Νέα προγνωστικά για τον καύσωνα: Θα διαρκέσει έως την Κυριακή, πού θα δούμε 43άρια – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Η χειρότερη μέρα και τα στοιχεία από το μοντέλο GFS

Νέα προγνωστικά για τον καύσωνα: Θα διαρκέσει έως την Κυριακή, πού θα δούμε 43άρια – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στον “φούρνο” μπαίνει η χώρα από σήμερα Δευτέρα και για ολόκληρη την εβδομάδα, καθώς αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ολόκληρη την εβδομάδα ο καύσωνας θα δείχνει τα “δόντια” του, ενώ όπως φαίνεται θα παραταθεί έως και την Κυριακή 27/7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υδράργυρος θα ανέβει πάνω από τους 41 βαθμούς από αύριο και μετά, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το πρωί της Δευτέρας, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, στο οποίο επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες από την Τετάρτη (23/7) στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Για τις πρώτες τέσσερις ημέρες πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και τοπικά στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Αύριο και την Τετάρτη (23/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 και τοπικά την Τετάρτη (23/7) τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Την Πέμπτη (24/7) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 με 41 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Τι δείχνει το μοντέλο GFS

Ο Θοδωρής Κολυδάς, επικαλούμενος τα αποτελέσματα από το μοντέλο GFS τα οποία όπως εξηγεί προσφέρουν υψηλή αξιοπιστία, έκανε την εκτίμησή του για το πώς θα εξελιχθεί ο ισχυρός καύσωνας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο καύσωνας εμφανίζεται έως τις 25 Ιουλίου στην Αθήνα, όπου οι θερμοκρασίες θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, από τις 26 Ιουλίου και μετά αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία, ωστόσο εξηγεί ότι τα σενάρια είναι πιο ρευστά για εκείνη την περίοδο, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αξιόπιστο έως και 5 ημέρες μπροστά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

“ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ GFS

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα . Στην προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάσαμε το μετεώγραμμα με τα δεδομένα για την #Αθήνα από το #ECMWF . Σήμερα προσθέτουμε και τα αποτελέσματα από το #GFS τα οποία παρουσιάζουν υψηλή αξιοπιστία, καθώς η συμφωνία μεταξύ του μέσου όρου (λευκή γραμμή ), operational (πράσινη) και control ενισχύουν τη βεβαιότητα.

Με βάση αυτό, ο καύσωνας εμφανίζεται έως τις 25 Ιουλίου στην Αθήνα, όπου οι θερμοκρασίες θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 40°C σε αστικές περιοχές.

Από 26 Ιουλίου το spread των σεναρίων ανοίγει, ειδικά μετά τις 28/7, ενώ είναι πιθανά σενάρια με πολύ μεγάλη πτώση (π.χ. P28, P17 πέφτουν κάτω από 16°C). Άρα η βεβαιότητα πτώσης ισχύει αλλά το ακριβές μέγεθος της πτώσης είναι αβέβαιο. Κυμαίνεται από ήπια πτώση έως απότομη με θερμοκρασίες κάτω από κανονικές. Το τέλος Ιουλίου δείχνει σταδιακή επιστροφή προς τα φυσιολογικά, αλλά με αβεβαιότητα.

Το μοντέλο GFS φαίνεται αξιόπιστο έως και 5 ημέρες μπροστά. Μετά τις 27/7, οι χρήστες θα πρέπει να εστιάζουν κυρίως σε ensemble μέσο όρο, την τάση του control run και ταυτόχρονη να ενημερώνονται από το ECMWF για σύγκριση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ