
Το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ αυτές τις ημέρες καθώς με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι το μόνο που μας ανακουφίζει και διευκολύνει τη ζωή μας.
Ωστόσο πολλοί αναφέρουν πως υποφέρουν από πονόλαιμο, ρινίτιδα, πονοκέφαλο, βήχα και ψύξη από την χρήση των κλιματιστικών.
Πονόλαιμος
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα με τη χρήση κλιματισμού είναι ο ερεθισμένος λαιμός και ο πόνος κατά την κατάποση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον χώρο και κατά συνέπεια το προστατευτικό στρώμα βλέννας του λαιμού μας, και τον αφήνουν ακάλυπτο σε πάσης φύσεως εισβολές των μικροβίων.
Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία η ενυδάτωση του λαιμού μας προκειμένου να περάσει η φλεγμονή. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε πάντα κοντά μας ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι νερό και να πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα μπορούμε να πίνουμε φυσικούς χυμούς, όπως πορτοκάλι για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Η παρατεταμένη έκθεση στον κλιματισμό μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως το κρυολόγημα. Το «μπούκωμα» λόγω εναλλαγών της θερμοκρασίας παρατηρείται συχνότερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες. Την ίδια ώρα η μη συντήρηση του κλιματιστικού μπορεί να επιβαρύνει το αναπνευστικό και να συμβάλλει σε λοιμώξεις.
Η ψύξη παραμονεύει
Όταν κάποιος είναι ιδρωμένος λόγω της ζέστης και μπει σε δωμάτιο όπου το κλιματιστικό δουλεύει στο φουλ, τότε μπορεί να πάθει ψύξη. Την ψύξη δυστυχώς την καταλαβαίνει κανείς όταν πλέον είναι αργά και δεν μπορεί ούτε να κουνηθεί.
Τι μπορείτε να κάνετε
-Δεν πρέπει να κάθεστε μπροστά από το κλιματιστικό για να δροσιστείτε πιο γρήγορα.
-Εάν πάθετε ψύξη κάντε ένα ζεστό (όχι καυτό) μπάνιο και αφήστε το νερό να τρέχει πάνω στην περιοχή που έχει πιαστεί.
-Κάντε επάλειψη με θερμαντική αλοιφή.
-Μην κάνετε εντριβές με οινόπνευμα. Καθώς εξατμίζεται μειώνεται και «κρυώνει» η πονεμένη περιοχή και το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο.
Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση του γιατρού.
Ειδικότερα αν έχετε τις παρακάτω ενδείξεις καλό είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό:
Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε υγρά
Αν έχετε ωταλγία που δεν υποχωρεί σε 48 ώρες
Αν έχετε πυρετό για περισσότερο από 3 μέρες
Αν έχετε επίμονο πονόλαιμο, συνοδεύεται από νυχτερινή εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις