Κλιματισμός: Διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων με κύματα καύσωνα να «χτυπάνε» κάθε τόσο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο κόκκινο! Κάτι τέτοιο δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα μας και μας προκαλεί έντονη δυσφορία ειδικά όταν πρέπει να μετακινηθούμε εκτός σπιτιού.

Οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε λύση στο αφόρητο πρόβλημα της ζέστης στη τεχνητή δροσιά που προφέρει το κλιματιστικό, με τη χρήση τους να είναι συνεχής στη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε πως να το χρησιμοποιούμε σωστά τόσο για τη συντήρηση του αλλά και κυρίως για να μην επιβαρύνεται η υγεία μας!

Ακολουθήστε τα βήματα παρακάτω για να επιτύχετε, χαμηλότερη κατανάλωση και οικονομία, βελτίωση των συνθηκών στους εσωτερικούς χώρους και υγιεινή χρήση του κλιματιστικού για τον οργανισμό μας:

  • ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ
  • Συμβουλευόμαστε έναν ψυκτικό ή τους επαγγελματίες από όπου έχουμε προμηθευτεί το κλιματιστικό μας σχετικά με τη συχνότητα που πρέπει να καθαρίζεται, για να βελτιώνεται η ποιότητα, η υγιεινή και η απόδοση λειτουργίας του. Μία φορά το χρόνο απαιτείται ένας βαθύς καθαρισμός του εσωτερικού μηχανήματος από επαγγελματικό συνεργείο.

    Ακόμα κατά τη διάρκεια των μηνών έντονης χρήσης του υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας όπως: να καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες του εσωτερικού για να μην μαζεύεται σκόνη και μεταδίδεται στον υπόλοιπο χώρο. Επίσης να καθαρίζετε τα φίλτρα αέρα που βρίσκονται εσωτερικά της μονάδας. Αυτά συνήθως αφαιρούνται εύκολα. Αφού τα πλύνετε με νερό  και στεγνώσουν τα τοποθετείται ξανά πίσω. Ακόμα δεν ξεχνάμε την εξωτερική μονάδα την οποία καλό είναι να βρέχουμε με νερό για να καθαρίζεται επίσης από τη σκόνη και τους εξωτερικούς ρύπους.

  • ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
  • Το κλιματιστικό καλό είναι να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει καθόλου δροσιά και οι θερμοκρασίες μας προκαλούν δυσφορία σε εσωτερικό χώρο. Επίσης, η θερμοκρασία που το ρυθμίζουμε είτε στη διάρκεια της ημέρας είτε το βράδυ για να κοιμηθούμε θα πρέπει να μην είναι ακραίες. Οι προτεινόμενες θερμοκρασίες ρύθμισης είναι 20 με 27 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαφορά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 6-10 βαθμούς για να μην υφίσταται το σώμα μας σοκ από την ξαφνική μετάβαση από τη μια θερμοκρασία στην άλλη καθώς κάτι τέτοιο το καταπονεί ακόμα περισσότερο!

  • ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
  • Η χρήση του κλιματιστικού τις ημέρες του καύσωνα μπορεί να είναι μονόδρομος σαν λύση, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και όσα βοηθάνε φυσικά στο να διατηρείται ένας χώρος όσο πιο δροσερός γίνεται. Κρατάμε κλειστά τα παραθυρόφυλλα και τα παντζούρια ή κατεβάζουμε τις τέντες π.χ τις ώρες που ο ήλιος καίει και «χτυπάει» το χώρο μας.

  • ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
  • Στον εσωτερικό χώρο φροντίζουμε το κλιματιστικό να τοποθετείται πάντα σε σημείο όπου δεν θα πέφτει πάνω μας ο αέρας και επίσης θα είναι μακριά από συσκευές που βγάζουν θερμότητα. Σχετικά με την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού πρέπει να τοποθετείται σε χώρο που είναι ελεύθερος και καλά αεριζόμενος, χωρίς εμπόδια γύρω του για να γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αέρα στο μηχάνημα, και όσο πιο κοντά γίνεται σε απόσταση με την εσωτερική μονάδα για να μην μειώνεται η απόδοση του.

    • ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

    Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των κλιματιστικών είναι πολύ σημαντικό για τη δική μας υγιεινή να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο χώρο. Καλό είναι λοιπόν να αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα τόσο ώστε να μην επηρεάζει την απόδοση του αλλά να αφήνει καθαρό αέρα να εισέρχεται στο χώρο για να μην ανακυκλώνεται μόνο ο ήδη υπάρχον.

    • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Χώρους και δωμάτια που κλιματίζονται συχνά ή καθημερινά δεν ξεχνάμε να τους καθαρίζουμε για να μην υπάρχει σκόνη που συσσωρεύεται στο κλιματιστικό και στη συνέχεια γυρνάει πίσω σε εμάς και επίσης αποφεύγουμε να καπνίσουμε ή να «εγκλωβίσουμε» οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά ή αιωρούμενα σωματίδια και μικρόβια που μπορεί να μας προκαλέσουν ακόμα και αλλεργίες.

    Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις