Κορονοϊός: Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Η συνεδρίαση είναι πολύ κρίσιμη και οι αποφάσεις δύσκολες, καθώς η συγκυρία επιδημιολογικά δεν έιναι καλή.

Την τελευταία εβδομάδα, βλέπουμε ότι ο κορονοϊός έχει επανακάμψει δυναμικά, με τα κρούσματα και τους θανάτους να είναι στα ύψη. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει “αποτυπωθεί” στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για επιδείνωση των “σκληρών δεικτών” τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, οι ειδικοί περιμένουν με αγωνία και το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, με πολλούς να εκτιμούν πως θα ξαναδούμε εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 2.

Κορονοϊός: Τι θα εισηγηθούν οι ειδικοί

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Επιτροπή των ειδικών καλείται να επιλέξει ποια μέτρα θα αρθούν και πότε.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, δύο είναι οι βασικές ημερομηνίες που έχουν τεθεί: Η 18η Απριλίου που είναι Μεγάλη Δευτέρα οπότε και θα μπορούσε να ξεκινήσει η μερική άρση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε από τις αρχές Μαΐου και κοντά στις 2 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καραντίνα για τους νοσήσαντες δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στις πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC.

Όσον αφορά στα τεστ για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, από την Παρασκευή 1η Απριλίου αναμένεται να αλλάξουν, καθώς θα πρέπει πλέον να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα και όχι δύο, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, σκοπός είναι το testing να περάσει σε άλλο επίπεδο, δηλαδή να υποβάλλονται σε τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και όχι όλοι όσοι υποψιάζονται πως κόλλησαν ή ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Επίσης, η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους, για την οποία έχει γίνει πολλή συζήτηση και αρκετοί ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις, φαίνεται πως πηγαίνει για αργότερα και συγκεκριμένα για τον Μάιο. Πάντως, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να καταργηθεί όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, για να διευκολυνθούν τόσο οι εμβολιασμένοι Έλληνες όσο και οι τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα.

Με βάση τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για κατάργηση των πιστοποιητικών το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πορεία των κρουσμάτων, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αναλόγως προχωρούμε” είχε δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τους αναπληρωτές υγειονομικούς θα υπάρξει παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Την ίδια ώρα, οι μάσκες φαίνεται πως θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν. Στόχος είναι να διατηρηθεί σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους “αυξημένου κινδύνου”. όπως σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία και μέσα μεταφοράς, καθώς και για τους εργαζομένους στην εστίαση.

Κορονοϊός: Προβληματίζει η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, διαπιστώνουμε πως η πανδημία βρίσκεται σε ανοδική τάση, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον 2 με την υψηλή μεταδοτικότητα.

Εκτός από τα κρούσματα που καθημερινά είναι χιλιάδες και τη θετικότητα που προκαλεί ανησυχία, αύξηση παρουσιάζοουν και οι νέοι θάνατοι. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη άγγιξαν τους 73, ύστερα από πολύ καιρό.

Παράλληλα, αν και τα νοσοκομεία της χώρας δεν πιέζονται ασφυκτικά, οι νέες εισαγωγές εμφανίζουν άνοδο. Προς το παρόν η αύξηση των ροών στο ΕΣΥ αφορά κυρίως στις απλές κλίνες, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είναι περίπου στο 67%, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται στους 342.

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε πως “έχουμε περιδίνηση της Όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή απο προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες. Επιπλέον, προσβάλλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών. Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων. Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης”.

Για το Πάσχα δεν μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει, δεν ξέρυμε σε τί κρουσματα και θανάτους θα μεταφραστεί. Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ. Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με Όμικρον 2. Όσοι έχουν προσβληθεί από την δέλτα ή άλλα παλιότερα στελέχη, δεν προστατεύονται από την Όμικρον 2” σημείωσε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε:

Πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να εμβολιάσουμε όσους πρέπει να κάνουν την 4η δόση, να προστατεύσουμε τις δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες να εισδύσει ο ιός, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά φάρμακα”.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί περιμένουν το επόμενο 10ήμερο να δουν και το επιδημιολογικό “αποτύπωμα” του τριημέρου της 25ης Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι η ουσία τροπονίνη που φέρεται να βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας (vid)

Νέα Σελήνη στον Κριό την 1η Απριλίου – Ποια ζώδια επηρεάζονται περισσότερο;

Ξαφνική αδιαθεσία για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο – Τι βρήκαν οι γιατροί

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις