Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά και τον απίστευτο τσακωμό της Παρασκευής μπροστά στις κάμερες, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ταπείνωσε τον Ουκρανό ομόλογό του.
Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Τραμπ να παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής.
Η διαταγή του Αμερικανού προέδρου έγινε μερικά 24ωρα μετά τη λογομαχία του την Παρασκευή με τον Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Κάνουμε παύση και θα επανεξετάσουμε τη βοήθειά μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι συμβάλλει στην αναζήτηση λύσης» στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές πως επικεντρώνεται στην ειρήνη. Χρειαζόμαστε εταίρους που δεσμεύονται επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου», συμπλήρωσε.
Μερικές ώρες πριν, ο Ρεπουμπλικανός αρχηγός του αμερικανικού κράτους δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το ζήτημα, λέγοντας πως διεξάγονταν συζητήσεις.
«Δεν πρόκειται για οριστικό τέλος της βοήθειας, αλλά για παύση», τόνισε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, που εκφράστηκε επίσης με προϋπόθεση να μην κατονομαστεί, στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι θα καταλήξει να αποδεχθεί να συζητήσει για την ειρήνη με τη Ρωσία.
Η απόφασή του Αμερικανού προέδρου να σταματήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αποτελεί κίνηση που θα μπορούσε να έχει πραγματικές και τεράστιες συνέπειες για την ισορροπία της σύγκρουσης και να βοηθήσει τις δυνάμεις του Πούτιν.
Εάν συνεχιστεί η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, το Κίεβο δεν θα λάβει αντιαεροπορικά προηγμένης τεχνολογίας, βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και συστήματα πλοήγησης και πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.
Όπως είπε στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, από τη στιγμή που τα τρέχοντα αποθέματα της χώρας αρχίσουν να λιγοστεύουν, το αποτέλεσμα θα είναι σοβαρό.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση του Τραμπ περιορίζει τις ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να τα βρουν.
Βέβαια, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post ότι η απόφαση θα μπορούσε να ανακληθεί εάν ο Ζελένσκι επιδείξει καλή πίστη και αποφασίσει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στον Ζελένσκι για να ζητήσει συγγνώμη, να κάνει παραχωρήσεις και να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.
«Αυτό που θέλουμε να ακούσουμε από τον πρόεδρο Ζελένσκι είναι ότι μετανιώνει γι’ αυτό που συνέβη, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά κι ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε χθες Δευτέρα στο Fox News ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς.
Η συγγνώμη θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αναλύτρια του Atlantic Council, Λέσλι Σεντ. Όπως αναφέρει, ο Ζελένσκι πρέπει να ζητήσει γρήγορα συγγνώμη και να ξεκινήσει μια σειρά εμφανίσεων σε συντηρητικά μέσα ενημέρωσης, όπως τα New York Post και Washington Examiner.
Επίσης, η ίδια επισημαίνει πως είναι σημαντικό να μην «πεθάνει» η συμφωνία για τον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας, εν μέρει επειδή παρέχει κίνητρα στις ΗΠΑ για να προσφέρουν υποστήριξη στην Ουκρανία.
Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο Ίαν Μπρέμερ, πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος του Eurasia Group. «Νομίζω ότι αυτή η σχέση έχει πλέον διαλυθεί αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» ότι ο Ζελένσκι θα μπορεί να καθίσει με τον Τραμπ στο προσεχές διάστημα και να διορθώσει τη σχέση τους.
Πώς έγινε η τρομακτική καραμπόλα στην Κατεχάκη που κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"