Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, αφού εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρόκειται για μια 33χρονη αλλοδαπή, που είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι.

Μπήκε στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ κορονοϊού και εμφάνισε συμπτώματα μετά την άφιξη της στη χώρα μας, χωρίς, όμως, να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η 33χρονη δεν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών της.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

“Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την  περιοχή δηλαδή  όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος”.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης, είχε εντοπιστεί στην Πάτρα. Το συγκεκριμένο ήταν λίγο διαφοροποιημένο από το τυπικό στέλεχος της μετάλλαξης και αφορούσε Έλληνα, χωρίς ιστορικό ταξιδιού, ο ο οποίος μάλιστα δεν χρειάσθηκε καν να νοσηλευθεί.

“Πολύ μεταδοτική” η ινδική μετάλλαξη

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν και για την ινδική μετάλλαξη, η οποία όμως είναι πολύ πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαθέσιμα έως τώρα. Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, είπε: «Δεν φαίνεται η ινδική μετάλλαξη να είναι πιο επικίνδυνη, δείχνει να είναι πιο μεταδοτική, αλλά χειρότερη δεν είναι από τα άλλα στελέχη του κορονοϊού».

Όπως επεσήμανε, «στα νοσοκομεία ουσιαστικά έχουμε πάψει να βλέπουμε εμβολιασμένους, οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης. Τα εμβόλια έχουν αποδειχτεί πάρα πολύ αποτελεσματικά και έχουν ελάχιστες παρενέργειες που μπορούμε να την προλάβουμε, ξέροντας τα συμπτώματα, αν μια στο εκατομμύριο συμβεί κάτι».

Η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, στο Βέλγιο, ανάμεσα σε μια ομάδα φοιτητών που έφτασε αυτόν τον μήνα από την Ινδία στη χώρα, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις