Κορονοϊός: “Καλπάζει” το τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν, καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες δυο εβδομάδες καθώς οι ειδικοί θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εξετάσουν την επιβολή ή όχι νέων, ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα ωστόσο, η κατάσταση είναι δύσκολη, αφού ήδη 10 περιοχές είναι στο “κόκκινο”, ενώ ο ιός “ταξιδεύει” από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα με την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ επεκτείνεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Κάτι που οδηγεί μοιραία στην αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ΕΣΥ πιέζεται σημαντικά.

Μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο 25%. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 2.500 άνθρωποι.

Όπως τόνισε την Πέμπτη η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, “μέσα μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες και καθώς οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα”.

Έκκληση για απαγόρευση επισκέψεων στους ηλικιωμένους

Προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, η Βάνα Παπαευαγγέλου απηύθηνε έκκληση για

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ασφυκτικής πίεσης προς το δημόσιο σύστημα υγείας, έκκληση για “απαγόρευση επισκέψεων το επόμενο διάστημα σε ηλικιωμένους, αφού οι νέοι θα πρέπει να αναβάλλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά ενώ οι συνάνθρωποι μας μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές“.

Ποιοι θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν μετά τους υγειονομικούς

Εκτός από τα νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, στον πιλοτικό εμβολιασμό έξω από Ιερούς Ναούς, κάτι που ξεκίνησε από την Κρήτη, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ “στο τραπέζι” έχει πέσει το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

‘Όπως όλα δείχνουν βέβαια, η αμέσως επόμενη κατηγορία είναι οι ένστολοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο.

Για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο δημόσιο μίλησε την Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ. “Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή» υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk”, είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε ο κύριος Βορίδης, μια τέτοια προοπτική περιλαμβάνει κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.

Επιπροσθέτως, έρχονται νέες, αυστηρές κυρώσεις για τους ιδιώτες γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις