Οι επιστήμονες ανησυχούν για την Ινδία – Φόβος για μισό δισ. κρούσματα
Οι ειδικοί εκφράζουν έντονα τους φόβους τους και τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα στην Ινδία

Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία της βρίσκεται η Ινδία, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί ραγδαία και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εκφράζει τεράστια ανησυχία.
Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς δεν αποκλείεται, τα κρούσματα στη χώρα να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας και να επιβεβαιωθεί η ανησυχία τους, ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχει καταγραφεί θα είναι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Μέλη της επιστημονικής κοινότητας, έχουν αναφέρει πως τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και τους θανάτους είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα πραγματικά, όπως αναφέρει το CNN , και αυτό οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη, στις ελλείψεις υποδομών αλλά και στην έλλειψη διαγνωστικών τεστ .
Συγκριτικά με το πρώτο κύμα, τα τεστ έχουν αυξηθεί αλλά το δεύτερο κύμα που έχει επέλθει στην Ινδία είναι πολύ χειρότερο όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ανοδική πορεία των θανάτων στην Ινδία
Καθημερινά οι γιατροί και οι νοσοκόμοι του συστήματος Υγείας στην Ινδία “παλεύουν¨ με τον ιό και σύμφωνα με ειδικά μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αναμένεται να “ανέβουν” και άλλο οι θάνατοι μέχρι τα μέσα Μάϊου.
Σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, οι θάνατοι μπορεί να κορυφωθούν σε περισσότερους από 13.000 ημερησίως, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από τον τωρινό ημερήσιο απολογισμό.
Η Δρ. Soumya Swaminathan, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πως ο εθνικός δείκτης θετικότητας είναι περίπου 15%, ανεβαίνοντας μέχρι το 30% σε ορισμένες πόλεις όπως είναι το Νέο Δελχί και δήλωσε:
«Αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω των δυνατοτήτων στα τεστ… μόνο αργότερα θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει τον ιό».
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ινδία πεθαίνει σε μέρη όπως είναι το σπίτι του και δεν υπάρχει κάποιος γιατρός έτσι ώστε να αποδώσει αιτία θανάτου και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρης με αποτέλεσμα να μην έχουν χώρο για νέες εισαγωγές.
Μη έχοντας που να πάνε, οι ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγάλο βαθμό πεθαίνουν στα σπίτια τους, σε ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, σε αίθουσες αναμονής ή έξω από γεμάτες κλινικές.
Μπορεί να έχουν καταγραφεί 198.000 θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα αλλά σύμφωνα με υπολογισμούς που έχει κάνει ο Δρ. Hemant Shewade, οι θάνατοι ενδέχεται να είναι υποτιμημένοι κατά μία αναλογία δύο μέχρι πέντε και δεν αποκλείει να ανέρχεται ο αριθμός στους 990.000 θανάτους.
Στο πλευρό της Ινδίας η ΕΕ και άλλες χώρες
Την ετοιμότητα της ΕΕ να στηρίξει την Ινδία εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζοντας την ανησυχία που επικρατεί για την επιδημιολογική κατάσταση. Ειδικότερα, η Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:
«Ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό».
Και η Βρετανία στο πλευρό της Ινδίας
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων, στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς οι μολύνσεις και οι θάνατοι από την επιδημία αυξάνονται κατακόρυφα.
“Ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ’οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκείμενου να “υποστηρίξει τις προσπάθειες ώστε να αποτραπούν οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας αυτού του φρικτού ιού”.
Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης προέρχεται από το πλεόνασμα των αποθεμάτων της Βρετανίας και η πρώτη αποστολή αναμένεται να φθάσει στο Νέο Δελχί νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις