Μία εκτενή συνέντευξη έδωσε στο περιοδικό Vogue, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.
Η Ολένα Ζελένσκα μίλησε για το ξεκίνημα του πόλεμου, πώς αντέδρασε η ίδια αλλά και ο σύζυγός της μόλις ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις, αλλά και την ελπίδα όλων των Ουκρανών, ενώ μοιράστηκε και τις καθημερινές ιστορίες απλών γυναικών που έδειξαν απύθμενο θάρρος στη λαίλαπα του πόλεμου.
“Θυμάμαι πολύ καλά το ξεκίνημα. Ήταν μια κανονική ημέρα, τα παιδιά επέστρεψαν από το σχολείο, οι γνωστές δουλειές στο σπίτι, η προετοιμασία για την επόμενη σχολική μέρα. Νιώθαμε μια ένταση. Υπήρχαν πολλές συζητήσεις παντού, για μια πιθανή εισβολή“, είπε αρχικά και στάθηκε στο ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του συζύγου της.
“Όμως μέχρι το τελευταίο λεπτό, ήταν αδύνατο να πιστέψουμε πως αυτό θα συνέβαινε… τον 21ο αιώνα; Στο σύγχρονο κόσμο; Ξύπνησα μεταξύ 4 και 5 το πρωί, εξαιτίας ενός κρότου. Δεν συνειδητοποίησα αμέσως πως επρόκειτο για έκρηξη. Δεν κατάλαβα τι θα μπορούσε να είναι. Ο σύζυγός μου δεν ήταν στο κρεβάτι. Όμως όταν ξύπνησα, τον είδα ήδη ντυμένο με κοστούμι όπως συνήθως (αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα με κοστούμι και λευκό πουκάμισο (από εκείνη την ώρα ξεκίνησε να ντύνεται στρατιωτικά). “Ξεκίνησε”. Αυτό ήταν το μόνο που είπε“, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε.
“Δεν θα έλεγα πως υπήρχε πανικός. Σύγχυση ίσως. “Τι θα κάνουμε με τα παιδιά;”. “Περίμενε”, μου είπε. “Θα σε ενημερώσω. Σε κάθε περίπτωση μάζεψε τα απαραίτητα και όλα τα έγγραφα”. Και φύγε από το σπίτι“.
Ukraine’s First Lady, Olena Zelenska, on Life Under Siege — and How Her Country Is Moving Forward https://t.co/6MMcdCKf9A
— Vogue Ukraine (@VogueUkraine) April 8, 2022
Πώς εξήγησε όσα συμβαίνουν στα παιδιά της
Όσο για το τι είπε στα παιδιά της, τον 9χρονο γιο της και τη 17χρονη κόρη της, δήλωσε: “Δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσεις κάτι στα παιδιά. Βλέπουν τα πάντα, όπως κάθε παιδί στην Ουκρανία. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά, όμως είναι πολύ τίμια και ειλικρινή. Δεν μπορείς να τους κρύψεις τίποτα. Η καλύτερη στρατηγική είναι η αλήθεια. Έτσι συζητήσαμε τα πάντα με την κόρη μου και τον γιο μου. Προσπάθησα να απαντήσω τις ερωτήσεις τους. Μιλάμε πολύ, γιατί το να λέμε όσα μας πληγώνουν, το να μην μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας, είναι η καλύτερη ψυχολογική μέθοδος, η οποία λειτουργεί“.
Στη συνέχεια μίλησε για τα συναισθήματά της και αν φοβήθηκε για την ασφάλεια της οικογένειά της. “Ο πόλεμος αμέσως είναι συνδυάζει το προσωπικό με το δημόσιο. Αυτό ήταν πιθανότατα το μοιραίο λάθος του τυράννου που μας επιτέθηκε. Όλοι είμαστε πρώτα Ουκρανοί και μετά οτιδήποτε άλλο. Ήθελε να μας χωρίσει, να μας κομματιάσει, να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση, αλλά αυτό είναι αδύνατο να το καταφέρεις με τους Ουκρανούς. Όταν ένας βασανίζεται, βιάζεται ή σκοτώνεται όλοι νιώθουμε σαν να έχουμε βασανιστεί, βιαστεί ή σκοτωθεί. Δεν χρειάζεται προπαγάνδα για να νιώσεις την κοινωνική συνείδηση και να αντισταθείς. Είναι ο προσωπικός θυμός και ο πόνος που νιώθουμε όλοι, η οποία αμέσως ενεργοποιεί τη δίψα για να αντιδράσεις και να αντισταθείς στον επιτιθέμενο και να υπερασπιστείς την ελευθερία μας. Ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί. Οι στρατιώτες με τα όπλα στα χέρια τους, οι δάσκαλοι με το να συνεχίζουν να διδάσκουν, οι γιατροί με το πραγματοποιούν περίπλοκες εγχειρήσεις υπό τον φόβο των επιθέσεων. Όλοι έχουν γίνει εθελοντές, καλλιτέχνες, εστιάτορες κομμωτές καθώς οι βάρβαροι προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της χώρας μας. Έχω δει τα πιο βαθιά πατριωτικά αισθήματα στα παιδιά. Όχι μόνο στα παιδιά μου, αλλά σε όλα τα παιδιά της Ουκρανία. Θα μεγαλώσουν ως πατριώτες και θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους“.
“Στην αρχή δεν υπήρχε χρόνος για συναισθήματα. Ήταν απαραίτητο να αναλάβω την ευθύνη των παιδιών και τη συναισθηματική τους κατάσταση. Έτσι προσπάθησα να είμαι γεμάτη αυτοπεποίθηση, χαμογελαστή, ενεργητική και να τους εξηγώ, γιατί ήταν απαραίτητο να κατεβαίνουμε στο υπόγειο και γιατί δεν μπορούσαμε να ανάψουμε το φως. Προσπαθούσα να τους απαντώ με αισιοδοξία στην ερώτηση “πότε θα δούμε τον μπαμπά”. “Σύντομα τους έλεγα”. Εκείνες τις πρώτες ημέρες ήλπιζα ότι θα μπορέσουμε να μείνουμε μαζί του, αλλά το γραφείο του προέδρου είχε μετατραπεί σε στρατιωτική εγκατάσταση και τα παιδιά και εγώ απαγορευόταν να μείνουμε εκεί. Μας διέταξαν να μετακινηθούμε σε ένα ασφαλές μέρος και μέχρι τότε επικοινωνούσαμε με τον Βολοντίμιρ μόνο στο τηλέφωνο“, συμπλήρωσε.
Οι ιστορίες ηρωισμού των γυναικών της Ουκρανίας
Η Ολένα Ζελένσκι αναφέρθηκε ακόμα στις συγκλονιστικές ισοτρίες Ουκρασνών γυναικών, όπως της γιατρού Ιρίνα Γιάζομα που παρέμεινε στη Μπούτσα για να διασώσει τους γείτονές της, αλλά ακόμα και αγνώστους που αναζητούσαν καταφύγιο και ιατρική βοήθεια από τα τραύματα που είχαν από τους ρωσικούς πυροβολισμούς. Τους έκανε αναισθησία και τους έδενε τα τραύματα με επιδέσμους. Ακόμα βοήθησε ένα μωρό το οποίο δεν είχε φως, νερό και αέριο σε ένα σπίτι που έπιασε φωτιά. Πλέον η ιστορία της και το θάρρος της μνημονεύεται από τους γείτονες της που της χρωστούν τη ζωή τους.Ακόμα αναφέρθηκε στην ιστορία μία μητέρας από το Κίεβο της Όλγκα που κάλυψε με το σώμα της τη δύο ετών κορούλα της όταν ένας πύραυλος χτύπησε την πολυκατοικία τους ή την ιστορία της Ναταλία μίας δασκάλας σε ορφανοτροφείο στο Τσέρνιχιβ που έζησε με άλλα 30 παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και το δικό της σε ένα υπόγειο. Τα τάισε και τα φρόντισε και βρήκε ένα όχημα ώστε εν μέσω πυρών να τα μεταφέρει σε ασφαλές μέτρο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ζωή της Ολένα Ζελένσκα αυτή τη στιγμή
“Πλέον ζω με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλοι Ουκρανοί. Έχουμε μία μεγάλη επιθυμία για ειρήνη. Έτσι και εγώ όπως κάθε μητέρα και σύζυγός, ανησυχούμε συνεχώς για τους άνδρες μας και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τα παιδιά μας ασφαλή“, είπε για τη ζωή της μετά την έναρξη του πολέμου.
Όσο για το τι είναι αυτό που της δίνει ελπίδα ήταν ξεκάθαρη, “η οικογένειά μου, όπως κάθε Ουκρανός και με τους συμπατριώτες μου, εκπληκτικούς ανθρώπους που οργανώνουν να βοηθήσουν τον στρατό και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Πλέον όλοι οι Ουκρανοί είμαστε στον στρατό. Ο καθένας ξάνει ότι μπορεί. Υπάρχουν ιστορίες γιαγιάδων που ψήνουν ψωμί για το στρατό επειδή νιώθουν το κάλεσμα και θέλουν να φτάσουμε πιο κοντά στη νίκη“.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες και χαλάζι από το απόγευμα
Αυτό είναι το κελί της Ρούλας Πισπιρίγκου στον Κορυδαλλό (vid)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"