Ολοένα και φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την επιβολή δασμών σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, δίνοντας παράλληλα το σήμα για διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια ώρα, η κατάρρευση των αγορών παγκοσμίως συνεχίζεται, καταγράφοντας τεράστιες απώλειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Κίνα ότι εάν δεν αποσύρει τους ανταποδοτικούς δασμούς που επέβαλε σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα μέχρι σήμερα Τρίτη 8/4, θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί στο Πεκίνο ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου.
Απαντώντας στον Τραμπ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί ποτέ τον «εκβιασμό» των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την κλιμάκωση των δασμολογικών απειλών εναντίον της.
Οι απειλές των ΗΠΑ ήταν «ένα λάθος πάνω στο άλλο λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωση, καλώντας τις ΗΠΑ να επιλύσουν σωστά τις διαφορές με την Κίνα μέσω διαλόγου με αμοιβαίο σεβασμό και σε ισότιμη βάση.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε επίσης ότι θα λάβει «αντίμετρα» για να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και τα συμφέροντά της», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν νέους δασμούς.
«Εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τα μέτρα δασμών, η Κίνα θα πάρει αποφασιστικά αντίμετρα για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ για τα αντίμετρα
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ανάμεσα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και πάλι προς την Ευρώπη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράσει αμερικανική ενέργεια και θα την πληρώσει» τόνισε με νόημα ο Τραμπ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας» συνέχισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα. «Αυτοί θα πρέπει να αγοράζουν την ενέργειά τους από εμάς, γιατί την χρειάζονται. Μπορούν να την αγοράσουν, εμείς μπορούμε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα κατά 350 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα».
Δασμοί Τραμπ: Το σχέδιο της ΕΕ για τα αντίμετρα
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα χθες, η ΕΕ προτείνει την επιβολή δασμών ύψους 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, σε απάντηση για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Τα αγαθά αυτά είναι ποικίλα, από διαμάντια μέχρι οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια.
Σύμφωνα με το Reuters, το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα των προϊόντων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνούσε την πιθανότητα να θέσει δασμούς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα εμπορικά της συμφέροντα, δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ, ο Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι με βάση το σύνολο των αμερικανικών ανακοινώσεων για δασμούς, θα επηρεαστούν ευρωπαϊκά αγαθά συνολικής αξίας 380 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.
Ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Επιτροπή εστιάζει σε «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ομολόγων του, του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ και του Εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τζέιμσον Γκριρ, για τη διατήρηση μιας «ανοιχτής και ειλικρινούς γραμμής επικοινωνίας».
Ο Επίτροπος είπε ότι η ΕΕ πρότεινε στις ΗΠΑ μηδενικούς δασμούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τα αυτοκίνητα και τα βιομηχανικά αγαθά. Σημείωσε, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές, ΕΕ και ΗΠΑ, αναγνωρίζουν ότι η εμπορική τους σχέση θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια νέα ματιά και μια ώθηση σε στρατηγικούς τομείς και πως «αν συνεργαστούμε, θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε μια διατλαντική αγορά που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές».
Ωστόσο, ο Μάρος Σέφκοβιτς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο και παραδέχτηκε ότι «η εμπλοκή των ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια». Τόνισε, επίσης, ότι ενώ η ΕΕ παραμένει ανοιχτή και προτιμά τη διαπραγμάτευση, δεν θα περιμένει ατελείωτα, «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με αντίμετρα».
Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνάντησε υπουργούς της κυβέρνησής της, με τους οποίους συζήτησε την αντιμετώπιση της κρίσης των εμπορικών δασμών.
Ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρει ότι «υπογραμμίστηκε και πάλι πως ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα ευνοούσε κανέναν, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Παράλληλα, προστίθεται ότι «προέκυψε η ανάγκη το όλο θέμα να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και πραγματισμό, διότι κάθε κινδυνολογία απειλεί να προκαλέσει ζημιές σαφώς μεγαλύτερες από εκείνες που συνδέονται άμεσα με τους δασμούς».
Η συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι «αφιερώθηκε στην εμβάθυνση του θέματος των δασμών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ενδεχόμενες συνέπειες για την ιταλική οικονομία και συμμετείχαν σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι και ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Μελόνι σχεδιάζει να επισκεφθεί στις 16 Απριλίου τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, όπως αναφέρουν αναλυτές, προτίθεται να ζητήσει αμοιβαία μείωση των δασμών, με στόχο να περιοριστούν στο 10%.
Καιρός: Σήμερα η πιο κρύα μέρα – Βροχές, χιόνια και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο
Ιλαρά: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"