Η υπνηλία μετά το φαγητό δεν είναι ένα άγνωστο σύμπτωμα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, που όπως εξηγούν οι επιστήμονες οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

Διαβάστε παρακάτω γιατί νυστάζουμε μετά το φαγητό.

Τρόφιμα με τρυπτοφάνη

Ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες συνδέονται έντονα με την υπνηλία, επειδή περιέχουν την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εμπλέκεται στην παραγωγή σεροτονίνης.

Σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται το τυρί, τα αυγά, η γαλοπούλα, το τόφου, αλλά και τα κεράσια, που προάγουν την υπνηλία χάρη στη μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση στον εγκέφαλο.

Τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή θερμίδες

Όταν καταναλώνουμε μια διατροφή ή ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή θερμίδες, το κέντρο ύπνου του εγκεφάλου λαμβάνει ορισμένα σήματα κορεσμού, τα οποία μειώνουν την πείνα και τη διέγερση και ταυτόχρονα αυξάνουν την υπνηλία.

Μετατόπιση της ροής του αίματος από τον εγκέφαλο

Η υπνηλία μετά το φαγητό προκαλείται εκτός από τα παραπάνω και από μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος από τον εγκέφαλο προς το πεπτικό σύστημα. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή, είναι ότι το φαγητό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αίσθηση της νύστας.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να νυστάξετε μετά από το γεύμα σας, είναι να στο πιάτο σας τροφές που θα σας εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε, όπως φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε την Μαντόνα να ποζάρει με τον γιο της στην ατομική έκθεση ζωγραφικής του στο Μαϊάμι

Γ. Παπαδάκης – Γ. Αυτιάς: Στο ίδιο στούντιο 21 χρόνια μετά – Η απόφαση να μπει στον πολιτικό στίβο και η συνάντηση στο Μαξίμου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις