισότιμοι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης. Μέχρι σήμερα, όμως ,είπε ο βουλευτής, όποιος εργαζόταν σε καθεστώς ημιαπασχόλησης λιγότερο από οκτώ ώρες ημερησίως θα έπρεπε να έχει συνεχές ωράριο. Τώρα θα μπορεί να σπάσει τις έξι ή τις τέσσερις ώρες, όσο εργαζόταν μέσα στη μέρα. Η Επιθεώρηση Εργασίας, τόνισε έχει απαξιωθεί και μπορεί να ενισχυθεί και να μην γίνει Ανεξάρτητη Αρχή. Οι συλλογικές συμβάσεις ασφαλώς και πρέπει να ισχύουν και να ισχύουν για όλους για να μην υπάρχει μαύρη και αδήλωτη εργασία, η οποία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καταστρέφει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις