Ο φονικός διπλός σεισμός στην Τουρκία και την Συρία την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα συντρίμμια συνεχίζονται αδιάκοπα.

Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους σεισμόπληκτους πολίτες της Τουρκίας, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια και δύο αποστολές της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν τις προσπάθειες των διασωστών.

Επίσης, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, ο ΥΠΕΞ της χώρας μας, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη σεισμόπληκτη περιοχή της Αντιόχειας και συντάθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της “διπλωματίας των σεισμών” ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο θερμός εναγκαλισμός ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτόνων χωρών ήταν τουλάχιστον συμβολικός και αναμφίβολα ιστορικός. Ήταν η έμπρακτη απόδειξη πως οι δυσκολίες μας φέρνουν πιο κοντά · πως η ανθρωπιά δεν περιορίζεται σε “γκρίζες ζώνες”.

Σεισμός στην Τουρκία

Αθήνα και Άγκυρα έδειξαν σε ολόκληρο τον πλανήτη πως είναι πρόθυμες να εισέλθουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων τους και να επαναξιολογήσουν της σημασία της γειτνίασης. Ο σεισμός στην Τουρκία είχε και τη θετική πλευρά του.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η τουρκική προκλητικότητα και οι -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- “ιαχές” του πολέμου από πλευράς Ερντογάν θα ξεχαστούν εν μια νυκτί. Κανείς Έλληνας, άλλωστε, δεν ξεχνά το περιβόητο Θα έρθουμε νύχτα, το ένα από τα πολλά επεισόδια στο Φαρμακονήσι και το γεγονός πως οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις την ώρα που είχε καταπέσει το μαχητικό Phantom F-4 στην περιοχή της Ανδραβίδας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, φάνηκε να εκτίμησε την άμεση και αποτελεσματική συνδρομή της Ελλάδας στη χώρα του και χαρακτήρισε τη χώρα μας “πραγματικό γείτονα” μετά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε στο twitter:

Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας έγραψε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως “δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”.

Ειδικότερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγραψε στο twitter:

Μετέφερα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα ειλικρινή συλλυπητήρια Κυβέρνησης & λαού της Ελλάδας για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας στην Τουρκία και την υπερηφάνεια μου για τους διασώστες μας. Συμφώνησα ότι δε χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”.

Μέσα στην ασύλληπτη τραγωδία που συντελέστηκε σε Τουρκία και Συρία, είναι χαρμόσυνο γεγονός πως αποδείχτηκε πως είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Και το ερώτημα του σημερινού debate είναι το εξής:

Πιστεύετε ότι η “διπλωματία των σεισμών” μπορεί να αναθερμάνει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας;

Ψηφίστε στο νέο μας debate και πείτε μας τη γνώμη σας!

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι… Από τον Πέτρο Φιλιππίδη στην Κατερίνα Δαλάκα και την Ασημίνα Χατζηανδρέου

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που γκρινιάζουν συνέχεια

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις