Τα κεριά αποτελούν μία all time classic επιλογή δώρου, τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για οποιαδήποτε άλλη γιορτή. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε κυριολεκτικά εκατοντάδες επιλογές όσον αφορά τα σχέδια και το άρωμα, ωστόσο είναι εφικτό να φτιάξουμε και τα δικά μας στο σπίτι.

Διαβάστε παρακάτω τα υλικά τα οποία θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας κερί:

1. Διαλέγουμε το καλούπι

Όπως προαναφέραμε και πριν, αρχικά πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουμε να είναι το κερί μας και σε τι βάζο, κηροπήγιο κτλ θα το τοποθετήσουμε. Πολύ σημαντικό όμως είναι ό,τι επιλέξουμε να είναι πυρίμαχο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι αντέχει την θερμότητα και δεν θα σπάσει.

2. Επιλέγουμε το είδος του κεριού

Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά το είδος που θα έχει το κερί μας, καθιστώντας αρκετά δύσκολη την επιλογή. Οι πιο συνηθισμένες είναι τα κεριά παραφίνης όπως επίσης και σόγιας.

3. Διαλέγουμε άρωμα, χρωστικές ύλες και διακοσμητικά

Ο κυριότερος λόγος που αγοράζουμε κεριά, είναι για την όμορφη εμφάνισή τους και την μυρωδιά τους. Επιλέγοντας τις κατάλληλες χρωστικές ύλες και διακοσμητικά μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα, ενώ το αρωματικό έλαιο που θα επιλέξουμε θα αναδύεται στο χώρο κάθε φορά που θα το ανάβουμε. Παράλληλα, υπάρχουν στο εμπόριο πολλά ειδικά διακοσμητικά κατάλληλα για την δημιουργία κεριών. Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να αγοράσουμε και φυτίλι.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας κεριά με άρωμα μελομακάρονο:

Αφού εφοδιαστούμε με τα απαραίτητα υλικά, ξεκινάμε να παρασκευάζουμε το κερί μας. Αρχικά αφού επιλέξουμε το σκεύος μας, πρέπει να τοποθετήσουμε και να κολλήσουμε στο κέντρο του το φυτίλι κι έπειτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία να το στερεώσουμε ώστε να μην πέσει μέσα στο σκεύος μας.

Όσο λιώνουμε τα κεριά μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτάσουν τους 100 βαθμούς καθώς μπορεί να γίνει αυτανάφλεξη κι έτσι ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να τα λιώσουμε με την τεχνική του μπεν μαρί.

Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο αρωματικό έλαιο που θα επιλέξουμε. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα αιθέρια έλαια δεν είναι κατάλληλα για την παρασκευή κεριών, σε αντίθεση με τα αρωματικά τα οποία ενδείκνυνται. Όσον αφορά το ποσοστό τους, η συνήθης κλίμακα κυμαίνεται από 6% έως 15%, ενώ εξαρτάται και από την ένταση που θέλουμε να έχει καθώς επίσης και τον χώρο που θα το τοποθετήσουμε.

Αφού φτάσει τους 90 βαθμούς το αφήνουμε να κρυώσει και αφού φτάσει τους 70 βαθμούς τότε ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αρωματικό έλαιο και το ανακατεύουμε καλά.

Όταν το μείγμα μας φτάσει τους 50 βαθμούς γεμίζουμε τα καλούπια μας αργά και αφήνουμε για περίπου 24 ώρες ώστε τα κεριά μας να κρυσταλλώσουν όπως πρέπει.

Bonus tip – Πώς θα τα κάνουμε να έχουν άρωμα μελομακάρονα;

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά των μελομακάρονων η οποία είναι χαρακτηριστική των Χριστουγέννων. Εάν θέλουμε το κερί μας να έχει άρωμα μελομακάρονου τότε μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο έτοιμο αρωματικό έλαιο με μυρωδιά μελομακάρονο, διαφορετικά να κάνουμε έναν συνδυασμό από αρωματικά έλαια πορτοκαλιού, γαρύφαλλο και κανέλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Από σήμερα σε λειτουργία νέα υποκαταστήματα σε Άνδρο και Μύκονο

Χαμός στο Fame Story – Σπουδαστής αρνήθηκε να φορέσει φούστα και η Αλεξάνδρα Κατσαΐτη τον έβγαλε εκτός (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις