Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου φέτος συνοδεύεται από αυξήσεις στις τιμές των δώρων, με τα τριαντάφυλλα και τα γλυκά να κοστίζουν περισσότερο από πέρυσι. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, όμως, οι ερωτευμένοι δεν σταματούν να εκφράζουν την αγάπη τους, ακόμα και με μικρές αλλά συμβολικές κινήσεις.
«Η ζάχαρη είναι γλυκιά, όπως και η αγάπη»
Η Μαρία Αλέτρα, υπεύθυνη αρτοζαχαροπλαστείων, μας εξηγεί πώς οι καταναλωτές επιλέγουν το γλυκό ως ένα από τα βασικά δώρα της ημέρας:
«Βέβαια και φέτος – όπως τα περισσότερα πράγματα – δυστυχώς θα είναι και ακριβότερος ο Άγιος Βαλεντίνος. Όμως οι περισσότεροι παραβλέπουν την αύξηση αυτή. Θέλουν να νιώσουν πιο όμορφα με τους αγαπημένους τους. Έτσι, αγοράζουν έστω και κάτι συμβολικό. Μια πάστα, μια λίγο μεγαλύτερη τούρτα, για να γλυκαθούν με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη τους. Σίγουρα η πλειοψηφία των πελατών μας είναι άνδρες, που συχνά είναι διστακτικοί γιατί δεν ξέρουν αν η επιλογή τους θα καλύψει την ανάγκη της συντρόφου τους. Παρόλα αυτά, θα επιλέξουν κάτι γλυκό και, συνήθως, θα έχουν περάσει κι από το ανθοπωλείο για ένα λουλούδι ή κάποιο άλλο δώρο.

Με συγκινεί να βλέπω ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να σκέφτονται τον σύντροφό τους μετά από τόσα χρόνια κοινής ζωής και να επιλέγουν κάτι συμβολικό για τη μέρα αυτή. Άλλωστε, η αγάπη δεν αποδεικνύεται μόνο με υλικά αγαθά, αλλά κυρίως με πράξεις».
«Το τριαντάφυλλο του Αγίου Βαλεντίνου είναι ακριβότερο φέτος»
Ο Νίκος Νταλαπέρας, επαγγελματίας στο χώρο των λουλουδιών από το 1997, επιβεβαιώνει την αύξηση των τιμών, η οποία σχετίζεται με το κόστος παραγωγής στην Ολλανδία:
«Οι τιμές είναι ελάχιστα αυξημένες από πέρσι. Ίσως έπαιξε ρόλο και το φυσικό αέριο στην Ολλανδία. Εκεί τα θερμοκήπια ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, και τώρα, με την κρίση στη Ρωσία, το κόστος έχει αυξηθεί. Αυτό επηρεάζει τα πάντα, ακόμα και τις μετακινήσεις.

Μέχρι στιγμής, η κίνηση είναι αρκετά καλή, με πολλές παραγγελίες. Το τριαντάφυλλο, που είναι το βασικό λουλούδι του Αγίου Βαλεντίνου, ξεκινάει από 4 ευρώ, ενώ πέρσι μπορούσαμε να το βρούμε και με 3-3,5 ευρώ. Η τιμή του διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα, κυμαινόμενη από 4 έως 6 ευρώ. Ο κόσμος προτιμά κυρίως τα τριαντάφυλλα, μετά τις τουλίπες και έπειτα τις ανθοσυνθέσεις.
Υπάρχουν πάντα κάποιες ιδιαίτερες παραγγελίες, όπως μία πελάτισσα που ζήτησε 1.500 τριαντάφυλλα, ή ένας πιλότος που έστειλε λουλούδια σε οκτώ διαφορετικές γυναίκες!»*

Οι ανθοπώλες που έγιναν υπάλληλοι
Η Πέννυ Στυλιανίδη, με 26 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των ανθοπωλείων, μιλά για τις δυσκολίες του κλάδου και την αλλαγή πορείας που επέλεξε:
*«Δυστυχώς, έχω σταματήσει τη λιανική και έχω κρατήσει μόνο τα events, δηλαδή γάμους και βαπτίσεις. Η κρίση μας ανάγκασε να στηριζόμαστε σε πέντε γιορτές τον χρόνο. Επέλεξα τους γάμους, ώστε να έχω καλύτερο πρόγραμμα λόγω των τριών παιδιών μου.

Πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος από τον κόσμο, να επανέλθει το πατροπαράδοτο βάζο με τα λουλούδια στο σπίτι μας. Τα ανθοπωλεία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τα διατηρούν αγαπούν τη δουλειά τους. Αλλιώς, δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις θυσίες που χρειάζεται».*

Παρόμοια είναι και η εμπειρία της Άννας Κούκα, η οποία αποφάσισε να αφήσει την επιχείρησή της:
«Δεν ήθελαν να ακολουθήσουν τα παιδιά μου το επάγγελμα, οπότε όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή, αποφάσισα να το αφήσω και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου».

Η αγάπη δεν μετριέται σε ευρώ
Παρά τις αυξήσεις στις τιμές, το μήνυμα της ημέρας παραμένει το ίδιο: η αγάπη εκφράζεται με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα από το κόστος. Ένα γλυκό, ένα λουλούδι, μια τρυφερή κίνηση ή ακόμα και λίγα ζεστά λόγια αρκούν για να δώσουν χαρά σε όσους αγαπάμε.
Η πραγματική αξία του Αγίου Βαλεντίνου δεν βρίσκεται στα δώρα, αλλά στις στιγμές που μοιραζόμαστε. Γιατί τελικά, η αγάπη είναι το πιο πολύτιμο «δώρο» που μπορούμε να προσφέρουμε – και αυτό δεν έχει τιμή.
Τέμπη: Στο “μικροσκόπιο” των εγκληματολογικών τα βίντεο – Πότε θα απαντηθεί αν είναι γνήσια
Στο “Αγία Σοφία” 4χρονη με εγκαύματα – Ήταν αβοήθητη για ημέρες – Συνελήφθη η μητέρα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"