Η συνήθεια του να μασάμε παγάκια μπορεί να φαντάζει αθώα και δροσιστική, ειδικά σε ζεστές ημέρες. Πολλοί άνθρωποι την υιοθετούν ασυναίσθητα, θεωρώντας την μια ακίνδυνη και αποτελεσματική μέθοδο για να δροσιστούν.

Ωστόσο, η συχνή μάσηση παγοκύβων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, τόσο για τα δόντια όσο και για τον οργανισμό μας συνολικά.

Κίνδυνοι για τα Δόντια

Η σκληρή υφή του πάγου έρχεται σε άμεση επαφή με το σμάλτο των δοντιών, ασκώντας πίεση και προκαλώντας φθορές.

Μικροσκοπικές ρωγμές: Η συχνή μάσηση παγοκύβων μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές ρωγμές στο σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

Κάταγμα δοντιών: Σε ακραίες περιπτώσεις, η έντονη μάσηση παγοκύβων μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα δοντιού, ιδιαίτερα σε άτομα με ήδη υπάρχουσες οδοντιατρικές προβληματικές, όπως εύθραυστα δόντια ή σφραγίσματα.

Πόνος και ευαισθησία: Το να μασάμε συχνά παγάκια μπορεί να προκαλέσει πόνο και ευαισθησία στα δόντια, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαίσθητο σμάλτο ή ούλα.

Κίνδυνοι για την υγεία

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις: Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων πάγου μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, ναυτία, ακόμα και έμετο.

Αυτό οφείλεται στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας στο στομάχι και στα έντερα, η οποία μπορεί να διαταράξει την πεπτική λειτουργία.

Πονοκέφαλος: Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας στο στόμα μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αγγειοσπασμό και πονοκέφαλο.

Κίνδυνος πνιγμού: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατάποση μεγάλου παγοκύβου μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά ή άτομα με δυσκολίες στην κατάποση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά τώρα στο Δημολάκι Κερατέας – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Αττική Οδός: Κλείνει εκτάκτως λόγω της διέλευσης της αποστολής του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις