Νέο κύμα πολιτικών πιέσεων φαίνεται πως “επισκιάζει” την κυριαρχία Ερντογάν στην Τουρκία, σε μια περίοδο όπου η τουρκική λίρα δοκιμάζεται, κι όπου τα δημοσιεύματα και οι αναφορές για την κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου πληθαίνουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η τουρκική αντιπολίτευση βρίσκεται σε συνεννόηση με στόχο την διαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου που θα αμφισβητήσει τον Ερντογάν, με το εγχείρημα αυτό να “κοιτάει” προς τις επόμενες εκλογές.
Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, 6 κόμματα της αντιπολίτευσης -ανάμεσα σε αυτά το “Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα” και το “Καλό Κόμμα”- προγραμματίζουν την τρίτη κοινή συνάντηση τους την Πέμπτη με σκοπό να προχωρήσουν τις διαβουλεύσεις τους ένα βήμα παραπέρα.
Στα πρότυπα της συμμαχίας των δημοτικών εκλογών
Η συνεργασία τους αυτά βασίζεται στα πρότυπα της μεγάλης συμμαχίας που τους οδήγησε στην μεγάλη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2019, όταν και κατάφεραν να κερδίσουν τους 3 κομβικούς δήμους της χώρας – την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Όπως φαίνεται η αντιπολίτευση θέλει να διαμορφώσει μια τέτοια συνεργασία σε πανεθνικό επίπεδο κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Οι προϋποθέσεις, άλλωστε, φαντάζουν πράγματι ιδανικές. Κι αυτό διότι το κυβερνόν ΑΚP στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται αποδυναμωμένο – με τα ποσοστά του να έχουν υποχωρήσει παραπάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 42,6% των εκλογών του 2018. Ενώ ο εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, δείχνει αντίστοιχα σημάδια δημοσκοπικής κόπωσης.
Και όλα αυτά φυσικά σε μια περίοδο όπου η τουρκική οικονομία δέχεται βαρύτατες πιέσεις. Η ακρίβεια, οι ελλείψεις σε βασικά είδη, αλλά και τα κόκκινα δάνεια λόγω της βουτιάς της λίρας δείχνουν να προκαλούν τριγμούς στο αφήγημα Ερντογάν.
“Δεν θα νομιμοποιήσουμε τον αυταρχισμό του Ερντογάν”
Αντίστοιχα, στην Τουρκία φαίνεται πως η αντιπολίτευση ανοίγει ξανά το πολιτειακό ζήτημα, καθώς το επίδικο των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η επιστροφή στην προεδρευομένη από την προεδρική δημοκρατία, την οποία είχε καθιερώσει ο Ερντογάν για να ενισχύσει τις δικές του εξουσίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση με το κόμμα του Ερντογάν σε θέματα συνταγματικών αλλαγών χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο “νομιμοποίηση του αυταρχισμού”.
Το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία γίνεται όλο και πιο εύθραυστο. Υπό αυτές τις συνθήκες όλοι αναμένουν την αντίδραση του μηχανισμού Ερντογάν, αλλά και την επίδραση των εξελίξεων στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.
“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινητοποιήσει την βάση της”
Η αρθρογράφος της εφημερίδας «Σαμπάχ» Ντιλέκ Γκουνγκόρ αμφισβήτησε την επιτυχία της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή προβολή των επιτευγμάτων της, όπως μεγάλα έργα υποδομής τα τελευταία 20 χρόνια.
“Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινητοποιήσει ούτε την ίδια τη βάση της παρ’ όλες αυτές τις υπηρεσίες και τα τεράστια προγράμματα“, έγραψε.
Άλλοτε σύμμαχοι του Ερντογάν είναι μεταξύ των ηγετών κομμάτων που συμμετέχουν στις συνομιλίες της αντιπολίτευσης, όπως το Κόμμα του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το Κόμμα Deva του πρώην υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν.
Ωστόσο οι συνομιλίες δεν περιλαμβάνουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό HDP, το οποίο έχει δηλώσει πως δεν επιδιώκει να ενταχθεί σε οποιαδήποτε συμμαχία.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda Μπεκίρ Αγκιρντίρ δήλωσε πως αριστερές και κουρδικές φωνές πρέπει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες, αν είναι να ενισχυθεί η δημοκρατία.
“Αν η αντιπολίτευση δεν κοιτάξει την προοπτική του πλουραλισμού, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές … όμως αυτή η αλλαγή ενδέχεται να δημιουργήσει νέο και μεγαλύτερο χάος, καθώς δεν θα λύσει τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα της χώρας“, δήλωσε στο μέσο ενημέρωσης T24.
Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες για τις πτήσεις προς Ελλάδα
Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Ποιες είναι οι νέες κοπέλες που διεκδικούν τον Αλέξη Παππά
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"