Μία διαφορετική διοργάνωση της Euroleague ξεκίνησε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε παράπλευρες απώλειες και στον αθλητισμό με τη διοργάνωση να χάνει τις ρωσικές ομάδες.

Έτσι μετά από χρόνια δεν υπάρχει το μεγαθήριο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο πολλές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν την απουσία των Ρώσων ενισχύοντας τα ρόστερ τους με παίκτες που μέχρι πέρυσι έπαιζαν στη χώρα.

Η φετινή Euroleague σηματοδοτεί και τέλος εποχής για μια σειρά από γεγονότα, όπως η αλλαγή CEO, καθώς μετά από 22 χρόνια αποτελεί παρελθόν ο Τζόρντι Μπερτομέου με τον παλαίμαχο σταρ Ντέγιαν Μποντιρόγκα να παίρνει τη θέση του.

Όμως τέλος εποχής υπάρχει και στον πάγκο της Ρεάλ καθώς ο Παμπλο Λάσο δεν θα προπονεί τη “βασίλισσα” μετά από 11 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια δεν υπάρχει το όνομα του Γιώργου Πρίντεζη στο ρόστερ κάποιας ομάδας της διοργάνωσης.

Αλλά εκτός από τέλος εποχής η Euroleague αποτελεί και μία νέα αρχή καθώς αρκετοί παίκτες κάθε χρόνο κάνουν το επόμενο βήμα είτε παίρνοντας “προαγωγή”, εξαργυρώνοντας τις εντυπωσιακές τους εμφανίσεις τόσο στο Basketball Champions League και στο Eurocup όσο και στα εθνικά πρωταθλήματα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των παικτών που έρχονται κατευθείαν από τις ΗΠΑ και το NBA ή τη G-League, με σκοπό να έχουν ένα πιο σπουδαίο ρόλο και να γίνουν πρώτα “βιολιά” στην ομάδα τους.

Το DEBATER συγκέντρωσε 9 περιπτώσεις παικτών που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη διοργάνωση και έρχονται για να “μείνουν”, αλλά και έναν παίκτη που έχει εμπειρία από τη Euroleague αλλά χωρίς να έχει μέχρι τώρα αφήσει το στίγμα του, ωστόσο πλέον δείχνει να επιστρέφει δυναμικά.

Η πρώτη αγωνιστική ξεκίνησε τη νίκη της Φενέρ απέναντι στη Μπάγερν στο Μόναχο να ξεχωρίζει και το διπλό της Μπασκόνια στη Βαλένθια να δείχνει ότι οι “Βάσκοι” θα βρουν και φέτος τον τρόπο να είναι ανταγωνιστικοί. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανταγωνιστικός απέναντι στη Ρεάλ ωστόσο δεν τα κατάφερε τελικά, ενώ η Μακάμπι νίκησε δύσκολα τη Ζαλγκίρις και η Αρμάνι “άλωσε” το “Αστρομπάλ”.

Κάποιοι από τους παίκτες της λίστας έκαναν το ντεμπούτο τους στη διοργάνωση με κάποιους εξ αυτών να ξεκινάνε με “άγριες” διαθέσεις και να επιβεβαιώνουν από νωρίς την πρόβλεψη ότι ήρθαν για να μείνουν, ενώ κάποιοι άλλοι έδειξαν ότι θα χρειαστούν χρόνο.

Τζόνταθαν Μότλεϊ

Ο Τζόνταθαν Μότλεϊ παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό κοινό στο περσινό Eurocup, όπου στην πέμπτη του σεζόν ως επαγγελματίας και στην πρώτη στην Ευρώπη έκανε πραγματικά πάταγο.

Γεννημένος στο Τέξας ο 27χρονος power forward – center με ύψος 2.06, ξεκίνησε από το High Scholl του North Shore, συνέχισε στο κολέγιο του Baylor, όπου τη σεζόν 2016-2017 που αποδείχθηκε και η τελευταία του με 17.3 και 9.9 ριμπάουντ κέρδισε το βραβείο Καρλ Μαλόουν που δίνεται στον καλύτερο παίκτη κολεγίου στις ΗΠΑ.

Οι επιδόσεις αυτές ήταν ικανές να τον κάνουν να δηλώσει συμμετοχή στο draft του 2017, χωρίς όμως κάποια ομάδα να τον επιλέξει. Έτσι όντας undrafted υπέγραψε ένα two-way contract (συμβόλαιο που δίνει τη δυνατότητα να παίζεις και στην ομάδα του NBA και στη θυγατρική της στη G-League) με τους Ντάλας Μάβερικς.

Η παρουσία του στο Ντάλας δεν ήταν κακή 11 παιχνίδια με 8.7 πόντους και  4.5 ριμπάουντ με highlight τους 26 πόντους που πέτυχε στις 4 Απριλίου 2018 σε μία ήττα στους Πίστονς.

Νέα ευκαιρία στο NBA είχε στους Κλίπερς στους οποίους παραχωρήθηκε με ανταλλαγή όμως εδώ η παρουσία του ήταν πιο μέτρια καθώς αγωνίστηκε μεν σε περισσότερα παιχνίδια 22 το 2018-2019 αλλά είχε μόλις 7.1 λεπτά συμμετοχής με αποτέλεσμα να σημειώνει μόλις 4.6 πόντους και να μαζεύει 2.3 ριμπάουντ και να έχει ακόμα πιο περιορισμένο ρόλο.

Γενικά η παρουσία του στις ΗΠΑ συνδυάστηκε με τρομερές επιδόσεις στη G-League όπου “έβγαζε” κυριολεκτικά μάτια και “διέλυε” τη στατιστική. Το 2017-2018 είχε 22.2 πόντους και 9.8 ριμπάουντ με τους Τέξας Λέτζεντς, το 2018-2019 είχε 24.5 πόντους και 9.9 ριμπάουντ και 24 πόντους με 7.9 ριμπάουντ την επόμενη χρονιά.

Μετά από ένα πέρασμα από την Κορέα και πάλι με πολύ καλά νούμερα με 20.8 πόντους και 8.9 ριμπάουντ ήρθε στην Ευρώπη για λογαριασμό της εξαιρετικής Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου πραγματικά έκανε πράγματα και θαύματα.

Ο Μότλεϊ ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στη VTB League με 19.1 πόντους αλλά και πρώτος ριμπάουντερ με 7.2, σουτάροντας παράλληλα με 60.9% στα δίποντα και 80% στις βολές στους 25 αγώνες που έπαιξε.

Παρόμοια νούμερα και στο Eurocup όπου σε 9 αγώνες είχε μ.ο. 21.2 πόντους και επτά ριμπάουντ και κάποιες τρομερές εμφανίσεις όπως αυτή απέναντι στην Τρέντο με 33 πόντους και 11 ριμπάουντ ή απέναντι στην Ανδόρα με 29 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Έτι βρήκε συμβόλαιο στη Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη, όπου προς το παρόν η χρόνια δεν έχει ξεκινήσει καλά για τον Μότλεϊ καθώς είναι σχετικά άστοχος ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα με τα φάουλ και τα λάθη, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και σούπερ καπ.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι με την ποιότητα θα βρει την άκρη και τον ρόλο του στην ομάδα και δεν θα αργήσουν οι μέρες που θα κάνει το “μπαμ” και στη Euroleague.

H πρώτη εμφάνιση του Τζόναθαν Μότλεϊ στη διοργάνωση συνοδεύτηκε με επιτυχία για τη Φενέρ με το διπλό 74-62 μέσα στο Μόναχο επί της Μπάγερν, ωστόσο ο ίδιος έδειξε ότι θέλει κάποιο χρόνο για να γίνει βασικό “γρανάζι” της μηχανής του Δημήτρη Ιτούδη καθώς παρότι έμεινε στο παρκέ για 23:15 και είχε 8 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν άστοχος με 4/9 σουτ, ενώ είχε πρόβλημα με τα φάουλ και τα λάθη, καθώς έκανε από τρία και δέχθηκε δύο μπλοκ. Πάντως έδειξε ότι έχει τα φόντα να γίνει ένας elite ψηλός στη διοργάνωση.

Ντάριους Τόμπσον

Ο συμπαίκτης του Μότλεϊ στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, Ντάριους Τόμπσον αναμένεται επίσης να αποτελέσει έναν παίκτη που θα ξεχωρίσει στη φετινή Euroleague, καθώς κάθε χρόνο βελτιώνεται σημαντικά.

Έχοντας περάσει από αρκετά κολέγια Τενεσί, Βιρτζίνια, Western Kentucky, μόνο στο τελευταίο κατόρθωσε να είναι επιδραστικός, ωστόσο χωρίς να “τρελάνει” με την απόδοσή του, καθώς ολοκλήρωσε τη θητεία του στον ένα χρόνο που έμεινε με 13.6 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ και 1.5 κλέψιμο.

Αποφάσισε να παίξει επαγγελματικά και έτσι ξεκίνησε το 2018-2019 από την “άγονη μπασκετική γραμμή” της Ολλανδίας και τη Λάιντεν, όπου πραγματικά ήταν εντυπωσιακός καθώς η ομάδα κατέκτησε το κύπελλο με τον Τόμπσον να σκοράρει 25 πόντους στον τελικό, ενώ “έλαμψε” και στο πρωτάθλημα καθώς παρότι η ομάδα δεν έφτασε καν στους τελικούς, ο 27χρονος σήμερα πόιντ γκαρντ με ύψος 1.93 είχε μ.ο. 19 πόντους 4.1 ριμπάουντ και 5.4 ασίστ σε 39 αγώνες αλλά και 2.7 κλεψίματα σουτάροντας με 60.6% στα δίποντα και 39.2% στα τρίποντα, κερδίζοντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, αλλά και του πιο πολύτιμου παίκτη του πρωταθλήματος.

Ανάλογες επιδόσεις είχε και στην Ευρώπη με τη Λάιντεν να φτάνει μέχρι τους “16” του Fiba Europe Cup, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Σάσαρι με τον Τόμπσον να έχει μ.ο. 22.4 πόντους 5.1 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ σε 16 αγώνες καθώς και 2.2 κλεψίματα σουτάροντας με 61.6% στα δίποντα και 29.3% στα τρίποντα.

Επόμενος σταθμός στο υπερατλαντικό του ταξίδι ήταν η Ιταλία και η Μπρίντιζι, όπου η πρώτη χρονιά ήταν μάλλον αναγνωριστική καθώς παρότι ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας του, δεν ξετρέλανε με την παρουσία του σε μία σεζόν πάντως που διεξήχθησαν μόλις 21 αγώνες και διακόπηκε βιαίως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και τα lockdown. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 11.6 πόντους, 3 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα με 46% στο τρίποντο στο πρωτάθλημα, ενώ στο BCL είχε 11.8 πόντους, 3.7 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ και 1.6 κλεψίματα, κάνοντας την καλύτερή του εμφάνιση στη νίκη απέναντι στη Ντιζόν με 22 πόντους και 7 ασίστ.

Την επόμενη χρονιά στην ίδια ομάδα και στην εκπληκτική πορεία που έκανε η Μπρίντιζι μέχρι τη 2η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ήταν ο βασικός δημιουργός της ομάδας με 5.5 ασίστ, ενώ παράλληλα είχε 12.7 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα με 30.6% στο τρίποντο.

Παρόμοια νούμερα και στο BCL με 12.1 πόντους 4.9 ασίστ 3 ριμπάουντ και 40.7% στο τρίποντο σε 12 αγώνες.

Η παρουσία του στην Ιταλία αποτέλεσε το διαβατήριο για τη VTB League και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου χωρίς να χρειαστεί να εκτελεί ιδιαίτερα, κατάφερε να εξελιχθεί στον τρίτο πυλώνα της ομάδας μετά τον Μότλεϊ και τον Έρικ ΜακΚόλουμ.

Συγκεκριμένα στη σεζόν που επισκιάστηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Τόμπσον να αποχωρεί από την ομάδα λίγο αργότερα, πρόλαβε σε 11 αγώνες να έχει 9.8 πόντους, 5.7 ασίστ, 4.4 ριμπάουντ, 2.1 κλεψίματα και 15.3 στο σύστημα αξιολόγησης στη VTB League. “Μελανό” σημείο σε μία κατά τα άλλα άρτια στατιστική το 27.3% στα τρίποντα και το 64% στις βολές.

Στο Eurocup ήταν ακόμα καλύτερος με 13.2 πόντους 5.8 ασίστ 3 ριμπάουντ, 1.7 κλεψίματα με 33.3% στο τρίποντο και έχοντας και ένα double double με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Λιεκτάμπελις.

Φέτος μία ομάδα που δίνει συχνά πυκνά την ευκαιρία σε Αμερικανούς που δεν έχουν παίξει στη Euroleague, ν’ αναδείξουν το ταλέντο τους, όπως ο Σέιν Λάρκιν που ήρθε απευθείας από το NBA ή οι Ντάριους Άνταμς και Μάικ Τζέιμς, η Μπασκόνια του έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις αντοχές του στο κορυφαίο επίπεδο.

Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς στους πρώτους δύο αγώνες της Liga Endesa, είναι ο καλύτερος παίκτης και κινητήριος μοχλός της Μπασκόνια προσφέροντας 16.5 πόντους ανά αγώνα και 4.5 ασίστ, όντας πρώτος στις δύο αυτές στατιστικές κατηγορίες της ομάδας, ενώ έχει και 20 μ.ο. στο σύστημα αξιολόγησης.

Με την ικανότητα του στην πάσα και τη δημιουργία αλλά και όντας πλέον πρώτο βιολί μαζί με τον Χάουρντ, ο Ντάριους Τόμπσον έρχεται να συνεχίσει την παράδοση της Μπασκόνια να βγάζει elite guard στο επίπεδο της Euroleague και να καθιερωθεί σε αυτό.

Εξαιρετικό ήταν το ντεμπούτο του Τόμπσον στη Euroleague καθώς σε 26′ στη μεγάλη νίκη της Μπασκόνια μέσα στη Βαλένθια κατάφερε να δείξει την ικανότητα του στη δημιουργία όπου με 11 ασίστ ήταν πρώτος στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία μαζί με τον Λορένζο Μπράουν στην πρώτη βραδιά της διοργάνωσης. Ο 27χρονος γκαρντ ήταν σχετικά άστοχος με 4/9 ενώ μάζεψε και 5 ριμπάουντ, δείχνοντας ότι ξεκινάει να αφήνει το “αποτύπωμά” του στη διοργάνωση.

Κάσιους Ουίνστον

Ο 24χρονος γκαρντ με ύψος 1.85 θα είναι ο ιθύνων νους της φετινής Μπάγερν και αναμένεται στα χέρια του Αντρέα Τρικιέρι να εκτοξεύσει την αξία του όπως έκαναν υπό τις οδηγίες του Ιταλού κόουτς παλαιότερα οι συμπατριώτες του ο Μπραντ Ουαοναμέικερ και ο Ουέιντ Μπάλντουϊν.

Τελείωσε ένα από τα καλύτερα και πιο απαιτητικά προγράμματα σε κολέγια των ΗΠΑ, καθώς κατάφερε να γίνει ο κινητήριος μοχλός των “Spartans” του Μίσιγκαν Στέιτ του Τομ Ίζο και ν’ αφήσει το “στίγμα” του στην ομάδα αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του με 1.969 πόντους όντας 6ος στην ιστορία του κολεγίου και 1ος σε ασίστ με 890.

Γενικά η καριέρα του στο κολέγιο χαρακτηρίστηκε από αρκετά καλά νούμερα σε πόντους και ασίστ αλλά και σε ποσοστά.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά έδειξε την ικανότητα του στην πάσα με 6.7 πόντους 1.8 ριμπάουντ και 5.2 ασίστ και 42.3% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα. Την επόμενη το 2017-2018 διπλασίασε τους μ.ο. των πόντων του με 12.6 πόντους, έχοντας ακόμα 3.4 ριμπάουντ και 6.9 ασίστ με 50.7% στα δίποντα και 49.7% στα τρίποντα. Το 2018-2019 είχε 18.8 πόντους με 3 ριμπάουντ και 7.5 ασίστ με 46% και 39.8% στα τρίποντα, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του στο κολέγιο έχοντας 18.6 πόντους 2.5 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ με 44.8% στα δίποντα και 43.2% στα τρίποντα.

Μετά το τέλος της καριέρας του στο Μίσιγκαν ο Ουίνστον δήλωσε συμμετοχή στο draft του 2020 όπου και επλέγη στο νο52 στον δεύτερο γύρο από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι οποίοι έστειλαν τα δικαιώματά του στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

Με μικρή συμμετοχή στο NBA, 29 αγώνες με την ομάδα της Ουάσινγκτον με πενιχρά στατιστικά αγωνίστηκε την τελευταία διετία κυρίως στη G-League αρχικά σε 15 αγώνες με τους Erie BayHawks όπου είχε 12.8 πόντους, 2.9 ασίστ και 5.5 ασίστ με 43% στα δίποντα και 36.4% στα τρίποντα και την περσινή σεζόν στους Capital City Go-Go με 13.3 πόντους 2.8 ριμπάουντ 4.8 ασίστ με 45.4% στα δίποντα και 38.6% στα τρίποντα.

Έτσι το καλοκαίρι και στα 24 του χρόνια αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Μπάγερν ώστε να γίνει ο νέος “floor general” της ομάδας με το πρώτο δείγμα να είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικό καθώς ο Κάσιους Ουίνστον έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο 2-0 στο πρωτάθλημα.

Συγκεκριμένα στους δύο πρώτους αγώνες σκοράρει κατά μ.ο. 24 πόντους και μοιράζει 4 ασίστ, όντας πρώτος στην ομάδα σ’ αυτές τις δύο στατιστικές κατηγορίες, μαζεύοντας παράλληλα 3,5 ριμπάουντ και σουτάροντας με εξωπραγματικά ποσοστά 62.5% τόσο από το δίποντο όσο και από το τρίποντο.

Η πρώτη του συμμετοχή στη διοργάνωση δεν ήταν καλή με τη Μπάγερν να μένει στους 62 πόντους και να γνωρίζει την ήττα από τη Φενέρ. Ο ίδιος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα άστοχος με 6 πόντους και 2/9 σουτ (0/6 δίποντα) ενώ είχε μόλις δύο ασίστ έναντι τριών λαθών σε 18′. Το σίγουρο είναι ότι αν η Μπάγερν θέλει να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος και την είσοδο στην 8αδα θέλει έναν καλό Οίνστον.

Τζέιρον Μπλόσομγκεϊμ

Ο μεγαλύτερος της παρέας καθώς έχει “πατήσει” ήδη τα 29, και θα πει κανείς τι μπορεί να προσδοκάει κάποιος από έναν παίκτη που κάνει ντεμπούτο σε αυτή την ηλικία στη Euroleague, η απάντηση είναι πολλά αν ο “μπούσουλας” είναι η περσινή rookie σεζόν του Αμερικανού φόργουορντ στο Eurocup.

Ο Τζέιρον Μπλόσομγκεϊμ ξεκίνησε από το κολέγιο του Κλέμσον όπου χάρη στις πολύ καλές εμφανίσεις και τα νούμερα σε πόντους και ριμπάουντ: 10.3 πόντοι και 4 ριμπάουντ την πρώτη του σεζόν το 2013-2014, 13.1 πόντοι και 8.2 ριμπάουντ την επόμενη, 18.7 πόντοι και 6.7 ριμπάουντ και 17.7 πόντοι και 6.3 ριμπάουντ τις δύο επόμενες αντίστοιχα, κατάφερε να δει το όνομά του στο νο57 του δεύτερου γύρου του draft του 2017 από τους Σαν Αντόνιο Σπερς με τους οποίους όμως δεν αγωνίστηκε ποτέ στο NBA.

Έκτοτε πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη G-League, παίζοντας μόλις 27 αγώνες στο NBA με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς τη σεζόν 2018-2019 με 4.2 πόντους και 3.6 ριμπάουντ.

Από την άλλη στη G-League οι αριθμοί του ήταν στα όρια του double double. Συγκεκριμένα 16.5 πόντους και 8.1 ριμπάουντ σε 50 ματς με τους Austin Spurs τη σεζόν 2017-2018. Η επόμενη σεζόν, 2018-2019 ήταν η καλύτερη μέχρι τότε της καριέρας του καθώς σε έξι αγώνες με τους Austin Spurs είχε 23.7 πόντους και 7.7 ριμπάουντ σε έξι αγώνες και ακολούθησαν οι Cleveland Charge με τους οποίους είχε 17.3 πόντους και 7.2 ριμπάουντ, αριθμοί που το έδωσαν το εισιτήριο για το NBA.

Πέρασε τη σεζόν 2019-2020 σε Rio Grande Valley Vipers (15.4 πόντοι και 6.8 ασίστ σε 27 αγώνες) και Windy City Bulls (16.9 πόντοι και 8.5 ριμπάουντ σε 15 αγώνες).

Κάπου εκεί αποφάσισε πως το όνειρο της καθιέρωσης στο NBA είναι δύσκολο και αποφάσισε να φύγει για την Ευρώπη.

Πρώτος σταθμός το Ισραήλ και η Ιρόνι Ναχαρίγια όπου παρότι η ομάδα αναδείχθηκε τελευταία στο πρωτάθλημα, ο ίδιος ξεχώρισε καθώς ήταν δεύτερος σκόρερ με 18.5 πόντους και πρώτος ριμπάουντερ με 6.5 ανά αγώνα, ενώ σούταρε και πολύ καλά από το τρίποντο, καθώς παρότι το ποσοστό του στις ΗΠΑ ήταν οριακά κοντά στο 30%, στην Ευρώπη το ανέβασε στο 39.2%.

Οι εμφανίσεις του ήταν ικανές να του δώσουν την προαγωγή για το γερμανικό πρωτάθλημα και την Ουλμ που έπαιζε και στο Eurocup όπου πραγματικά “εκτοξεύθηκε”. Συνολικά μέτρησε 15.8 πόντους και 5.4 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα με 58.5% στα δίποντα και 37.9% στο τρίποντο, όντας πρώτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντερ της ομάδας και 16.3 πόντους και 7.7 ριμπάουντ με 55.8% στα δίποντα και 41.4% στα τρίποντα στο Eurocup, αριθμοί που τον κατέστησαν δεύτερο σκόρερ και πρώτο ριμπάουντερ της ομάδας.

Ειδικά στο Eurocup υπήρξαν βραδιές που ήταν “οδοστρωτήρας” καθώς σημείωσε και τρία double double, ενώ “αγαπημένη” του ομάδα αποδείχθηκε η Τσεντεβίτα όπου εκτός έδρας είχε 26 πόντους και 11 ριμπάουντ και εντός 29 πόντους και 8 ριμπάουντ.

Η καριέρα του στη Μονακό έχει ξεκινήσει πολύ καλά, καθώς παρότι ο χρόνος και ο ρόλος του είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν που είχε στην Ουλμ έχει καταγράψει μ.ο. με 15.5 πόντους και 4 ριμπάουντ σε δύο αγώνες.

Ο Τζέιρον Μπλόσομγκεϊμ με όπλο την αθλητικότητά του έρχεται να συστηθεί και στο κοινό της Euroleague με τους φιλόδοξους “Μονεγάσκους” και ελπίζει να κάνει τον ίδιο εκκωφαντικό θόρυβο που έκανε και στο Eurocup.

Σέμι Οζελέγε

Ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς είναι ίσως ο πιο έμπειρος από τους πρωτοεμφανιζόμενους στη Euroleague καθώς κατάφερε να επιβιώσει για πέντε χρόνια στον “μαγικό κόσμο” του NBA και να αγωνιστεί σε 284 παιχνίδια όντας πάντα χρήσιμος στις ομάδες που αγωνίστηκε.

Παιδί του Κάνσας ο 27χρονος Αμερικανονιγηριανός φόργουορντ “γυάλισε” στον “θρυλικό” coach Μάικ Σιζέφσκι που τον επέλεξε για το ρόστερ του Ντιουκ, όπου όμως σε δύο χρόνια είχε μικρή συμμετοχή και αποφάσισε να φύγει και να συνεχίσει την κολεγιακή του καριέρα στο SMU.

Η απόφαση ήταν σωστή καθώς με 19 πόντους και 6.9 ριμπάουντ τη σεζόν 2016-2017 αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο draft, όπου και είδε το όνομά του στο νο37 και στον δεύτερο γύρο από τους Μπόστον Σέλτικς.

Στη Βοστώνη έμεινε τέσσερα χρόνια έχοντας συμπληρωματικό ρόλο και ως καλύτερη σεζόν την 4η και τελευταία όπου έπαιξε 56 παιχνίδια τα 15 μάλιστα ως βασικός καταγράφοντας 4.6 πόντους και 2.6 ριμπάουντ σε 17’ συμμετοχής.

Πέρυσι αγωνίστηκε για 20 παιχνίδια με τους Μιλγουόκι Μπακς έχοντας 2.9 πόντους και 2.9 ριμπάουντ και για 10 παιχνίδια με τους Λος Άντζελες Κλίπερς με 4.1 πόντους και 1.6 ριμπάουντ.

Συνολικά στην καριέρα του στο NBA έπαιξε 284 αγώνες με 3.4 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και σουτάροντας με 34% στο τρίποντο σε 14.5’ συμμετοχής.

Επίσης έχει αγωνιστεί σε 38 αγώνες των play offs όλους με τους Σέλτικς, όπου σε 10.5’ πετύχαινε 1.8 πόντους και μάζευε 1.1 ριμπάουντ.

Μπορεί στο NBA την τελυταία χρονιά να μην πήγε καλά ωστόσο η απόφαση του Σέμι Οζελέγε να μετακομίσει στην Ευρώπη και τη Μπολόνια του βγήκε σε καλό καθώς μέχρι στιγμής στην εκκίνηση της σεζόν είναι εντυπωσιακός.

Συνέβαλε τα μέγιστα να κατακτήσει η Βίρτους το Σούπερ Καπ, όπου αναδείχθηκε και MVP της διοργάνωσης καθώς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βρεθεί η ομάδα στον τελικό με τους 17 πόντους και τα 9 ριμπάουντ απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο στον ημιτελικό.

Πολύ καλή ήταν και η πρεμιέρα του στο πρωτάθλημα με 13 πόντους και έξι ριμπάουντ στην επική ανατροπή της Βίρτους επί της Νάπολι. Με την εμπειρία του και την ποιότητά του έρχεται να βοηθήσει σημαντικά την ιστορική ομάδα της Μπολόνια στην επιστροφή της στη Euroleague καθώς δεν έρχεται κάθε μέρα παίκτης με 38 αγώνες play off στο NBA.

Μπόνζι Κόλσον

Ο 26χρονος νέος φόργουορντ της Μακάμπι είναι κλασικό παράδειγμα παίκτη που κάθε χρόνο ανεβαίνει ένα επίπεδο και συνήθως παίζει καλύτερα στα πιο απαιτητικά ματς.

Παιδί της Ουάσινγκτον, πήγε κολέγιο στο φημισμένο Νοτρ Νταμ, όπου τις δύο τελευταίες σεζόν του, 2016-2017 και 2017-2018 έβγαλε πραγματικά μάτια με 17.8 πόντους, 10.1 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα (52.6% στα δίποντα και 43.3% στα τρίποντα) και 19.7 πόντους και 10.1 ριμπάουντ και 1.7 κλεψίματα (50.3% στα δίποντα και 29.3% στα τρίποντα) αντίστοιχα.

Δεν έγινε draft ωστόσο μέσω της εξαιρετικής παρουσίας του στη G-League αρχικά με τους Cleveland Charge (23 παιχνίδια, 15.5 πόντοι, 8 ριμπάουντ με 49.3% στα δίποντα και 39.2% στα τρίποντα) και τους Wisconsin Heard (14.3 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ με 42.4% στα δίποντα και 29.1% στα τρίποντα) έπεισε τους Μπακς ότι αξίζει μια ευκαιρία και υπέγραψε ένα two-way contract.

Έτσι έπαιξε οκτώ παιχνίδια με τους Μπακς με απολογισμό 4.9 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, κάνοντας δύο εκπληκτικά παιχνίδια κόντρα στους Χοκς με 15 πόντους και 16 ριμπάουντ και απέναντι στους Θάντερ με 21 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Στη συνέχεια άρχισε η περιπλάνησή του στην Ευρώπη αρχικά στην Τουρκία και τη Νταρουσάφακα όπου ήταν αρκετά καλός ωστόσο ακόμα δεν είχε έρθει η “έκρηξή” του. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 12.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα στο πρωτάθλημα και με 10.8 πόντους και 5 ριμπάουντ στο Eurocup, όπου σούταρε με 45.9% στο τρίποντο.

Η “εκτόξευση” ήρθε τη σεζόν 2020-2021 με το Στρασβούργο όπου έκανε εκπληκτικό πρωτάθλημα καθώς με 18.1 πόντους ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας ενώ με τα 5.1 ριμπάουντ που μάζευε ήταν και πρώτος ριμπάουντερ, ενώ παράλληλα σούταρε με 60.9% στα δίποντα και με 34.2% στο τρίποντο, επίσης ήταν καλός και στην άμυνα με 1,2 κλεψίματα και σχεδόν ένα μπλοκ ανά ματς, ενώ πολλές φόρες φλέρταρε με τους 30 πόντους, τους οποίους πέρασε κόντρα στη Μπουλόν, ματς που πέτυχε 34.

Παρόμοια εικόνα είχε και στο BCL όπου ήταν πρώτος σκόρερ με 18.1 πόντους και πρώτος ριμπάουντερ με 5.9 της ομάδας, σουτάροντας με 53.2% στο δίποντο και 32.4%στο τρίποντο.

Η ικανότητα του αυτή τον έφερε στη Σμύρνη και στην Καρσίγιακα όπου έκανε ακόμα ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα όντας πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ με 16.2 πόντους και 7 ριμπάουντ, σουτάροντας με 57.6% στο δίποντο και 36.4% στο τρίποντο, με κάποιες βραδιές να δείχνει ασταμάτητος όπως απέναντι στη Μπαχτσεσεχίρ που σταμάτησε το κοντέρ στους 41 πόντους. Για ακόμα μία χρονιά έδειξε και την ικανότητα να κλέβει μπάλες έχοντας 1.5 κλέψιμο ανά ματς.

Εξαιρετικός ήταν και στο BCL όπου ήταν δεύτερος σκόρερ της Καρσίγιακα με 15 πόντους σουτάροντας με 50% στα δίποντα 34.2% στα τρίποντα και πρώτος ριμπάουντερ με 7.2, ενώ στην άμυνα συνεισέφερε με 1.7 κλεψίματα και σχεδόν ένα μπλοκ.

Με το πρωτάθλημα στο Ισραήλ να μην έχει ξεκινήσει ακόμα ο ύψους 1.98 φόργουορντ εκτός από τα φιλικά, έδωσε μια πρώτη γεύση του τι θα πρέπει να περιμένουν οι φίλοι της ομάδας του λαού στο κύπελλο.

Εκεί έδειξε ότι αποτελεί βασικό γρανάζι της ομάδας που στήνει ο Οντέντ Κάτας με 16 πόντους στον προημιτελικό και 11 στον ημιτελικό βοηθώντας τη Μακάμπι να φτάσει μέχρι το τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τη συμπολίτισσα Χάποελ. Με όπλο την εκρηκτικότητα και την αθλητικότητά του θα πρέπει να βρει ξανά τα καλά του ποσοστά στο σουτ, καθώς στην Ευρώπη σουτάρει με άνω του 50% στα δίποντα και σχεδόν 33-35% στο τρίποντο και ειδικά από τη γραμμή των 6,75 μ. είναι προς το παρόν άστοχος αν και είναι αρκετά νωρίς.

Ο Μπόνζι Κόλσον “εξερράγη” από νωρίς στη Euroleague καθώς στη δύσκολη νίκη της Μακάμπι επί της Ζαλγκίρις με 84-83 ενώ ήταν άστοχος από το τρίποντο με 0/3 είχε 16 πόντους με 6/7 δίποντα, ενώ ιδιαίτερα κομβικός ήταν στην άμυνα με 4 μπλοκ και 2 κλεψίματα και συγκέντρωσε 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, βάζοντας από νωρίς τον πήχη ψηλά ενόψει της συνέχειας.

Τζάρεντ Χάρπερ

Πολλές ομάδες της Euroleague έχουν επιλέξει “βραχύσωμους” γκαρντ με ικανότητα στο σκοράρισμα και κάτι τέτοιο έκανε και η Βαλένθια καθώς στην επιστροφή της στη διοργάνωση, έφερε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 25χρονο πόιντ γκαρντ με ύψος 1.78, Τζάρεντ Χάρπερ.

Ο Τζάρεντ Χάρπερ έδειξε την ικανότητα του στο σκοράρισμα από το High School του Pebblebrook της Τζόρτζια, καθώς γεννημένος στην Ατλάντα, είναι παιδί της πολιτείας. Έτσι άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε το κολέγιο του Auburn, όπου έχοντας συνεχή και διαρκή εξέλιξη ολοκλήρωσε την τελευταία του σεζόν με 15.3 πόντους 2.5 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ με 37% στα τρίποντα.

Μπορεί να μην έγινε draft ωστόσο οι εμφανίσεις του στο summer league εντυπωσίασαν τους Σανς που του έδωσαν τη δυνατότητα να υπογράψει two way contract με την ομάδα. Έτσι ξεκίνησε η “περιπέτεια” στο NBA, όπου έχει παίξει μέχρι στιγμής σε τρεις ομάδες. Δεν κατάφερε να δείξει πολλά πράγματα σε Σανς και Νικς, ωστόσο στους Πέλικανς έδειξε να αρπάζει την ευκαιρία, καθώς σε 5 ματς είχε 7.4 πόντους και 2.8 ασίστ με 53.8% στα δίποντα και 41.7%.

Στη G-League με τις θυγατρικές των τριών αυτών ομάδων τα νούμερα του ήταν σαφώς καλύτερα όπου σε 33 αγώνες με τους Motor City Cruise τη σεζόν 2019-2020 είχε 20.7 πόντους 2.7 ριμπάουντ 5.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, ενώ ακόμα καλύτεροι ήταν οι αριθμοί του την επόμενη σεζόν με Westchester Knicks, όπου σε 12 αγώνες είχε 21.3 πόντους 2.9 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ με 40.3% στα τρίποντα.

Πέρυσι αγωνίστηκε στους Birmingham Squadron όπου είχε 22 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 6.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα.

Στη Βαλένθια η καριέρα του έχει ξεκινήσει με πολλές υποσχέσεις καθώς στην πρώτη του συμμετοχή “φόρτωσε” το καλάθι της Μπανταλόνα με 24 πόντους σε 18 λεπτά με 6/10 τρίποντα 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Σίγουρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί αν θα μπορέσει να είναι ιδιαίτερα επιδραστικός στο παιχνίδι των “νυχτερίδων”.

Στην πρώτη του παρουσία στη Euroleague o Χάρπερ δεν “έκλεψε” τις εντυπώσεις καθώς στην εντός έδρας ήττα της Βαλένθια από τη Μπασκόνια με 81-71, σκόραρε μεν 10 πόντους αλλά ήταν ιδιαίτερα άστοχος με 3/9 και 1/5 τρίποντα, αφήνοντας υποσχέσεις όμως ότι μπορεί στη μέρα του να “σκοτώσει” οποιαδήποτε ομάδα.

Πάρκερ Τζάκσον-Καρτράιτ

Ο βραχύσωμος γκαρντ που θα μπορούσε να θεωρηθεί “υβρίδιο” του Άλεν Άιβερσον, καθώς το στυλ του παραπέμπει στον άλλοτε σταρ της Φιλαδέλφεια, εξαργύρωσε τη σπουδαία σεζόν που έκανε στο γερμανικό πρωτάθλημα οδηγώντας τη Βόννη μέχρι τη δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και πάνω από τη Μπάγερν σε μία τεράστια έκπληξη, κάτι που του “έδωσε” τη μεταγραφή για τη Βιλερμπάν.

Όντας “προϊόν” ενός εκ των καλύτερων κολεγιακών προγραμμάτων του Αριζόνα του Σον Μίλερ έπαιξε τέσσερα χρόνια στο κολέγιο, όπου ήταν ως επί το πλείστον αναπληρωματικός point guard, καθώς είχε από πάνω του παίκτες όπως ο Αλόνζο Τρίερ, ο Τι Τζέι ΜακΚόνελ, ο Καντίμ Άλεν αλλά και ο Κόμπι Σίμονς.

Έτσι δεν ολοκλήρωσε καμία από τις τέσσερις χρονιές στο κολέγιο με διψήφιο αριθμό πόντων και είχε ως κορυφαία σεζόν την τελευταία του, το 2017-2018 με 7,8 πόντους, 2,4 ριμπάουντ και 4,5 ασίστ με 43,7% στα δίποντα και 41,7% στα τρίποντα.

Στην Ευρώπη ξεκίνησε την περιπλάνησή από πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Βρετανία και τους Τσεσάιρ Φίνικς όπου σε μόλις 12 παιχνίδια είχε 20.2 πόντους 5.2 ριμπάουντ και 7.4 ασίστ και 3.7 κλεψίματα! Ταυτόχρονα σούταρε με 46.4% στα δίποντα και 38.6% στα τρίποντα, σημειώνοντας μάλιστα και τρία double double.

Συνέχισε στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και τη Σεντ Κουεντίν όπου αν και είχε χαμηλότερα στατιστικά πάλι ξεχώρισε για την ικανότητα του στη δημιουργία και στο σκοράρισμα αλλά και ως “κλέφτης” ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 15.6 πόντους 3.3 ριμπάουντ και 7.2 ασίστ και 2.4 κλεψίματα, κερδίζοντας το βραβείο του MVP του πρωταθλήματος.

Έτσι με δύο χρονιές με πάνω από 15 πόντους 7 ασίστ και 2 κλεψίματα η Βόννη του έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξει την αξία του και σε ανώτερο επίπεδο. Ο Πάρκερ Τζάκσον-Καρτράιτ αποδέχθηκε την πρόκληση και με 19.3 πόντους 3.4 ριμπάουντ και 7.4 ασίστ αλλά και 2 κλεψίματα ήταν πρώτος σκόρερ και πρώτος σε ασίστ για την ομάδα οδηγώντας τη στη 2η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Μάλιστα πέτυχε τρεις 30αρες και μία 40αρα και τέσσερα double double, ενώ δεν είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων ούτε σε ένα ματς της σεζόν, κάτι που του έδωσε και το βραβείο του MVP της γερμανικής λίγκας.

Φέτος σε τρεις αγώνες με τη Βιλερμπάν δεν έχει πιάσει τις επιδόσεις της περσινής “breakthrough” σεζόν του ωστόσο έχει μ.ο. 9.3 πόντους, 5.3 ασίστ και ένα κλέψιμο με καλύτερη εμφάνιση την τελευταία της 1ης Οκτωβρίου κόντρα στη Μπουργκ με 13 πόντους και 8 ασίστ.

Το σίγουρο είναι ότι ο “μικρός” στο δέμας 1.80, 27χρονος γκαρντ αποδεικνύει ότι όποτε του δίνεται η ευκαιρία είναι στα όρια του double double σε πόντους και ασίστ και ένας από τους πιο “fun to watch” παίκτες στη φετινή Euroleague.

Η Βιλερμπάν ηττήθηκε εντός έδρας στην πρεμιέρα της Euroleague από την Αρμάνι Μιλάνο με 69-62 ωστόσο δεν είχε στη διάθεσή της τον Τζάκσον Πάρκερ-Καρτράιτ, καθώς ήταν τραυματίας.

Μάρκους Χάουαρντ

Ο επίσης βραχύσωμος γκαρντ με ύψος μόλις 1.78 είναι ένας “σεσημασμένος” και “πυραυλοκίνητος” σκόρερ που στην καλή του μέρα μπορεί να “διαλύσει” οποιαδήποτε ομάδα και σίγουρα αποτελεί έναν παίκτη που όταν βρει ρυθμό ανεβάζει πολλά επίπεδα στη Μπασκόνια.

Μόλις στα 23 του χρόνια σήμερα ο γκαρντ από το Νιου Τζέρσι έδειξε από πολύ μικρή ηλικία την ευχέρεια του στο σκοράρισμα γεγονός που τον έκανε να τον διεκδικούν πολλά κολέγια και τον ίδιο να επιλέγει το Μαρκέτ του οποίου έμελε να γίνει “θρύλος”.

Έμεινε τέσσερα χρόνια στο κολέγιο ολοκληρώνοντας το Μαρκέτ με μ.ο. 21.6 πόντους και όντας πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 2.761, ενώ έχει το ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε μία σεζόν με 851. Φυσικά κατέχει το ρεκόρ με τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα που είναι 53, ενώ κατέχει και τις επόμενες δύο θέσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία με 52 και 51.

Συνολικά στο κολέγιο είχε 13.2 πόντους το 2016-2017, 20.4 την επόμενη σεζόν, 25 το 2018-2019 και 27.8 τη σεζόν 2019-2020.

Ο Χάουαρντ δεν έγινε draft ωστόσο υπέγραψε ένα two-way contract με τους Ντένβερ Νάγκετς για τη σεζόν 2020-2021. Στο NBA δεν έπιασε ποτέ τα επίπεδα του κολεγίου έχοντας 3.1 πόντους το 2020-2021 σε 34 αγώνες και 4.1 πόντους την επόμενη σεζόν σε 31 αγώνες, έχοντας ως καλύτερη επίδοση τους 15 πόντους κόντρα στους Τίμπεργουλβς τον Μάιο του 2021.

Αγωνίστηκε επίσης στους Grand Rapids Gold στη G-League όπου τα νούμερα ήταν σχετικά καλύτερα αλλά επ’ ουδενί στα επίπεδα του Μαρκέτ, έχοντας σε δύο αγώνες τη σεζόν 2021-2022, 16.5 πόντους 4.5 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ.

Η Μπασκόνια του έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την ικανότητα στο σκοράρισμα όπου προς το παρόν ψάχνει τα πατήματά του.

Εντυπωσιακό ντεμπούτο στην ACB όπου κόντρα στη Μάλαγα συνέβαλε στην ολική επαναφορά της Μπασκόνια με 15 πόντους σε 8 λεπτά πριν τραυματιστεί, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με 5 πόντους και 2/11 κόντρα στη Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη.

Στο ντεμπούτο στη Euroleague στη νίκη της Μπασκόνια στη Βαλένθια σκόραρε 12 πόντους με 5/11 σουτ και σίγουρα θα χρειαστεί κάποια βελτίωση για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της ομάδας.

Ντζάναν Μούσα

Το άλλοτε παιδί θαύμα της Βοσνίας και του ευρωπαϊκού μπάσκετ Ντζάναν Μούσα δεν μπαίνει στην κατηγορία του rookie καθώς έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στη Euroleague, ωστόσο πλέον όντας πιο συνειδητοποιημένος δείχνει να επιστρέφει δυναμικά.

Με ύψος 2.06 ο νεαρός φόργουορντ είναι ακόμα αρκετά μικρός καθώς είναι μόλις 23 ετών. Έχοντας δείξει το ταλέντο από πολύ νωρίς με τις μικρές εθνικές της Βοσνίας, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με την Τσεντεβίτα μόλις στα 16 του. Έχοντας 4.7 πόντους και 2.9 ριμπάουντ το 2015-2016 και 6.1 πόντους και 1.6 ριμπάουντ την επόμενη σεζόν.

Καλύτερη η εικόνα στη συνέχεια καθώς είχε 13.5 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ την τελευταία του σεζόν 2017-2018.

Με την Τσεντεβίτα έπαιξε μόλις 10 ματς στη Eurolaegue χωρίς να ενθουσιάσει με 27 πόντους και 10 ριμπαόυντ τη σεζόν 2015-2016.

Τη σεζόν 2018-2019 αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του και να πάει στο NBA και τους Μπρούκλιν Νετς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στη θέση 29 του draft.

Στο Μπρούκλιν έμεινε δύο σεζόν χωρίς να εντυπωσιάσει, έχοντας 2.1 πόντους σε 9 ματς το 2018-2019 και καλύτερη εικόνα αλλά όχι αρκετή για να μείνει στο NBA την επόμενη με 4.9 πόντους 2.2 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.

Καλύτερη εικόνα στη G-League όπου ήταν ο σταρ των Long Island Nets με 19.5 πόντους 6.3 ριμπάουντ και 3.4 ασίστ το 2018-2019 σε 39 αγώνες και 19.5 πόντους 8.4 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ σε 12 αγώνες το 2019-2020, σουτάροντας μάλιστα με 51.7% στα δίποντα και 41.2% στο τρίποντο.

Τον Νοέμβριο του 2020 δόθηκε με ανταλλαγή στους Πίστονς, οι οποίοι τον άφησαν ελεύθερο τον Δεκέμβριο και πήρε απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη.

Η Αναντολού Εφές του έδωσε την ευκαιρία με τον Μούσα να είναι πιο ώριμος. Μόλις 4 ματς στη Euroleague, όπου παρότι η ομάδα κατέκτησε τη διοργάνωση ο νεαρός Βόσνιος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή.

Πάντως στο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε η Εφές ήταν καλύτερος με 11.4 πόντους 3.5 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ. Ωστόσο παρότι είχε υπογράψει συμβόλαιο 2,5 ετών τον Ιούνιο του 2021 η Εφές τον άφησε ελεύθερο.

Ο Μούσα παρότι ήταν περιζήτητος υπέγραψε στην ισπανική ACB με την άσημη Μπρέογκαν στην οποία πραγματικά “απογείωσε” τις μετοχές στέλνοντας την ομάδα στο Copa Del Rey και φλερτάροντας μέχρι κάποιο σημείο του πρωταθλήματος ακόμα και με την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Μέχρι τον τραυματισμό τον Απρίλιο ήταν εκπληκτικός ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 20 πόντους 5.1 ριμπάουντ και 3.1 ασίστ σε 29 αγώνες και δύο εκπληκτικές εμφανίσεις κόντρα σε Βαλένθια με 33 πόντους και Ομπραντόριο με 31. Έτσι πήρε το βραβείο του MVP της ACB αλλά και του πρώτου σκόρερ.

Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης η οποία τον έκλεισε πριν πάει στο Eurobasket 2022 με τη Βοσνία.

Στο Eurobasket 2022 μπορεί η Βοσνία να μην κατάφερε να προκριθεί από τον “όμιλο του θανάτου” με Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία και Λιθουανία αλλά ο Ντζάναν Μούσα έλαμψε με 21.4 πόντους 3.4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και σουτάροντας με 62.8% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα.

Ο Μούσα ήδη δείχνει ότι ήρθε να καθιερωθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης στις δύο νίκες στην ACB o Βόσνιος φόργουορντ έχει 18.5 πόντους μ.ο. με 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σουτάροντας με 52.2% και 53.2% στα τρίποντα.

Εκπληκτικός ήταν και στη νίκη της Ρεάλ στην πρεμιέρα της Euroleague επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ με 71-58 όπου με 13 πόντους ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας του.

Ειδήσεις σήμερα

Άγριο επεισόδιο σε Λύκειο στο Αγρίνιο – Μαθητές χτύπησαν καθηγητές και απείλησαν μαθήτρια (pics&vid)

Νέος πρέσβης της Άγκυρας στην Ελλάδα ο Τσαγατάι Ερτζιγές – Ποιος είναι ο “σκληρός” της τουρκικής διπλωματίας με εκπαίδευση μυστικού πράκτορα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις