25 Μαρτίου 1821: Όταν η ελληνική ηγεσία των επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία αποφάσισαν και κήρυξαν την Επανάσταση στην Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου το 1821, οι “Μεγάλες Δυνάμεις” της Ευρώπης έδειξαν έντονα την δυσαρέσκεια τους.

Συγκεκριμένα καταδίκασαν αυτή την απόφαση για εξέγερση, καθώς μια πιθανή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα άλλαζε κατά πολύ τις ισορροπίες σε όλη την Γηραιά ήπειρο και αυτό δεν το ήθελε κανείς τη δεδομένη στιγμή.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν με την απόφαση των Ελλήνων να επαναστατήσουν για να κερδίσουν την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία της χώρας τους, η έκπληξη για βοήθεια ήρθε από πολύ μακριά, σχεδόν από την άλλη άκρη της γης. Το “ Χαΐτιον”, η σημερινή Αϊτή, αυτό το μικρό νησάκι στον δυτικό Ατλαντικό , ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε θετική απάντηση στην έκκληση για βοήθεια, όταν οι Έλληνες κήρυξαν την Επανάσταση. Παράλληλα, και άλλοι Έλληνες που ζούσαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής που διέμενε στο Παρίσι, κοινοποίησαν έκκλησή τους προς την παγκόσμια κοινότητα, ζητώντας βοήθεια και στήριξη στις 25 Μαρτίου 1821.

Ο τότε πρόεδρος της φτωχικής Αϊτή, που ήταν η δεύτερη χώρα στη δύση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που διακήρυξε την ανεξαρτησία της την 1η Ιανουαρίου 1804, ήταν ο μόνος που απάντησε θετικά στην επιστολή που έστειλε ο Αδαμάντιος Κοραής στην παγκόσμια κοινότητα και ζητούσε να βοηθήσουν την Ελλάδα στον αγώνα απελευθέρωσης.

Ο πρόεδρος Ζαν Πιερ Μπουαγιέ έστειλε επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 1822 στην οποία με πολύ υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά λόγια μίλησε για την Επανάσταση των Ελλήνων. Η επιστολή του αποτελεί την πρώτη επίσημη αναγνώριση της ελληνικής επανάστασης και του ελληνικού κράτους: “Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής”.

Η Αϊτή αν και παρέμενε πολύ φτωχή μετά την έναρξη της επανάστασης της για ανεξαρτησία το 1820, προσέφερε μεγάλη βοήθεια στους Έλληνες την περίοδο της επανάστασης. Συγκεκριμένα έστειλε πολλούς τόνους καφέ για να πουληθούν και να αγοραστεί πολεμικός εξοπλισμός και επιπλέον έστειλε και 100 Αϊτινούς εθελοντές για να βοηθήσουν. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς πέθαναν στη διάρκεια αυτού του τόσο μεγάλου ταξιδιού από τον Ατλαντικό μέχρι τα ελληνικά νερά της Μεσογείου. Αυτή η πράξη των Αϊτινών θεωρήθηκε από τις πιο ηρωικές από ανθρώπους που δεν ήταν Έλληνες.

Από την Ευρώπη η πρώτη χώρα από τις «Μεγάλες Δυνάμεις», που κράτησε διαφορετική στάση και αποφάσισε να στηρίξει τους Έλληνες ήταν η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναγνώρισε την επανάσταση ενάμιση χρόνο μετά την Αϊτή!

Ειδήσεις σήμερα:

Αδιανόητo περιστατικό – Ανήλικοι ξυλοκόπησαν άγρια 16χρονο για ένα κοροϊδευτικό SMS – Πώς του έστησαν ενέδρα

Σαλάτα με κροκέτες μπακαλιάρου, παντζάρια και βαλσάμικο

Πήγε στο βενζινάδικο, γέμισε το ρεζερβουάρ και έγινε καπνός χωρίς να πληρώσει μία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις