Ο όρος “βρώμικη βόμβα” έχει έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για ενδεχόμενη χρησιμοποίηση της.
Οι “βρόμικες βόμβες” χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά (όπως ο δυναμίτης) και περιέχουν ραδιενεργό υλικό από νοσοκομεία, πυρηνικούς σταθμούς ή ερευνητικά εργαστήρια.
Είναι πολύ πιο εύκολες και φθηνότερες στη δημιουργία τους από ό,τι μια πυρηνική βόμβα, όπως και λιγότερο επικίνδυνες, και όχι απαραίτητα θανατηφόρες.
Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει
Ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση των ζημιών από ένα τέτοιο “όπλο” εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Βασικός παράγοντας είναι η ποσότητα και ο τύπος των συμβατικών εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται, τα οποία καθορίζουν το μέγεθος της έκρηξης.
Μια εν δυνάμει ευρεία περιοχή θα μπορούσε να μολυνθεί. Συνήθως, τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία δεν προκαλούν συμπτώματα, ωστόσο οι άνθρωποι μπορεί να μη γνωρίζουν καν αν έχουν εκτεθεί.
Η “βρώμικη βόμβα” έχει προκαλέσει τρόμο και αναστάτωση στον κόσμο, καθώς η ραδιενεργή σκόνη και ο καπνός που διοχετεύει στην ατμόσφαιρα μπορεί να καταστούν βλαβερά για την υγεία ενός ανθρώπινου οργανισμού που θα τα εισπνεύσει σε κοντινή απόσταση.
Εντούτοις, δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία καθώς υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες κάποιος άνθρωπος να απορροφήσει, μέσω του δέρματός του, τόσο μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού που να αποβεί μοιραία.
“Πιστεύω ότι έρχονται λαμπρές ημέρες” – Η αποχαιρετιστήρια ομιλία της Λιζ Τρας στη Ντάουνινγκ Στριτ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"