Οι Απόκριες στην Ελλάδα συνηθίζουν να γιορτάζονται με διάφορους τρόπους και κάθε ελληνική γωνιά έχει τα δικά της ήθη, έθιμα και παραδόσεις που τηρεί κάθε χρόνο γεμάτα τραγούδι, χορό και πολύχρωμες στολές.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας οι περισσότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται όμως ελπίζουμε ότι του χρόνου θα επανέλθουν μαζί με το κέφι που της χαρακτηρίζει. Μέχρι τότε πάμε να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε μαζί – για όσους δεν τα ξέρουν – κάποια από τα πιο γνωστά και ξακουστά αποκριάτικα έθιμα της χώρας μας.

Ξάνθη

Το Καρναβάλι της Ξάνθης που ξεκίνησε το 1966 είναι το πιο ξακουστό καρναβάλι μαζί με αυτό της Πάτρας στην Ελλάδα. Πλήθος τοπικών συλλόγων συμμετέχουν κάθε χρόνο στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση με ευφάνταστες στολές και εντυπωσιακά άρματα. Ένα αποκριάτικο έθιμο που τηρείται κάθε χρόνο στην περιοχή της Ξάνθης στο τέλος του καρναβαλιού είναι το “κάψιμο του Τζάρου”.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι ντόπιοι και οι επισκέπτες παρακολουθούν να καίγεται ο Τζάρος, ένα ανθρώπινο ομοίωμα που είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Το έθιμο που κρατάει χρόνια, έχει έρθει από την Ανατολική Θράκη και κάθε χρόνο τηρείται πιστά.


Γαλαξίδι

Στο Γαλαξίδι η περίοδος των Αποκριών κλείνει με τα αλευρομουτζουρώματα. Η παράδοση για “αλευροπόλεμο” έχει ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα, έχει ρίζες από το Βυζάντιο ή την Σικελία και είναι από τα πιο διάσημα έθιμα σε όλη την Ελλάδα. Η γραφική πόλη γίνεται “πολύχρωμη” την Καθαρά Δευτέρα με τους κατοίκους της να διασκεδάζουν στο δρόμο, να χορεύουν σε κύκλους και να πετούν ο ένας στον άλλον αλεύρι με χρώμα της επιλογής τους.

Πρόκειται για τον πιο πολύχρωμο και χαρούμενο “πόλεμο” που έχει καθιερωθεί να γίνεται στον τόπο μας τους τελευταίους δύο αιώνες! Σε αυτήν την “εμπόλεμη ζώνη” συμμετέχουν όλοι ανεξάρτητα από την ηλικία και διασκεδάζουν όλη την ημέρα!

Κοζάνη

“Ο Φανός της Κοζάνης” είναι το πιο γνωστό, αποκριάτικο έθιμο της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής αναβιώνουν μια παράδοση που “έρχεται” από τα πολύ παλιά χρόνια. Μεγάλες φωτιές, που λέγονται “φανοί”, ανάβουν σε διάφορα σημεία της πόλης από τους ντόπιους οι οποίοι οργανώνουν ξέφρενα γλέντια με κρασί, φαγητό, χορό και τραγούδι.

Το κοζανίτικο έθιμο με το οποίο ολοκληρώνεται η αποκριά στην πόλη χαρακτηρίζεται από αθυροστομία σε εκδηλώσεις, σατιρικές καταστάσεις και αποκριάτικα τραγούδια που ερμηνεύονται από τους κατοίκους της.

Κάθε ημέρα σε όλη τη διάρκεια των Αποκριών, ανάβει και ένας φανός σε κάθε γωνιά της Κοζάνης ενώ την τελευταία Κυριακή πριν ολοκληρωθεί η αποκριάτικη περίοδος ανάβουν οι φωτιές σε όλες τις γειτονιές της και στήνεται γλέντι που κρατά μέχρι το πρωί!

Ειδήσεις σήμερα:

Ισόβια ξανά στον Αλβανό γυναικοκτόνο της Χαλκιδικής που σκότωσε τη Λέλα Μαυρομάτη (vid)

Με μόλις 10 ευρώ κέρδισε 8,7 εκατ. στο ΤΖΟΚΕΡ – Η ιστορία του το “χρυσού” δελτίου στη Μυτιλήνη

Ακρωτηρίασαν τα άκρα του γιατί έφαγε… χαλασμένα νουντλς – Η απίστευτη ιστορία που σοκάρει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις