Σχέσεις: Gaslighting. Τι είναι και πως μπορεί να σου συμβεί χωρίς να το καταλάβεις; Μπορεί να το έχεις ακούσει σαν έννοια αλλά να μην ξέρεις τι είναι ή μπορεί να σου έχει συμβεί αλλά να μην έχεις καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά έχει αυτή την ονομασία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το gaslighting σαν λέξη προέκυψε από την ταινία “Gaslight” του 1944. Η υπόθεση στην συγκεκριμένη ταινία έχει να κάνει με τις προσπάθειες που καταβάλει ένας άντρας να αποσπάσει από τη σύζυγο του χρήματα και περιουσιακά της στοιχεία με έμμεσους τρόπους “παίζοντας” κυρίως με το μυαλό της

. Δηλαδή μέσα από χειρισμούς προς εκείνη που την οδηγούν στο να αμφισβητήσει τις σκέψεις, τη λογική της και γεγονότα που έχουν συμβεί. Ο ίδιος ακολουθεί λοιπόν μια τακτική κατά την οποία αρνείται λόγια και πράξεις που της έχει πει και έχει κάνει, θέλοντας να βγει από πάνω!

Το gaslighting λοιπόν, όπως εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε από τα παραπάνω είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε μη υγιείς και τοξικές σχέσεις.

Γίνεται ύπουλα και έμμεσα από τη μια πλευρά και ο κακοποιός έχει στόχο να κάνει το “θύμα” του να μπερδευτεί τόσο ώστε να αμφισβητήσει την κρίση και την πραγματικότητα του. Επιπλέον, μπορεί να του δημιουργήσει τύψεις, να το ενοχοποιήσει άδικα και στο τέλος να το κάνει να νιώσει ανεπαρκές ως προσωπικότητα και ψυχικά καταρρακωμένο.

Αυτή η μορφή κακοποίησης μπορεί να συμβεί σε κάθε είδους σχέση, σε επαγγελματική, ερωτική, οικογενειακή, φιλική κλπ. Ωστόσο πιο συνηθισμένη είναι μέσα στα ζευγάρια. Ο σύντροφος “θύτης” που χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο χειραγώγησης έχει στόχο να αποκτήσει εξουσία μέσα στη σχέση για να κινεί τα πράγματα όπως εκείνος θέλει. Έτσι δεν θα διστάσει με έμμεσο τρόπο να κατηγορήσει, να αλλάξει θέμα και να υπεκφύγει για να μην απαντήσει σε κάτι, να πει ψέματα και να κάνει στον άλλον ψυχολογικό πόλεμο προκειμένου να του ρίξει το ηθικό και να τον κάνει να νιώσει λίγος. Ο gaslighter θα βγάλει τρελό τον σύντροφο του και θα του διαστρεβλώσει την πραγματικότητα μέχρι να τον πείσει ότι έχει δίκιο.

Μερικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κάνουν gaslighting είναι:

-Αρνούνται ότι έχουν πει κάτι ή κάνει κάτι, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν αποδείξεις
-Προκαλούν σύγχυση σε αυτόν που έχουν απέναντι τους γιατί γνωρίζουν ότι έτσι θα τον αποδυναμώσουν
-Βγάζουν τον άλλον τρελό με όποιον τρόπο μπορούν
-Υπάρχουν ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να πούμε σε κάποιον μόλις αντιληφθούμε ότι μας κάνει gaslighting. Διαβάστε παρακάτω τις εξής φράσεις για να το αντιμετωπίσετε.

Αν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και φυσικά να διακόψετε τη σχέση μαζί του:
“Γνωρίζω πολύ καλά τι άκουσα και αυτό δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις”.
“Ίσως θυμάσαι διαφορετικά τα πράγματα πως έγιναν και το δέχομαι όμως θα πρέπει να συμφωνήσεις στο ότι διαφωνούμε”.
“Μάλλον έχουμε διαφορετική οπτική για το πως έγιναν τα πράγματα”.
“Προσπαθείς να με μπερδέψεις αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό; ”.
“Δεν θέλω καθόλου να τσακωθώ μαζί σου. Μπορούμε να συζητήσουμε αν θέλεις αλλά πρέπει να δεχτείς και τη γνώμη μου”.
“Δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη για αυτά που πιστεύω οπότε καλύτερα να σταματήσεις να επαναλαμβάνεσαι”.
“Αν δεν μπορείς να δεχτείς ότι θυμόμαστε διαφορετικά τα γεγονότα, τότε δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο”.
“Προσπαθείς να με μειώσεις επειδή δεν συμφωνώ μαζί σου και δεν θέλω να συνεχίσω άλλο αυτή την κουβέντα, αν δεν αλλάξεις στάση”.

Ειδήσεις σήμερα

Εκνευρισμένη η Βανδή με δημοσιογράφους – Δείτε γιατί έχασε την ψυχραιμία της (vid)

Η Βίκυ Καγιά απάντησε στα όσα αποκάλυψε η Ηλιάνα Παπαγεωργίου για το bullying στο GNTM (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις