“Καμίνι” με 44άρια από αύριο η Δυτική Ελλάδα – Καλλιάνος: “Ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες της τελευταίας 15έτιας”
SOS για ακραίες πυρκαγιές τις επόμενες μέρες

Κορυφώνεται τις επόμενες μέρες ο ισχυρός καύσωνας, με τον υδράργυρο πιθανόν να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς και παράλληλα θερμούς και ξηρούς ανέμους, ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών.
Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τα επόμενα 24ωρα ακόμα και στους 44 βαθμούς.
Καλλιάνος: Παρασκευή και Σάββατο θα «βράσει» η Δυτική Ελλάδα
Σύμφωνα με ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου ο καύσωνας θα «διαρκέσει έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου, άρα συνολικά θα έχει διάρκεια 7 ημέρες. Η Δευτέρα, 28η Ιουλίου, δεν μπορεί να λογίζεται ως ημέρα καύσωνα διότι οι μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά τμήματα θα αγγίξουν τους 36-38°C, ενώ τα τμήματα που θα σημειωθούν 39 ή 40 βαθμοί θα είναι πολύ λίγα. Ενδεχομένως να μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ημέρα σταδιακής εξόδου του καύσωνα».
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «από σήμερα, Πέμπτη μεσημέρι, θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η ενίσχυση του μελτεμιού στο Αιγαίο. Οι εντάσεις των βοριάδων θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτή η ενίσχυση θα έχει τις εξής συνέπειες:
α) Μεγαλώνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα αλλά και στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.
β) Θα αλλάξει η κατανομή της θερμοκρασίας στην Αττική σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Δηλαδή, από σήμερα Πέμπτη, την Παρασκευή (κυρίως) αλλά και στο Σάββατο, θα είναι περισσότερες οι περιοχές που θα σημειωθούν οι 40-41 βαθμοί στο νομό. Θα υποχωρήσει δηλαδή λίγο η σχετική υγρασία κυρίως στα ανατολικά και και βορειοανατολικά (και ίσως και νότια του νομού) αλλά θα επηρεαστούν περιοχές με 40°C ή 41°C που δεν είχαν επηρεαστεί τόσες μέρες.
γ) Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι δύσκολες μέρες για τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί διότι οι καταβάτες βοριάδες, δηλαδή οι “συνιστώσες” του μελτεμιού που θα “υπερπηδήσουν” τα ορεινά του εσωτερικού κορμού της ηπειρωτικής χώρας, θα ζεστάνουν πολύ περισσότερα τα δυτικά πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα με αποτέλεσμα την Παρασκευή και το Σάββατο να σημειωθούν 43-44°C σε Δυτικές πεδινές περιοχές».
«Η σχετική υγρασία που επικρατεί σε μια περιοχή δεν είναι κάτι που πρέπει να το ξεχνάμε. Ίσα ίσα, θα πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, οι 37-38°C είναι σαφώς πιο επιβαρυντικοί σε σχέση με τους 40-41°C της Αθήνας διότι με την σχετική υγρασία που αγγίζει το 45-50%, η αίσθηση της ζέστης φτάνει και στους 43-44°C» σημείωσε στην ίδια ανάρτηση.
«Ο καύσωνας αυτός δεν είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα. Είναι όμως ισχυρός. Και θα τον χαρακτήριζα ως έναν από τους ισχυρότερους της τελευταίας 15ετίας. Όχι ασφαλώς τον ισχυρότερο, αν θυμάται κανείς το όχι και τόσο μακρινό 2010, το 2012, το κοντινό 2021 ή και άλλες χρονιές μέσα από το 2010 έως και σήμερα» τόνισε.
«Την Τρίτη που μας πέρασε (22 Ιουλίου), στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Στερεά σημειώθηκαν 44-45°C και μάλιστα οι θερμοκρασίες αυτές ήταν και εκτεταμένες, δηλαδή όχι τοπικές ή μεμονωμένες. Σύμφωνα το Ogimet, η Ελλάδα αποτέλεσε τη χώρα εκείνη που οι θερμοκρασίες της ήταν πρώτες στην Ευρώπη».
Κατέληξε εξηγώντας: «Αυτό συνέβη για τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Τραγάνα και οριακά για τα Τρίκαλα αλλά άλλες κοντινές σε αυτές περιοχές.
Οι θερμοκρασίες της Αθήνας για τις επόμενες ημέρες θα είναι οι εξής:
– Παρασκευή 25 Ιουλίου : 40-42°C
– Σάββατο 26 Ιουλίου : 40°C (πολύ δύσκολα 41°C)
– Κυριακή 27 Ιουλίου : 40-41°C
– Δευτέρα 28 Ιουλίου : 38°C
– Τρίτη 29 Ιουλίου : 36°C».
Ακραία θερμική επιβάρυνση και κίνδυνος πυρκαγιών
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στη χώρα την Πέμπτη 24 Ιουλίου, με τον υδράργυρο να φτάνει σε πολλές περιοχές στους 40-42 °C και τοπικά στους 43 °C.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου αναμένεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να φτάνει ή να ξεπερνά τοπικά τους 44 °C.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διάρκεια του κύματος καύσωνα, συμβάλουν στην αυξημένη επικινδυνότητα λόγω θερμικής επιβάρυνσης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και όπως διακρίνεται σε σχετικούς χάρτες, αναμένεται:
– Την Πέμπτη 24 Ιουλίου πολύ υψηλή θερμική επιβάρυνση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ακραία θερμική επιβάρυνση στη Θεσσαλία, στα βόρεια ηπειρωτικά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
– Την Παρασκευή 25 Ιουλίου πολύ υψηλή έως ακραία θερμική επιβάρυνση στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα από σήμερα «εισερχόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο επιδείνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο σχεδόν της χώρας», όπως αναφέρει η πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME, της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομάδα FLAME, «η σωρευτική επίδραση των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας ήδη από την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025 έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται πάρα πολύ η έναρξη πυρκαγιών, η ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων, η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και η δημιουργία κηλιδώσεων».
Επιπλέον η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι, όπως έχει ήδη επισημανθεί, ενισχύεται το δυναμικό για πυροεπαγωγικές πυρκαγιές (αυτοκαθοδηγούμενες με δυνητικά πολύ μεγάλα θερμικά φορτία) σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας σήμερα και αύριο.
Ενισχυμένοι βορειοδυτικοί (ΒΔ) άνεμοι αναμένονται σήμερα, στο Ιόνιο, αυξάνοντας σημαντικά την πυρομετεωρολογική επικινδυνότητα.
«Από σήμερα, έως και το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025, αναμένεται ενίσχυση των βόρειων/βορειοανατολικών (Β/ΒΑ) ανέμων στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του δυναμικού για πυρκαγιές καθοδηγούμενες από τον άνεμο (κυρίως την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025).
Τα παραπάνω οδηγούν σε σημαντική και δυνητικά επικίνδυνη κλιμάκωση του πυρομετεωρολογικού κινδύνου, οπότε και η δυσκολία ελέγχου περιστατικών που τυχόν εκδηλωθούν θα είναι πολύ υψηλή και τοπικά ακραία», υπογραμμίζει η ομάδα FLAME.
Οι χάρτες του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το εκτιμώμενο επίπεδο επικινδυνότητας θερμής επιβάρυνσης για σήμερα και αύριο.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις