Ένα ζευγάρι Βρετανών κρατείται στο Ιράν καθώς κατηγορείται για κατασκοπεία, σύμφωνα με το ιρανικό δικαστικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το ζευγάρι, όπως αναφέρει το Skynews που κατονομάστηκε από την οικογένειά του τη Δευτέρα ως Κρεγκ και Λίντσεϊ Φόρμαν, κατηγορείται για «συνεργασία με μυστικά ιδρύματα που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών εχθρικών και δυτικών χωρών».
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι το ζευγάρι τελούσε υπό κράτηση στη νοτιοανατολική πόλη Κέρμαν για κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κ. Φόρμαν, το ζευγάρι πραγματοποιούσε ταξίδι με μοτοσικλέτα σε όλη την υφήλιο με προορισμό την Αυστραλία στο πλαίσιο μιας αποστολής θετικής ψυχολογίας.
Την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Mizan επικαλέστηκε εκπρόσωπο της δικαιοσύνης ο οποίος δήλωσε ότι το ζευγάρι «παρακολουθήθηκε με τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και συνελήφθη».
Η δήλωση, μεταφρασμένη από τα περσικά, υποστήριξε ότι «τα άτομα εισήλθαν στο Ιράν με το πρόσχημα των τουριστών και, με το πρόσχημα της ερευνητικής και ερευνητικής εργασίας, συνέλεξαν πληροφορίες σε διάφορες επαρχίες της χώρας».
Χωρίς να αποκαλύπτουν πηγές, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται επίσης ότι «τα άτομα αυτά συνεργάζονταν με μυστικά ιδρύματα που συνδέονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών εχθρικών και δυτικών χωρών».
«Η σύνδεση των ατόμων αυτών με διάφορα ιδρύματα που συνδέονται με υπηρεσίες πληροφοριών έχει επιβεβαιωθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία που φέρεται να δείχνει το ζευγάρι να συναντά τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ιράν Χιούγκο Σόρτερ την περασμένη Τετάρτη.
Τον Δεκέμβριο, η κ. Φόρμαν δημοσίευσε σχετικά με το πώς επρόκειτο να αντιμετωπίσουν «ένα από τα πιο δύσκολα» μέρη του ταξιδιού τους: Ιράν και Πακιστάν και εξέδωσε μια ενημέρωση τον Ιανουάριο σχετικά με την επίσκεψή της στο Ισφαχάν, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν.
Το ζευγάρι είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, αλλά είχε προειδοποιηθεί από τον Khalid Mehmood, 30 ετών, για τους πιθανούς κινδύνους.
Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News ότι συμβούλευσε το ζευγάρι να μην επισκεφθεί ορισμένες πόλεις «επειδή δεν είναι ασφαλείς».
Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί επί του παρόντος τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ιράν, λόγω του κινδύνου «σύλληψης, κράτησης και θανατικής καταδίκης». Συμβουλεύει επίσης να μην ταξιδέψουν σε κανένα ταξίδι στο Μπαλουχιστάν, εκτός από τις νότιες ακτές της επαρχίας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως: «Παρέχουμε προξενική βοήθεια σε δύο Βρετανούς υπηκόους που κρατούνται στο Ιράν και είμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές».
Οι επίλεκτοι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έχουν συλλάβει δεκάδες ξένους επισκέπτες και διπλούς υπηκόους τα τελευταία χρόνια, κυρίως με κατηγορίες που αφορούν την κατασκοπεία και την ασφάλεια.
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ορισμένες δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να κερδίσει παραχωρήσεις από άλλα έθνη μέσω συλλήψεων με κατασκευασμένες κατηγορίες.
Βρετανοί-Ιρανοί διπλοί υπήκοοι όπως η Nazanin Zaghari-Ratcliffe και η Anoosheh Ashoori είναι μεταξύ εκείνων που πέρασαν χρόνια πίσω από τα κάγκελα στο Ιράν πριν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις συμβάλουν στην απελευθέρωσή τους.
Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα εντάσσονται – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"