Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές της αντίστασης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Από το 1982 (νόμος 1582/82), με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, καθιερώθηκε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου η Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Στόχος της Ημέρας είναι να τιμηθεί η αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατοχικών δυνάμεων (Γερμανικών, Ιταλικών και Βουλγαρικών) την περίοδο 1941-1944.

Στην επιχείρηση που εξελίχθηκε το βράδυ της 25ης προς το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, πήραν μέρος δυνάμεις του ΕΛΑΣ με 86 αντάρτες, του ΕΔΕΣ με 52 αντάρτες και μικρή ομάδα Βρετανών αποτελούμενη από 14 άνδρες. Η συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις απόπειρες της φρουράς της γέφυρας, να ανακόψουν την επίθεση.

Ακολούθησε η ανατίναξη της γέφυρας, πριν προλάβουν να φτάσουν ενισχύσεις από τα στρατεύματα κατοχής. Μάλιστα υπήρξε και πρόβλεψη για σαμποτάζ και στις δύο γραμμές του σιδηροδρόμου, ώστε να μην είναι δυνατή η αποστολή ενισχύσεων.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Η ιστορική σημασία του σαμποτάζ στον Γοργοπόταμο

Οι δύο εκρήξεις που γκρέμισαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου ακούστηκαν πολύ μακριά“. Και ο απόηχος τους παρότι τείνει να ταξινομηθεί από ένθεν κακείθεν φωνές στα “ιστορικά γεγονότα που μικρή σημασία έχουν πια”, πρέπει για πολλούς λόγους να μας αφορά ακόμα:

Για την -ομολογουμένως βραχύβια- “αντάρτικη ενότητα” μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ σε συνεργασία με τους βρετανούς σαμποτέρ και για την γενναιότητα και αυτοθυσία των ανταρτών.

Για την ιστορική μνήμη και ανάλυση που κατατάσσει τον “Γοργοπόταμο” ως “την σημαντικότερη αντάρτικη επιχείρηση σε ολόκληρη την Ευρώπη” (Borkenau)

Αλλά και για την μετέπειτα σκύλευση και καπηλεία του έπους του Γοργοποτάμου: τις εντολές της ελληνικής κυβέρνησης του Καϊρου στο BBC να “αναφέρεται μονάχα ο Ζέρβας και ο ΕΔΕΣ ως πρωτεργάτες”.

Τη μετακατοχική αποσιώπηση της συνεισφοράς του ΕΛΑΣ στην εποποιία. Την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ για χρόνια να μην μιλά για τον Γοργοπόταμο ένεκα του μίσους για τον Βελουχιώτη. Τις (παρ’ ολίγον) διώξεις του ελληνικού κράτους σε βάρος κάποιων ανταρτών για “φθορά κρατικής περιουσίας”.

Η μεγαλειώδης παρακαταθήκη του “Γοργοποτάμου” και τα διδάγματα μέσω της ιστορικής και πολιτικής αποτίμησης του δεν ξεχνιούνται. Σήμερα, ακριβώς 79 χρόνια μετά.

Ειδήσεις σήμερα:

“Βάλε χρώμα στη μαυρίλα” – Μετά τους Θρακομακεδόνες, θα στολίσουν και τα καμένα δέντρα της Εύβοιας (pics)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Ο Σπύρος Μπιμπίλας για τον έρωτα, την καριέρα του, τη Βουγιουκλάκη και την οικονομική εκμετάλλευση

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις