Για την κατάσταση στη Συρία, που τις τελευταίες ημέρες βιώνει τη μεγαλύτερη κλιμάκωση βίας από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, και για τη ζωή των Ελλήνων στη Δαμασκό, μίλησε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού στο DEBATER.

Ο Χαμπίμπ (Αγάπιος) Σαλούμα περιέγραψε τη δύσκολη καθημερινότητα και αναφέρθηκε στο αιμοκύλισμα εξαιτίας των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας των νέων αρχών της Συρίας και συμμαχικών οργανώσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Εγώ μένω στη Δαμασκό. Στη Δαμασκό δεν υπάρχει τίποτα. Στην παραλία είναι σοβαρά τα πράγματα. Έχουν πεθάνει κάπου 2.000 Αλαουίτες και 20-30 χριστιανοί», μας λέει.

Οι αριθμοί μοιάζουν ψυχροί, αλλά πίσω τους κρύβονται χαμένες ζωές, οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, κοινότητες που διαλύθηκαν.

«Οι 700-800 Έλληνες της Δαμασκού είναι ασφαλείς, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ελληνική πρεσβεία βρίσκεται σε ετοιμότητα αν χρειαστεί», αλλά όπως σημειώνει ο Σαλούμα, «αν θα γίνει κάτι σοβαρό, θα κανονίσουμε». Είναι η φράση ενός ανθρώπου που έχει μάθει να ζει μέσα στην αβεβαιότητα.

Συρία: Το ρεύμα που έρχεται και φεύγει – Η ζωή σε διαλείμματα

Ανάμεσα στις αναφορές του για τις μάχες και τις πολιτικές εξελίξεις, ο Σαλούμα κάνει μια σημαντική παρατήρηση για την καθημερινότητα:

«Εδώ και τέσσερα χρόνια το ρεύμα έχει πρόβλημα. Κάθε πέντε ώρες δεν έχουμε και μετά έχουμε για μια ώρα. Το νερό επίσης δεν είναι καλό. Αλλά πιστεύω αφού κάνανε συμφωνία με τους Κούρδους, μπορεί να γίνουν καλύτερα τα πράγματα» αναφέρει.

Το ρεύμα δεν είναι δεδομένο. Δεν είναι απλώς ένα έξοδο στον μηνιαίο λογαριασμό, αλλά ένας πολύτιμος πόρος που έρχεται και φεύγει. Όπως και η ελπίδα, όπως και η αίσθηση σταθερότητας. «Πληρώνουμε το ρεύμα, αλλά πολύ λίγο. Ούτε πέντε ευρώ τον μήνα». Το τίμημα χαμηλό, αλλά η πραγματική τιμή του είναι ανυπολόγιστη.

Η φυγή των νέων – Μια χώρα που αδειάζει

Η Συρία αλλάζει, και όσοι μπορούν, φεύγουν. «Όλοι οι νέοι φεύγουν. Τα παιδιά μας φύγανε. Εγώ τα παιδιά μου, έχω τρία παιδιά, στο Παρίσι μένουν τώρα πέντε χρόνια».

Η νέα γενιά επιλέγει την εξορία, ενώ οι μεγαλύτεροι μένουν πίσω, δεμένοι με τις ρίζες, τις περιουσίες τους, τα σπίτια και τα μαγαζιά που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν.

«Έχω κατάστημα με ρούχα και φορέματα». Η εμπορική ζωή συνεχίζεται, ακόμα και μέσα στον πόλεμο. Η καθημερινότητα βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, ακόμα κι αν όλα γύρω δείχνουν να καταρρέουν.

Μια χώρα σε αναμονή

Ο Σαλούμα μιλά για μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης: «Πιστεύω η κυβέρνηση θα βάλει μια καινούρια κυβέρνηση τώρα. Αυτό το μήνα ή τον άλλο μήνα. Και θα είναι όλοι Σουνίτες». Σαν να πρόκειται για μια τυπική πολιτική εναλλαγή και όχι για μια ανακατάταξη μέσα στα ερείπια ενός πολύχρονου πολέμου.

Η σημερινή εικόνα της Συρίας είναι αυτή: ένας λαός κουρασμένος, μια χώρα πληγωμένη, μια καθημερινότητα γεμάτη ελλείψεις και προσαρμογές. Και την ίδια στιγμή, ένας ήλιος που συνεχίζει να ανατέλλει. «Σήμερα έχει ήλιο στη Συρία και είναι καλά». Μέσα στη φρίκη, ακόμα και το φως της μέρας μοιάζει με μια μικρή νίκη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 10/3, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε «τις φρικαλεότητες που επιβάλλονται σε αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών και των αλαουιτών».

Το ΥΠΕΞ επισήμανε μεταξύ άλλω ότι η Ελλάδα «είναι σταθερά προσηλωμένη στο να βοηθήσει την ανάκαμψη και την ευημερία της Συρίας και να οικοδομήσει ισχυρούς και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, οι οποίοι θα ενσωματώσουν όλους τους Σύρους και θα διασφαλίσουν ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών, των Αλαουιτών, των Δρούζων και των Κούρδων, θα συμπεριληφθούν πλήρως στην πολιτική διαδικασία και θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο».

Ειδήσεις σήμερα:

Καίτη Κωνσταντίνου: Από τη “Σωσώ” στα “Εγκλήματα” στον “Ριχάρδο” του Σαίξπηρ – Οι ρόλοι που θα μείνουν αξέχαστοι (βίντεο)

Συμμορία “τσιγαράδων”: Εκτελέσεις, εκβιασμοί και ασύλληπτα κέρδη – Ζούσαν στη χλιδή κι έπαιρναν επιδόματα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις